tell me what to upgrade - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-21-2006, 09:24 PM   #1 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default tell me what to upgrade

okay im liking this whole overclocking thing, but i want some real results.

heres my current system:

x2 3800+ toledo @ 2.45ghz
DFI lanparty SLI-DR (neither UT or expert)
2 x 1gb OCZ (this stuff: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820227210) in dual channel

a/v:
evga 7800gt @ 470/1100
audigy 2 zs platinum
21" Trinitron flat (max: 2048x1536 @ 75hz)

psu:
antec Neo HE500 ...500watt PSU

drives:
2 x memorex 16x dual layer dvd burners
2 x western digital SATA2 3gb/s 250gb (8 or 16mb cache, i cant remember)
320gb IDE seagate 7200rpm 8mb cache
40gb IDE western digital 7200rpm 2mb cache
the audigy 2 zs live drive

its all wrapped up in this case: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811129155


so i think my ram is holding me back when overclocking, i cant seem to get past 2.45ghz without cutting the speed of the ram, so im thinking i need some ddr500 or something. how much do the times seriously effect performance? the memory im thinking about getting has stock timings of 3-4-4-8 ( http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231021 ) but theres also ones with timings of 3-3-2-8 ( http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231057 ) but they cost considerably more.

i know i need a new case, as this one is running out of room and doesnt have enough airflow. it has one 120mm case fan, thats it. i dont like anything shiny and flashy like a racer car case, i like plane old cases. well actually im taking a liking to these ones: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811129154
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811129017

i have a budget of around 400 - 500 bucks. oh and im not really worried about my video card as i have two choices, i can do the evga step up thing and get an uber discount on a couple 7900gt ko superclocks, or i can just wait to the 8 seires come out.

i am having a couple problems with my motherboard, so i might need a new one. heres my problems: the raid controllers have never worked. i have to just use the LVM to use them all at once. i'd like to get a couple more 250's and put them in raid 5 but i either dont know how to install an OS with a hardware raid, or they just dont work. i set one up with the nvidia raid controller, and when i went to go install debian on them, they still all showed up as separate drives and it was really annoying. also, if i shut it down, i have to reset the cmos to get it to turn back on. theres always a flashing light that never stops flashing, and when it is i cant turn it on. so for now i just have my computer on all the time. doesnt really both me but it just doesnt seem right.

cooling .... should i go the water cooling route? that'd probably eat up all my budget for good stuff wouldnt it? i'd also probably need a more powerful PSU because im pretty much maxing this one out right now. or should i just go with good ole fan cooling (http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16835106061) which is MUCH cheaper.

cpu... i think i'll just keep this currnet cpu and OC it higher, instead of getting a new one. if i got a new one it'd be an opteron 170, and that'd be the end of my budget


please help, lol i cant make up my mind.
__________________

The General is offline  
Old 05-22-2006, 01:30 AM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

what about these: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820220084

is patriot any good?
__________________

The General is offline  
Old 05-22-2006, 01:33 AM   #3 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

i don't think they make 3800+ in toledo, toledo's have 2x1mb cache's while the 3800, 4200 and 4600 are manchesters
anyway, back on topic if you want to overclock, grab some ddr500 or higher, maybe you can be a rebel and grab 4 sticks of ddr600 and get mad overclocks if you got the cooling while running a 1:1 divider
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 05-22-2006, 01:37 AM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

i thought it was manchester too, but look:



and yean i found some ddr600 w/ tighter timings than the ddr500 i found, should i replace the mobo? cause i'm pretty danm sure this thing is shot. what mobo should i get?
The General is offline  
Old 05-22-2006, 01:45 AM   #5 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

if your overclocking, everyone seems to says dfi, but those are really pricey... which is why i bought my abit mobo.. its only like 100 bucks and i managed a nice overclock to 2.8 from 2.0 on my opteron 146.. and as for being toledo.. all i can say is wtf?
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 05-22-2006, 01:53 AM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

yeah i dunno about the toledo/manchester thing but how's this asus for OCing? http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813131568

i mean i have a DFI but it seems to broken and the RAID was DOA so i think ima go with a brand i've had before and i know works... asus

unless someone else has some input?

im also looking at this MSI: http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813130037
The General is offline  
Old 05-22-2006, 02:02 AM   #7 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default

can't really help you on mobo's i've only used this abit, along with my compaq's asus
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 05-22-2006, 09:46 AM   #8 (permalink)
The Water Cooling Guru
 
aspire's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: United States
Posts: 5,308
Default

Ive had good experience with abit, asus, and eVGA which is what i use.

I really dont think you need better ram that that. I have the ocz gold gx 2x1gig and its running stable at 231mhz right now no sweat.

As for your mobo, thats regarding as one of the best for oc'ing. I reccomend you rma it with dfi and get it replaced if your having any problems with it whatsoever.
__________________
If I help you with something, you think I'm the bomb, or you just like what I said, rep me by clicking the star under my post.

Thanks!

The Official Tech Forums Water Cooling Informational Guide
aspire is offline  
Old 05-22-2006, 10:01 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,499
Default

Quote:
Originally posted by the general
yeah i dunno about the toledo/manchester thing but how's this asus for OCing? http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813131568

i mean i have a DFI but it seems to broken and the RAID was DOA so i think ima go with a brand i've had before and i know works... asus[/url]
I have the crossfire version of that board and yes they are good for overclocking. (i read they are the best) but people at this forum dont seem to like ASUS. They're all DFI fans. I say get that board.
Mentali$T is offline  
Old 05-22-2006, 10:38 AM   #10 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

Yea you should get a new motherboard. That really doesn't seem right. As for the ram, try and loosen the timmings or upping the voltage to get a higher overclock.
__________________

__________________

reggie_da_man is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.