Two or Four RAM Stix? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-14-2004, 08:34 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 874
Send a message via AIM to YanBooth
Default Two or Four RAM Stix?

I was wondering if "y'all" think I should go with Two 1 gigabyte sticks of RAM, or Four 512 megabyte sticks of RAM?
I mean, not that price is an issue either way, but which would work the best?
Thanks a lot
Yan
__________________

YanBooth is offline  
Old 11-14-2004, 08:40 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 559
Default

Well if you are using more than 512MB's at once.. The system will have to switch physical banks more.. It would switch banks just as much if the 1GB sticks have 4 virtual banks.. But it would probably be fast with the two 1GB sticks..
__________________

ChaosBlizzard is offline  
Old 11-14-2004, 08:41 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 874
Send a message via AIM to YanBooth
Default

More than ???? 512's at once?
Thanks
Yan
__________________
XS RULES!!! I have officially referred you.
YanBooth is offline  
Old 11-14-2004, 08:44 PM   #4 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

I think 4x512 sticks are faster because of the latencies.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 11-14-2004, 08:44 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 559
Default

If you are utilizing more than 512MB's of system memory at once, you will start to switch banks.. As only one bank of memory can be accessed at a time. Unless of course you are using dual channel memory. So it might be a little faster if you keep the physical switching down between memory slot's. If you just used two sticks you will do more virtual bank switching..

Quote:
Originally posted by TheMajor
I think 4x512 sticks are faster because of the latencies.
This can be possible.. I would have to take a look at the sticks to see how much difference there is.
ChaosBlizzard is offline  
Old 11-14-2004, 09:00 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 874
Send a message via AIM to YanBooth
Default

Here are the two differant options I am looking at, which would you reccomend?:
>>Crucial Ballistix 184-Pin 512MB DDR PC-3200 - Retail<<

>>CORSAIR XMS Extreme Memory Speed Series, (Twin Pack) 184 Pin 2GB(1GBx2) DDR PC-3200 - Retail<<
Thanks again
Yan Booth
__________________
XS RULES!!! I have officially referred you.
YanBooth is offline  
Old 11-14-2004, 09:10 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 559
Default

Crucial Ballistix 184-Pin 512MB DDR PC-3200:
Memory Timings: 2-2-2-6

CORSAIR XMS Extreme Memory Speed Series:
Memory Timings: 3-3-3-8

The Corsair is rated for slower memory timings.. However, they are very high quality. If you set them to run @ Turbo, CAS2, I believe they would without problems.

Does anyone here have this memory? Perhaps you could comment.
ChaosBlizzard is offline  
Old 11-15-2004, 08:54 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,046
Send a message via AIM to 4W4K3
Default

Running 2GB i don't think latencies will be your biggest issue. and im sure they could be tightened if youare running stock. i would opt for the 2*1GB sticks and run in dual channel mode (if your mobo supports it) 4*512MB just seems like a waste of space and i don't see the benefit if your computer is switching inbetween banks all the time, the tighter timings and the bank switching would probably average out to equal performance the 2*1GB would give you. and if you can run DC then that will boost speed alot too.
__________________
<marquee scrollamount=\"1\" scrolldelay=\"8\" direction=\"up\" width=\"400\" height=\"65\" style=\"font-family: Verdana; font-size: 8pt\">
Compaq Presario V5000 laptop
¯\\(º_o)/¯</marquee>
4W4K3 is offline  
Old 11-15-2004, 12:30 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 874
Send a message via AIM to YanBooth
Default

Yeah, I guess I'll go w/two 1 gig sticks, just thought there might be a performance boost w/four and it would also look sweet...
Yan
__________________

__________________
XS RULES!!! I have officially referred you.
YanBooth is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.