Video card not getting enough power? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-16-2005, 06:23 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718
Default Video card not getting enough power?

I just got a new rig. It uses raid 0, i have a DFI Lanparty mobo, and a Leadtek GeForce 6800GT vid card. My problem is: Whenever i run a graphics intensive game, I get a warning after a few moments saying that my vid card isen't getting enough power, and that it is underclocking my GPU. My PSU has a meter that shows power consumption, and it hasen't gone above 150w (my psu can handle 500 constant). I tried using the adapter that came with the card instead of the cable directly from the PSU... same problem. I then tried unplugging my second (physically third... raid 0) HDD, and my CD drive, and my comp wouldent start. It would freeze at the windows loading screen. Im really stumped here... any suggestions?
__________________

__________________
BxSlipSk8718 is offline  
Old 09-16-2005, 06:35 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

What PSU, their is a good chance your "500 watt" PSU isnt going above 150.
__________________

__________________
DJ-CHRIS is offline  
Old 09-16-2005, 06:40 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718
Default Cooler Master

My PSU is a Cooler Master Real Power 550w (not 500, my bad)
__________________
BxSlipSk8718 is offline  
Old 09-16-2005, 07:55 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718
Default Solo PSU

I put the vid card on my old PSU, and i got the same error when it booted... so, im pretty sure the vid card is busted, but i want a second opinion... anyone???
__________________
BxSlipSk8718 is offline  
Old 09-16-2005, 09:31 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default Re: Solo PSU

Quote:
Originally posted by BxSlipSk8718
I put the vid card on my old PSU, and i got the same error when it booted... so, im pretty sure the vid card is busted, but i want a second opinion... anyone???
No your card needs power. Did you make sure you have the 4 pin molex plugged into the video card.

Upon googling your PSU, first site "It lacks power on the 12 volt rail"

Guess what components almost solely use the 12 volt rail? Graphics card, processor, hard drives, CD / DVD drives.
__________________
DJ-CHRIS is offline  
Old 09-16-2005, 10:44 PM   #9 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

yeah, it could be a 800w PSU, but if they didn't put much of that wattage towards the +12v rail then your computer will still be underpowered
__________________
Nubius is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.