Toggle all performance tweaks on/off - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-29-2010, 05:25 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Question Toggle all performance tweaks on/off

Hey all,

I'm using Pro Tools LE to record/edit music on a PC (Windows 7) instead of a Mac. It runs every bit as good as Pro Tools for Mac.... when it's working. Whenever I get errors or something isn't working right, I contact Avid (Pro Tools' parent company) Support, and they give me a laundry list of Pro Tools-specific performance tweaks (6 pages) to make, and insist that I make them before they offer any real assistance. Thing is, many of these tweaks make the computer essentially unusable for other tasks (ex. one of the tweaks is to disable the network card!).

What I'd like to do is figure out a way to toggle between a 'Pro Tools performance profile' and a 'General use performance profile.' My initial thought was to create a separate account just for Pro Tools, but changes to Device Manager appear to carry over between accounts. :-s

Here is the list of performance tweaks: Avid - Windows Guide - Windows 7 Optimizations and Troubleshooting.

If anyone has any ideas for how I can accomplish this, or at least make switching back and forth easier, I'd love to hear them!

Thanks in advance,
Grizz
__________________

Grizz is offline  
Old 10-30-2010, 06:17 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Sniper_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 231
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

you can try this Game Booster | Fast Game Accelerator | Free Accelerator , not sure if its possible what your trying to do. the program kills some process in the background but i dont know to what extent. try it and see if it helps
__________________

__________________
`Core i7 950 || `Gigabyte X58A-UD3R Mobo
`Cooler Master V6 CPU Cooler || `G.Skill 1600Mhz 6gb DDr3
`Saphire Radeon HD 6870 1gb || `2x WD Caviar Black 640gb RAID 0
`Cooler Master HAF 922 || `Corsair 750HX PSU
Sniper_13 is offline  
Old 11-01-2010, 06:11 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Thanks for the reply, Sniper_13. That program looks pretty slick, but from what I could tell from the screen shots, there's not much in the way of customization. Since the tweaks I need to make are pretty specific, I think I'm out of luck there. :-s

If you or anyone else has any other ideas, I'm all ears. I'm starting to think some sort of custom script may be necessary...
Grizz is offline  
Old 11-01-2010, 07:13 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

You could create a custom user profile for each set of tweaks. You log on as a different user for each game or application.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 11-01-2010, 07:51 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Sniper_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 231
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Well there's always making a powershell script, which is fairly simple to make. i could help you out if needed.
__________________
`Core i7 950 || `Gigabyte X58A-UD3R Mobo
`Cooler Master V6 CPU Cooler || `G.Skill 1600Mhz 6gb DDr3
`Saphire Radeon HD 6870 1gb || `2x WD Caviar Black 640gb RAID 0
`Cooler Master HAF 922 || `Corsair 750HX PSU
Sniper_13 is offline  
Old 11-03-2010, 06:33 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
You could create a custom user profile for each set of tweaks. You log on as a different user for each game or application.
That's what I had tried originally, but some of the tweaks require changes in Device Manager, which isn't profile specific, unfortunately. :-s
Grizz is offline  
Old 11-03-2010, 06:46 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Quote:
Originally Posted by Sniper_13 View Post
Well there's always making a powershell script, which is fairly simple to make. i could help you out if needed.
Hmm... that sounds promising. I'm not much of a programmer, and I'm not really familiar with powershell, but I do know DOS pretty well, generally speaking. ...from what I can tell of powershell, that will come in handy. That said, I'm not really sure where to begin (aside from downloading and installing it of course, which I just did). Any suggestions?
Grizz is offline  
Old 11-03-2010, 07:30 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Sniper_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 231
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Well get firmiliar with some basic code with powershell, you can find tons of documentation on microsoft for it, or even on this website >> Master-PowerShell | With Dr. Tobias Weltner - Powershell.com

Heres a simple command to stop a process >> Using the Stop-Process Cmdlet

and to start one >> Start-Process

you could use the simple command line and just specify all the processes you need to stop, which is the simple no brainier and it will work way. honestly it will work, you could stick it in a script file and run it every time you need to do whatever and then make one for starting them all up again (which all you have to do is change stop to start) and your flying
__________________
`Core i7 950 || `Gigabyte X58A-UD3R Mobo
`Cooler Master V6 CPU Cooler || `G.Skill 1600Mhz 6gb DDr3
`Saphire Radeon HD 6870 1gb || `2x WD Caviar Black 640gb RAID 0
`Cooler Master HAF 922 || `Corsair 750HX PSU
Sniper_13 is offline  
Old 11-04-2010, 07:19 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 5
Thumbs up Re: Toggle all performance tweaks on/off

Awesome. Thanks man. I found a couple labs on MS TechNet that I think will be pretty helpful too. There's one on the basics and one on scripting. I've started on the 'Basics' one and am surprised to learn that a lot of this stuff is familiar. I guess I've just been using aliases in DOS all these years. Who knew?

So thanks again! I'll post back here once I start making some progress on the script. :-)
Grizz is offline  
Old 11-04-2010, 07:58 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Sniper_13's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Hamilton, Ontario
Posts: 231
Default Re: Toggle all performance tweaks on/off

Glad everything is coming along well, let us know. cheers
__________________

__________________
`Core i7 950 || `Gigabyte X58A-UD3R Mobo
`Cooler Master V6 CPU Cooler || `G.Skill 1600Mhz 6gb DDr3
`Saphire Radeon HD 6870 1gb || `2x WD Caviar Black 640gb RAID 0
`Cooler Master HAF 922 || `Corsair 750HX PSU
Sniper_13 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus Voltage Tweaks Radeon HD 5870 To A 38% Performance Boost VishKapish New Systems | Building and Buying 2 09-26-2009 11:02 PM
crysis performance config tweaks? braz Overclocking and Modding 1 02-12-2008 08:49 PM
tweaks for improving oblivion performance maroon1 PC Gaming 22 07-21-2006 05:53 PM
CoD2 Performance tweaks! Mr. Switch PC Gaming 6 11-14-2005 10:03 PM
Performance programs/tweaks Stope Microsoft Windows and Software 3 11-09-2004 10:19 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.