overclocking my q9300- help needed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-30-2008, 10:39 PM   #1 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default overclocking my q9300- help needed

ok well my specs are in sig i have all ready been playing around in the bios a little bit and learning it. i have the latest bios for my board, so i'm covered there.

but the first thing i am seeing is that my ram does not like to go over 1600 mhz the cpu seems fine at 1600 fsb with my mem divider at 5:6 ratio with the ram running at 960mhz timings are 5-5-5-12 the CPU is at 3ghz exactly. but this is where i seem to hit a wall. any thing over 425mhz fsb on the cpu and it locks up immediately. so i'm stuck. i have tried loosening the timings and it still locks up. i wish these p45 were like nvidia boards where you can run the mem and cpu fsb unlinked. it would make the overclocking a whole lot easier.

any thoughts on how to hit 3.5ghz with this thing. i ran a super pi run and got 16.7 sec at 3ghz so i'm on the right track. right now i'm running at 3ghz on cpu and mem is at 960mhz, it seems rock stable.
__________________

__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:09 PM   #2 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: overclocking my q9300- help needed

Try a different FSB Strap.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Old 12-31-2008, 03:13 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: overclocking my q9300- help needed

FSB strap? these new bios options are confusing.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:18 PM   #4 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: overclocking my q9300- help needed

Yea, it might be hidden within your bios maybe. I think yours might be something like 2.000A, 2.000B, 2.000C, and 2.000D. Which stand for 200, 266, 333, and 400 straps. I would try the C or D strap since you're trying for 400Mhz+
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Old 12-31-2008, 03:22 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: overclocking my q9300- help needed

ohh i see what youare talking about. i think i'm on a b strap like 2.000 or something. that acts as the FSB : DRAM bus ratio correct?
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:26 PM   #6 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: overclocking my q9300- help needed

Correct, you get different ratios. And they also loosen the north bridge timings, I think, not positive.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Old 12-31-2008, 03:30 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: overclocking my q9300- help needed

north bridge timings? do you mean ram timings?
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:37 PM   #8 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: overclocking my q9300- help needed

Ah, yup I know for certain that the north bridge's internal latencies loosen to allow greater stability.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Old 12-31-2008, 03:46 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: overclocking my q9300- help needed

hmm what might that option be called?
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 12-31-2008, 03:54 PM   #10 (permalink)
AKA , gt7sanremo
 
Evolv's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg,PA
Posts: 1,240
Default Re: overclocking my q9300- help needed

Your north bridge has an internal clock speed and latencies just like your CPU and memory. The FSB of your north bridge can be found by dividing your original CPU multiplier by your set CPU multiplier and then multiplying by your FSB.

7.5/7.5 x 400 = NB FSB 1600Mhz

The higher your NB FSB gets the higher the strap you should use. So in your case I would use the 2.000D (400) strap.

You'll have to mess around with the memory multi to see what works for the FSB DRAM ratio though.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

Random movie quote to make you seem hip and "with it":
"Please take the chairs away. I don't like them. The big one is staring at me and that short one is being very droll."
Evolv is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI 9200SE vs. Linux... 95BlackGA Linux and Open Source 8 10-19-2008 01:05 AM
OVERCLOCKING NOT NEEDED special theory lawrephord100 Overclocking and Modding 4 02-09-2008 06:58 PM
UnBiased Intel Core 2 Duo Overclocking with Overclocking Test Systems veg1992 Overclocking and Modding 7 11-21-2007 07:24 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.