Set me understand - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 09-08-2007, 09:55 AM   #1 (permalink)
Super Techie
nu2duo's Avatar
Join Date: Feb 2007
Location: Neza
Posts: 423
Unhappy Set me understand

A few days ago someone started a thread regarding orthos and stressing all 4q of a q6600.
MgCook and Pdawg mentioned something about the affinity settings.

here's my question

I noticed that when I convert an mpeg video to divx, only one core is used. If I were to manually go and check mark both cores under 'set affinity'...Would that make my project work and finish faster? In other words, by putting a check mark under both cores, it will increase performance right?
Help me understand....

e6600@3.1 24/7 w/stock cooling. 2g Transcend Memory
3 hd's, 80-XP Pro, 500 and 320-Apps,Pics, Music, Videos
ATI Radeon HD 3450 512MB-I DON'T GAME!
Ultra PS, Ultra Mid Tower Case
Lite-on internal DVD-R, Samsung Lite-Scribe Ext. DVD-R
2 Acer 19" widescreen LCD's. For HTPC Olevia 32" LCD
nu2duo is offline  
Old 09-08-2007, 10:00 AM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
b1gapl's Avatar
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: Set me understand

Not really, unless the program you are using to convert the videos, is multi-threaded.



b1gapl is offline  
Old 09-08-2007, 10:33 AM   #3 (permalink)
Super Techie
Pdawg's Avatar
Join Date: Jul 2007
Location: American in Hong Kong
Posts: 383
Default Re: Set me understand

Wish it was that easy. Typically, the programs have to be written to use the cores or be multi threaded as b1g says. That's why alot of people are still sticking with duos bc/ the software isn't caught up with the hardware yet. It will be though in the near future.

3dMark06 = 13,687
Futuremark - ORB - Project Comparison
Antec 900 (Modded)
Q6600 G0 @ 3.3GHz (8multi x 413FSB; 1.3375v)
Asus P5K Deluxe
Tuniq Tower 120 (Lapped)
XFX 8800GTS @ 703/1,008 (ATItool)
2G Corsair XMS2 DDR2-826 2T 4-4-4-12
Seagate 7200.10 320G
LiteOn 20x DL DVD-Rw
Acbel 607W
Windows XP Pro 32bit
Pdawg is offline  
Old 09-08-2007, 10:36 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
mgcook's Avatar
Join Date: Jul 2007
Location: North Carolina
Posts: 1,723
Send a message via AIM to mgcook
Default Re: Set me understand

the only time you need to worry about that is when you run Orthos

to do that open 2 of them. click start on both, then once they are running. go into the task manager. right click and set affinity. then set one to core 0,1. and the other to core 2,3.
mgcook is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What should I set my voltages to, to OC? mgcook Overclocking and Modding 18 09-09-2007 12:36 PM
Trying to understand the FSB:RAM concept. stainer711 Overclocking and Modding 0 08-08-2007 07:04 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:28 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.