Power Problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-22-2004, 07:58 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 14
Default Power Problem

Okay, I just finished putting together my computer, I plug it in, turn it on and the LEDS flick on and the fans spin, for about .5 seconds, then dead. I checked the cables hundreds of times. Everything is hooked up and as far as I know, hooked up right. It's not a too little problem as the case and psu used to belong to a friend who had more things hooked up to it, and its only a few months old. I can't think of anything that could be wrong except the power supply though, what do you guys think?
__________________

nero is offline  
Old 09-22-2004, 08:22 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 144
Default

Your power supply might not have enough wattage. Post your specs so we can help you out more.
__________________

__________________
R.Y.N.O. (Rip Ya a New One)
Diabolic Minotaur ATX Case
Asus A8V Deluxe MoBo Wifi Edition
AMD Athlon 64 3500+ CPU
2x Corsair 512MB PC3200 DIMM\'s
2x Western Digital 120GB Serial ATA Harddrives in RAID 0
Asus 16x DVD-rom Drive
Pioneer 16x DVD+rw/-rw DL Drive
eVGA Geforce 6800 GT
Aspire 500w PSU
Circa219 is offline  
Old 09-22-2004, 08:29 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 14
Default

I'm not thinking its a watt problem though. But here it goes:
350W psu hooked up to:
1 HDD
1 CD-RW/DVD
AMD CPU
512 MB ram
Firewire PCI card

It worked when my friend used it and he had all of that plus an 8-1 card reader and a videocard.
Also, I tried to turn it on without the CD plugged in and it still just flickered.
nero is offline  
Old 09-22-2004, 08:52 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

check that your cpu is seated correctly, and that the fan on the heatsink is plugged in correctly, if your didn't get your cpu in there right you probably screwed that up along with the mobo, but if it's turning off and then back on, it could very well be that your chip is overheating...
Demalii is offline  
Old 09-22-2004, 08:57 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 14
Default

could it be overheating that quickly though? It seriously only runs for .5 seconds.
nero is offline  
Old 09-22-2004, 09:01 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

well.. or if the cpu is dead or something, it's possible.. I'm really not quite sure what the problem is here, but maybe check your ram also.. damn! this lightning is freaking me out lol.. anyways make sure your heatsink is on really well..

Your computer boots up, 5 seconds later it's off right? and that's that?.. nothing else happens? no fireworks or anything?.. =)
Demalii is offline  
Old 09-22-2004, 09:08 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 14
Default

.5, half a sec, if that. The LEDs on the front turn on just so you can see em, and the fans spin for just a sec, then it goes dead. Is there a wrong way to put in ram?
nero is offline  
Old 09-22-2004, 09:14 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

ack, storm just cut the power out hehe.. anyways, there's not a wrong way to put it in, but it won't go in if it's backwards.. the slit in the stick should line up with the slit in the dimm slot, but it's possible it didn't seat correctly, like.. go all the way in, may want to check that out
Demalii is offline  
Old 09-22-2004, 09:18 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 14
Default

I'll check ram, might try and tackle the cpu/heat sink, anything else? I don't have any other psus to try.
nero is offline  
Old 09-22-2004, 09:20 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,878
Send a message via ICQ to Demalii Send a message via AIM to Demalii Send a message via Yahoo to Demalii
Default

yea, iono dude.. just try those and if they don't work, i suggest finding a friend with like components that you can trade out to find what's wrong
__________________

Demalii is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.