What do I need to know? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-15-2006, 10:11 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4
Default What do I need to know?

Hello guys, I've been researching documents online for some time now, and still dont grasp how to overclock my pc. Perhaps this community could help me out. First ill show screenshots to show you what processor I have (P4 3.0ghz Northwood), my mobo, ram (1gb x2 pc2700 DIMM SDRAM), and video card.

CPU

Mobo

Video card


What do I need to know before overclocking my pc?

What do I have to do, to make this work?

How much of a performance increase would an overclock usually yield?

Is it true if I invest in a really nice cooling system, I could overclock this system quite a bit?
__________________

jramsay61 is offline  
Old 12-15-2006, 12:00 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default

http://techist.com/showthread.php?s=&threadid=22031
__________________

__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 12-15-2006, 02:00 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4
Default

When I go into my BIOS, my first thought is to increase the fsb by small increments. However, when I highlight over the bus speed, it does not allow me to press enter, so I can edit it.

As shown here:


Secondly, im not entirely sure what CPU ratio selection means. But when I do press enter, it pops up a screen, however im not allowed to scroll up, or down to edit and unlock the feature.

As shown here:


jramsay61 is offline  
Old 12-15-2006, 06:54 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4
Default

Now I raised the FSB about 13 mhz x 15 (multiplier) which yielded me an extra 195 mhz. Ran prime95 and something is telling me, its TOO hot.



If for instance, I bought liquid cooling, is there any limit on how fast I can make my CPU? is it possible to get 3.4 ghz, if stock is 3.0 depending on cooling?
jramsay61 is offline  
Old 12-17-2006, 02:40 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4
Default

Hmm, well I just added 2 fans. I placed both an 80mm in front and a 120mm on the side directly over the cpu, both intake. I also placed a 120mm in the back for outake, yet im still hitting mid-high 70's while running prime95. Any fan placement tips? Thanks guys.
jramsay61 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.