Problems installing new chipset heatsink/fan - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 05-06-2006, 10:44 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Mar 2005
Posts: 67
Send a message via AIM to patrickc284
Default Problems installing new chipset heatsink/fan


I recently tried installing a new northbridge heatsink and fan to replace the original one on my Abit IS-7 478 motherboard. The old heatsink (some ultra light aluminum piece of trash) was mounted on using a rigid piece of wire for lack of a better description. there are four hooks equidistantly placed around the northbridge for it to hook it across the chipset in a diagonal direction.

The replacement fan I bought was a Vantec CCB-A1C, which came with two plastic clips (which is completely incompatible with the attachment hooks on my motherboard). I noticed it was a VGA cooler, but it seemed about the same as my northbridge cooler. Maybe this was part of my mistake, I don't know.

But, being completely inexperienced with this (aside from attaching the heatsink for my CPU), I found that when I put the thermal tape on that there is only a small area in the center of the chipset where there is actually contact made with the heatsink. The center is raised whereas the rest of the chipset is recessed about 1mm below it. I don't know if I need thicker thermal tape, or if I'm supposed to leave the tape sticky only on one side (and leave the paper on one side of the double-sided tape).

My northbridge temp has gone up from about 32-33C to 35C, not sure if that's a big deal. My P4 3.0C runs about 32 Idle/47 full load.

Maybe I need a heatsink/fan specifically for a northbridge instead of a VGA-style one. Obviously, I could use a little help... So if anyone out there can point me to any articles or give me a heads up on what to do, I would greatly appreciate it. Thanks!


XP Pro SP2
P4 3.0C HT
Abit IS-7
2x 512 Corsair Value
Masscool 70mm Ball Fan/Copper h/s
Western Digital SATA3 80GB
Samsung CD-RW/DVD
Audigy 2 ZS
eVGA FX5500 256mb
Trendnet full duplex gigabit
Aspire X-Plorer

patrickc284 is offline  
Old 05-06-2006, 11:05 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Mar 2005
Posts: 67
Send a message via AIM to patrickc284

P.S. Running under full load for four minutes, the CPU was at 51-52C and the northbridge at 54C. I stopped it at this point. The CPU promptly dropped to 44C after about 10 seconds while the northbridge only dropped 1-2C.

patrickc284 is offline  
Old 05-08-2006, 06:17 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Mar 2005
Posts: 67
Send a message via AIM to patrickc284

Anyone? Please?
patrickc284 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:55 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.