Temps... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-04-2007, 09:25 PM   #1 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Temps...

Well, I'll start my ownthread so I don't have to hi-jack somebody else's thread. Anyway, here's an estimate of my temps:

Idle:
27-30 with CoreTemp/Everest (average of 27 in BIOS)

Load (during game):
58-62

Load (running Orthos for a half-hour, blend-test):
Reached 75 (I know that's not good at all >.<

I have an e6750 @ stock settings, with an Arctic Cooling Freezer 7 Pro. I didn't apply any thermal paste on my own, because I was told it's not necessary, because the ACF7 already has MX-1 pre-applied on the thermal pad. Also, there were some fan settings in the BIOS that are enabled (the fan on the hs/f doesn't spin until it needs to), but this shouldn't affect it, should it? Could the cause be a hs/f not properly seated? If it's not, and I have to re-seat it...should I wipe the pre-applied thermal grease off and apply some AS5?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-04-2007, 09:35 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: Temps...

E6750 @ 75C load. That's pretty high, how long have you had the AF7? Wait, there's an option that turns off the HSF when it's not needed? No no, you always have to let the HSF run.
__________________

__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 10-04-2007, 09:41 PM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Temps...

Yeah, it's in my BIOS, but I'm not sure what to set it at. It's called Smart FAN Control Method, and the options are: Auto, Intel QST, Legacy, or Disable. Should I just set it to disable?

And I've had the AF7 since I built my PC...which would be about 2 weeks ago or so.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-04-2007, 09:52 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 145
Default Re: Temps...

ya dude that is really high, i have a E6650 and load temp reached 52C w/STOCK cooler.
so ya i think you might have to apply some thermal paste.
__________________
http://i139.photobucket.com/albums/q...igns/pcsig.jpg
xfire:nhlrocker
msn:cave_daniel@hotmail.com
3DMark05:14,880
aquamark score:133,352 :)
nhlrocker is offline  
Old 10-04-2007, 09:56 PM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Temps...

The AF7 has MX-1 pre-applied to it. So should I just wipe that off of the CPU/AF7 with isopropyl alcohol and a coffee filter (only non-lint thing we probably have laying around this house), and then apply some AS5 (I made sure to get some on my last order from Newegg)?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-04-2007, 10:05 PM   #6 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Temps...

I got my e6550 with the tuniq tower @3.4ghz and cpu volt at 1.4. My load temps dont get over 52...you got a problem there buddy.

You should always re apply thermal paste when reseating the heat sink.

And cleaning it off with isopro...is good.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 10-04-2007, 10:07 PM   #7 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Temps...

Ok...I just turned off the Smart FAN control in the BIOS...and I ran Orthos again for about 10 minutes. Temps were much better this time around... Highest I saw my temps reach in CoreTemp was 59, and that was just for a few seconds, was staying closer to 54-56.

Should I still clean off the HS/F and the CPU, and re-seat the heatsink?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-04-2007, 10:08 PM   #8 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Temps...

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
Ok...I just turned off the Smart FAN control in the BIOS...and I ran Orthos again for about 5 minutes. Temps were much better this time around... Highest I saw my temps reach in CoreTemp was 59, and that was just for a few seconds, was staying closer to 54-56.
make sure load temps dont go over 65...
since you have everything on stock with the acfp, it shouldnt even go past 55.

What case do you have and hows your wire management?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 10-04-2007, 10:12 PM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,506
Default Re: Temps...

I have an Antec 900...but wiremanagement is well...crap xD. So that could also be a factor... wires from my PSU are in front of the HDD cage fans (didn't look for a modular one, which I now regret >.<).
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 10-04-2007, 10:15 PM   #10 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Temps...

post pics...
wire management shouldnt be a huge factor for bad temps.
Just reseat your hsf...make sure to remove current pase...wipe it off from the hsf and the cpu, make sure the surface is clean and then put the hsf back on.
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
temps Nick Hardware Repairs and Troubleshooting 14 08-10-2007 03:45 PM
need urgent help...temps keep rising krazyq Overclocking and Modding 19 07-15-2007 08:05 PM
Mobo temps? Gabb New Systems | Building and Buying 7 06-21-2007 10:10 PM
E6600 Idle temps STATus h2O Overclocking and Modding 3 04-02-2007 09:11 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.