Phenom II 965 OC 4.2 - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-10-2013, 11:23 PM   #21 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 188
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

Gah! My latency got worse... 11 11 11 29.... voltage is set to 1.65, but the maximum memory clock is only allowing 800MHz
__________________

KJamesJR is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 11:36 PM   #22 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

If you're leaving the timings set to auto then yes they will get looser because they board is trying to compensate for the overclocked settings. If you want them lower you will have to lower them yourself.

Even if 800 is the highest it'll go 1600 is a good OC for 1333.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 11:46 PM   #23 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 188
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

So is the 800MHz clock netting me 1600? Even with the bad latency?
KJamesJR is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2013, 11:51 PM   #24 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 188
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

Stupid on me... Just remembered I'm running G Skill Snipers in this machine, not Ripjaws. Don't think it will really make a difference. Still DDR3 1333 Meh.
KJamesJR is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 12:03 AM   #25 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

DDR = double data rate so 800x2 = 1600

The name of the kit doesn't make a difference. There are 1600 kits with 11 timings and some might disagree but that is acceptable considering you are OCIng. The lower timings at 1600 is better than the 1333. Also, I think with some manual tweaking you can achieve 9s.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 12:19 AM   #26 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 188
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
DDR = double data rate so 800x2 = 1600

The name of the kit doesn't make a difference. There are 1600 kits with 11 timings and some might disagree but that is acceptable considering you are OCIng. The lower timings at 1600 is better than the 1333. Also, I think with some manual tweaking you can achieve 9s.
Is there a write-up floating around for this manual tweaking? There's a list of acronyms under RAM in my BIOS I have no idea what they mean. I tried to change a few and ended up having to pull my CMOS battery because my machine wouldn't boot into BIOS. No fun.
KJamesJR is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 12:50 AM   #27 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

You don't need to pull the battery. There is a jumper on your board that will clear the cmos for you.

All you need to worry about are the main 4.

CL
trcd
trp
tras

On a stick of RAM in order the timings will look like 9-9-9-24. Lower one at a time starting with the bigger number first. Leave the rest on auto.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 01:53 AM   #28 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 188
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
You don't need to pull the battery. There is a jumper on your board that will clear the cmos for you.

All you need to worry about are the main 4.

CL
trcd
trp
tras

On a stick of RAM in order the timings will look like 9-9-9-24. Lower one at a time starting with the bigger number first. Leave the rest on auto.
Awesome, thanks. I'll have to locate my jumper.
KJamesJR is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 02:02 AM   #29 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,317
Default Re: Phenom II 965 OC 4.2

Above the front panel hookups under the green light directly to the right of that SATA port. Should be a blue jumper.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.