Vista graphics card overclocking - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-26-2007, 08:00 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Higach's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Illinois
Posts: 176
Send a message via AIM to Higach
Default Vista graphics card overclocking

Since ATItool doesn't appear to work with vista, whats the best program to use to overclock my video card?

Any help is appreciated
__________________

__________________

Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 GHz
Zalman 9500 HSF
BIOSTAR Tforce 965PT
eVGA 7950gt 512MB @ 590/740
3x1GB G.Skill DDR2 800 PC2 6400
Western Digital 160GB 7200RPM 16mb Cache
KINGWIN sk-523
Fortorn Source FSP 400W
Higach is offline  
Old 12-26-2007, 08:14 AM   #2 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Vista graphics card overclocking

it does work with vista make sure you have the latest version, you can also however use riva tuner bit thats not as good
__________________

Nick is offline  
Old 12-26-2007, 09:08 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Higach's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Illinois
Posts: 176
Send a message via AIM to Higach
Default Re: Vista graphics card overclocking

Ok I got it to work but now I am concerned because according to it, my video card (7950gt unoverclocked) is idleing at 55-58C, and just putting the 3d view up on my screen cranks it to like 76+, and when I did find max core it went to like 616 and my computer froze because the temp reached 82C

Any ideas what could cause this? I dont understand how its idleing at such a high temperature being unoverclocked.
__________________

Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 GHz
Zalman 9500 HSF
BIOSTAR Tforce 965PT
eVGA 7950gt 512MB @ 590/740
3x1GB G.Skill DDR2 800 PC2 6400
Western Digital 160GB 7200RPM 16mb Cache
KINGWIN sk-523
Fortorn Source FSP 400W
Higach is offline  
Old 12-26-2007, 09:12 AM   #4 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Vista graphics card overclocking

is it 76 ddegrees when you see the fluffy cube or when its idle?
Nick is offline  
Old 12-26-2007, 09:23 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Higach's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Illinois
Posts: 176
Send a message via AIM to Higach
Default Re: Vista graphics card overclocking

idle not seeing anything it starts around 60 but slowly goes down to like 55ish.. but right when I turn on the fuzzy cube it goes almost to 80, and thats without overclock
__________________

Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 GHz
Zalman 9500 HSF
BIOSTAR Tforce 965PT
eVGA 7950gt 512MB @ 590/740
3x1GB G.Skill DDR2 800 PC2 6400
Western Digital 160GB 7200RPM 16mb Cache
KINGWIN sk-523
Fortorn Source FSP 400W
Higach is offline  
Old 12-26-2007, 09:34 AM   #6 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: Vista graphics card overclocking

hmm what is the airflow like in your case and is the heatsink on the fan dusty? if so get some canned air and blow it
Nick is offline  
Old 12-26-2007, 10:05 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Higach's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Illinois
Posts: 176
Send a message via AIM to Higach
Default Re: Vista graphics card overclocking

ok I think I may have figured temperatures out but now I am actually messing around with ATItool and I have a few questions

First my defaults for 7950gt are 560/725.. now all I get to before I start getting beeps on the artifact test is 590/740.. is this normal? when I did max mem I got to 745 and the screen went black with white lines, and when I did max core it went to 616 and froze.

Also I saved my 590/740 as OC instead of default but when I restart my computer its back to default.. is this something you normally have to change every time you restart your computer or is there a way to make it so you dont.

Thanks, I havent OCed in forever and I have never OCed my video card just FSB
__________________

Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 GHz
Zalman 9500 HSF
BIOSTAR Tforce 965PT
eVGA 7950gt 512MB @ 590/740
3x1GB G.Skill DDR2 800 PC2 6400
Western Digital 160GB 7200RPM 16mb Cache
KINGWIN sk-523
Fortorn Source FSP 400W
Higach is offline  
Old 12-26-2007, 10:52 AM   #8 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Vista graphics card overclocking

first find max core...when you see your computer crash, turn it down by 10-20 and that should be good...then do the same for mem.

I havent use ati tool in a while, but they have an option in the settings to run during startup, and then you can choose what profile to load when you start it up.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 12-26-2007, 11:42 AM   #9 (permalink)
True Techie
 
Higach's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Illinois
Posts: 176
Send a message via AIM to Higach
Default Re: Vista graphics card overclocking

sweet thanks.. I have one more question though.

Would windows vista cause a large drop in 3dmark06?

Back a year ago when I first built my computer I am almost positive my score was around 5400, and now a year later the only thing that I have changed is I have gotten 1 more gig of ram (went 1 to 2) and went to vista.

I just tested now:
Before OC (560/725) 4831
After OC (590/740) 5037


this is from the 3dmark06 score list.
5,795 | Syphanx | E6400 @ 2133mhz | 7950GT 637/1606mhz | XP SP2 32bit |Futuremark - ORB - Result Analyzer
Same specs, he has XP I have vista and his is almost 800 points higher...

ugh this is frustrating.
__________________

Intel Core 2 Duo E6400 @ 3.2 GHz
Zalman 9500 HSF
BIOSTAR Tforce 965PT
eVGA 7950gt 512MB @ 590/740
3x1GB G.Skill DDR2 800 PC2 6400
Western Digital 160GB 7200RPM 16mb Cache
KINGWIN sk-523
Fortorn Source FSP 400W
Higach is offline  
Old 12-26-2007, 12:14 PM   #10 (permalink)
MetalHead Techie
 
Join Date: Jun 2007
Location: Minnesota
Posts: 2,912
Default Re: Vista graphics card overclocking

vista has been known to slightly drop and even increase (krazyq) scores
nothing more then 300 points i've seen
__________________

__________________
Proc Intel 2500k
Video XFX 6950 1Gb
Display 22'' Monitor Chemei 5ms RT, 800:1 CR
Mobo Biostar Z68A+
Mem 4 gb PNY DDR3 1600
Case afk
Sound Logitech z-5300e 5.1 + Razer Orca's + Creative Soundblaster Audigy SE
PSU Corsair 520hx
OS Windows 7 64-bit
Cooling Corsair H60 Liquid Cooling
HDD Hitachi 1Tb
Invisible is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which Graphics card? av8706 System Upgrades 6 12-08-2007 11:58 PM
Is it possible to change the graphics card on a laptop trmiller System Upgrades 5 11-29-2007 02:55 AM
New graphics card not working Richard Laymon Hardware Repairs and Troubleshooting 3 10-21-2007 11:01 PM
Graphics card incompatibility? ChiliPalmer Hardware Repairs and Troubleshooting 2 09-30-2007 11:01 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.