RAM Question - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-09-2008, 03:32 PM   #11 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 172
Default Re: RAM Question

speedstep is already disabled....

so i just input my FSB to 1600/4 should be 400 and left ram at 800/2 should be 400. then changed the multiplier to x7, so that should clock me at 2.8 GHz. but again, when i boot up it tells me i'm in safe mode and i need to change my freqs. then i push f1 to boot anyway.

now when i boot up, in cpuz it's giving me all my old stats. 1066 fsb, 266 MHz. actually the multiplier is the only thing that's changing and it's running at 7 still so my comp is actually successfully underclocked :P

I haven't touched voltage, but it's really high for a default at 1.392.
__________________

Squirtis is offline  
Old 08-09-2008, 03:34 PM   #12 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: RAM Question

what are the RAM timings??
__________________

__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-09-2008, 03:43 PM   #13 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 172
Default Re: RAM Question

ok so i just went back in and set it to unlinked and it's working fine. Linked seems to screw it up somehow. but it's strange cuz on cpu Z my multiplier goes between 6 and 7 so i'll be running at 2.4 or 2.8 randomly, but if i run prime95 or something it stays at 7. It's like the speedstep is on or something even though i have it disabled.

I know nothing about ram timings and what's good, i'll list what my cpuz says, if that's not good enough i'll go back into bios and write it down.

CL 5.0 clocks
tRCD 5 clocks
tRP 5 clocks
tRAS 18 clocks
tRC 23 clocks
CR 2T

That's straight from CPUz. Thanks bro.
Squirtis is offline  
Old 08-09-2008, 03:44 PM   #14 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: RAM Question

Woah........ Isn't setting it to 400 actually a 3.6Ghz OC? Or am I not following the story?
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 08-09-2008, 03:44 PM   #15 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: RAM Question

you still have speedstep enabled if it changes the multi like that.

yea, i don't know how unlinking n linking ram so that could of been the issue

Quote:
Woah........ Isn't it to 400 actually a 3.6Ghz OC? Or am I not following the story?
he is running at a x7 multiplier instead of x9
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-09-2008, 03:52 PM   #16 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 172
Default Re: RAM Question

so i been running prime95 for some minutes now running the thing at 2.8 GHz and my temps seem to be around 49 C. running 1.3250 volts. Now when i want to bump it to 3.2 next week i'll just have to adjust the multiplier to 8x and then a 9x the following week. of course i'll have to keep an eye on those temps and hopefully they will go down a bit after the new paste sets in.

should i have to mess with my ram timings at all or do they seem fine? or do you only mess with them when stability is an issue?

yea i don't know what's up with speedstep, i don't like the idea of my cpu constantly changing it's speed, seems like it would strain it. I always turned off cool n quiet on my old AMDs.
Squirtis is offline  
Old 08-09-2008, 03:54 PM   #17 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: RAM Question

they are pretty loose for ddr2 800mhz ram actually (nothing that bad) so you shouldn't have to mess with them... just keep at eye out for temps and once you get to the speed you want you can start tweaking the voltage and lower it maybe
__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Old 08-09-2008, 03:58 PM   #18 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 172
Default Re: RAM Question

awesome, thanks a lot for your help wafflehammer? is that like a warhammer joke or something?
Squirtis is offline  
Old 08-09-2008, 04:02 PM   #19 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2008
Location: Logan, WV
Posts: 2,503
Send a message via AIM to wafflehammer
Default Re: RAM Question

no...just random

my aim name is blorgensplor

so yea, ....random junk is what i'm good at lol
__________________

__________________

Core i7 920 @ 3.0Ghz
GIGABYTE GA-EX58-UD5
6gb G.Skill 1600mhz/9-9-9-24
Corsair 750XT
EVGA GTX 260---216core
WD 640gb
14590 3dmarks @ stock
wafflehammer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ram question AMD64x2_4400 New Systems | Building and Buying 4 07-10-2008 08:54 PM
Should I get 4GB of RAM? Difficolt question.. Kdar New Systems | Building and Buying 7 04-21-2008 03:17 AM
SLI ready RAM? Is it any better? What does SLI mean for RAM? StealthTools Overclocking and Modding 12 04-17-2008 09:27 PM
quick ram question solidsteve System Upgrades 3 03-04-2008 03:18 PM
Ram overclocking question Gabb New Systems | Building and Buying 4 09-08-2007 11:21 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.