Paging Files?!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-28-2008, 10:46 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 23
Question Paging Files?!!

Hey Guys,

Recently i was messing around with my paging file settings and i think i screwed up as now i get sometimes errors saying "Virtual Memory Too Low" no one on the interent can give a decent step by step instruction on how to achieve the optimum settings! Now my game (Far Cry) glitches and i have to restart my computer! What info must i provide in order to calculate the settings i need to set for paging files?

Its kinda urgent!

Thanks!
__________________

mad_max247 is offline  
Old 03-28-2008, 11:16 AM   #2 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: Paging Files?!!

Just set it so Windows Automatically configures it
__________________

__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Old 03-28-2008, 11:25 AM   #3 (permalink)
Ninja Stargate Addict
 
Da Viksta's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Oxford/Leeds (UK)
Posts: 431
Send a message via MSN to Da Viksta
Default Re: Paging Files?!!

I wouldnt advise that, windows is shabby, to say the least, at managing PFs....

change the value of the pagefile to 1.5x the amount of ram you have...

Heres how:
Control Panel
Switch to category View
Performance and Maintenance
Adjust Visual Effects
Advanced
click "change" under virtual memory
Change the maximum AND minimum value to the same size, which should be 1.5x the amount of ram u have
click "set"
then Click Ok
if it asks you to restart, do it
Hey presto!
If you have two drives, set the PF to the drive that you dont use that much, so that neither drive is taxed horribly when you push your HDD to their limits
__________________
CPU: Intel Core 2 Quad Q9450 @ 3.4GHz
Motherboard: Foxconn Blackops X48
Memory: 8GB DDR3 (1361MHz)
Graphics: ATI 5850 1GB GDDR5
Hard Drives: 1 x 500GB, 1 x 1TB
Case: Antec 900
OS: Server 2008 R2 64bit
Da Viksta is offline  
Old 03-28-2008, 11:50 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 23
Default Re: Paging Files?!!

ok so in this case, i change it to... 1.5 x 2.00 = 3?

*edit*
HAHAHAHAHAHA :laughing:

I had it at 400mb!!! :laughing:


*edit #2*
Ok thanks, im about to restart, i set both at 3000mb even though the limit was 3070mb but just to not push it to the very limit...

Thanks!
mad_max247 is offline  
Old 03-28-2008, 12:15 PM   #5 (permalink)
Ninja Stargate Addict
 
Da Viksta's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Oxford/Leeds (UK)
Posts: 431
Send a message via MSN to Da Viksta
Default Re: Paging Files?!!

you can set it to whatever you want by the way, its just a rule of thumb...

but really the BEST value is 1.5x, but i dont see what diference it wil make with the extra 72mb :P

PS it may not be a brilliant idea to triple-post in forums...
__________________
CPU: Intel Core 2 Quad Q9450 @ 3.4GHz
Motherboard: Foxconn Blackops X48
Memory: 8GB DDR3 (1361MHz)
Graphics: ATI 5850 1GB GDDR5
Hard Drives: 1 x 500GB, 1 x 1TB
Case: Antec 900
OS: Server 2008 R2 64bit
Da Viksta is offline  
Old 03-28-2008, 10:36 PM   #6 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: Paging Files?!!

No don't set it to that.

1.5x anything above 1 gig is overkill.

Read this old thread and especially the post by Vaanish

Paging File
__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Old 03-28-2008, 10:40 PM   #7 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: Paging Files?!!

I just tweaked my vista w/ some page filing among other things and its really responsive.
Windows Edge - Home
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 03-29-2008, 07:00 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: Paging Files?!!

Quote:
change the value of the pagefile to 1.5x the amount of ram you have...
nope. Common misinformation about paging file is that you should have some multiple of your RAM.

Paging file is only there to give programs extra memory if RAM runs out.
If you have heaps of RAM, you usually don't need much or any paging file.

In fact, it's best to avoid paging file if possible. Hard drives are much, much slower than RAM is.
But if your PC runs out of memory, and you have to use more paging file, so be it.
Quote:
I had it at 400mb!!!
then try 800MB or so.
Or if that isn't enough, try 1GB
but don't use more than you have to.
__________________
Apokalipse is offline  
Old 03-29-2008, 11:14 AM   #9 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: Paging Files?!!

Quote:
Originally Posted by Da Viksta View Post
you can set it to whatever you want by the way, its just a rule of thumb...

but really the BEST value is 1.5x, but i dont see what diference it wil make with the extra 72mb :P

PS it may not be a brilliant idea to triple-post in forums...
WRONG. 1.5x is for the old days. If he has 2GB ram, his PF should be at 1GB.
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 03-29-2008, 11:22 AM   #10 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Paging Files?!!

2+ gb with XP = no PF.
you may want a small one just in case, but you dont need it.
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HijackThis logs for Security Team members only Trotter Viruses, Spyware and Malware 34 01-25-2008 01:13 PM
Running a lil slow Max Power HijackThis Logs (finished) 4 01-02-2008 06:44 PM
New Log enigm@tic HijackThis Logs (finished) 4 12-13-2007 08:45 PM
friends log Static_11 HijackThis Logs (finished) 11 11-25-2007 10:27 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.