Overclocking my 9500 GT - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-07-2011, 11:25 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Location: South West Aus
Posts: 11
Default Overclocking my 9500 GT

Hi, I've never done overclocking before, and while I've watched some tutorials on Youtube, I wanted something tailored to my system.

Specs: (as my computer displays them in System)

Windows 7

Processor: Intel(R) Celeron(R) CPU - E1200 @ 1.60GHz 1.60 GHz

(RAM): 4.00 GB (3.25GB usable)

System: 32-bit

Also, I'm not sure if this is relevant but it's a Compaq Presario SR5520AN Desktop.


All I'd really like to know is how to overclock my graphics card and get the most from my system when I'm running games.

I'll be playing Battlefield Bad Company 2, as well as Left for Dead 1 & 2.

I'd like a good gain to performance, without risk to my PC, as I don't have the cash for any repairs, but I find my Frame Rate pretty bad in most games for some strange reason.

Thanks in advance, please let me know if you need to know anything else.
__________________

xxxGangrelxxx is offline  
Old 07-07-2011, 11:59 AM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Overclocking my 9500 GT

Use evga precision.
|MG| EVGA Precision 2.0.3 Download

AS YOU HAVE A PREBUILT, TEmPS ARE GONNA BE, oops, a concern.

I usually oc a gpu by finding the max sold oc, and start there. Bump it up 20mhz, test with furmark or 3dvantage, or 3dmark06. Then repeat till it crashes or you see oddness on the screen.

If you want to max your oc, once you get issues, back it off by abit then go up smaller bits. then once it goes wonky, do each seperately...
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-07-2011, 02:02 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2011
Location: Raccoon City
Posts: 123
Default

Hey bro, you have an ovetclocking program like that for ati cards? Or can it only be oc so much using catalyst control center? Didn't wanna masks A new thread for that lol
cp0020 is offline  
Old 07-07-2011, 02:51 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Location: South West Aus
Posts: 11
Default Re: Overclocking my 9500 GT

I've recently overclocked, and my settings are now:

Core: 738 MHz

Shader: 1811 MHz

Memory: 461 MHz

Fan Speed: 100

I used Riva Tuner, and it all seems to be working fine. I got a couple artifacts at one stage, but backed it off, and it seems fine now.

However, I'm trying to play BFBC2, and my FPs are absolutely crap. Does anyone know what I'm doing wrong? What kind of settins do I need to change to further improve my FPs? Even on Medium or Low settings, the game is still really jerky. I'm also getting really bad ping, even on servers close to me. Not sure if it's related some how, I wouldn't think it would be, right?

I had poor ping before, so i got a program called Leantrix, which reduced my ping by about 80%... doesn't seem to work for BFBC2 though...

Anyway, I don't care about bad lag, i just care about my game running smoothly. Any help would be magic, thanks boys (an maybe girls).
xxxGangrelxxx is offline  
Old 07-07-2011, 03:10 PM   #5 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Overclocking my 9500 GT

technically evga precision will work for ati cards as its built by riva tuner... precsion is just really straight forward.

atitool s pretty straight forward too
ATITool - Overclocking utility for ATI and NVIDIA cards

Quote:
Originally Posted by xxxGangrelxxx View Post
I've recently overclocked, and my settings are now:

Core: 738 MHz

Shader: 1811 MHz

Memory: 461 MHz

Fan Speed: 100

I used Riva Tuner, and it all seems to be working fine. I got a couple artifacts at one stage, but backed it off, and it seems fine now.

However, I'm trying to play BFBC2, and my FPs are absolutely crap. Does anyone know what I'm doing wrong? What kind of settins do I need to change to further improve my FPs? Even on Medium or Low settings, the game is still really jerky. I'm also getting really bad ping, even on servers close to me. Not sure if it's related some how, I wouldn't think it would be, right?

I had poor ping before, so i got a program called Leantrix, which reduced my ping by about 80%... doesn't seem to work for BFBC2 though...

Anyway, I don't care about bad lag, i just care about my game running smoothly. Any help would be magic, thanks boys (an maybe girls).
you saddly have a weaker cpu. You could try reducing the res and see if things clear up. That'll most likely show if its gpu or cpu.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-07-2011, 03:14 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2011
Location: Raccoon City
Posts: 123
Default

Sweet, thanks bro. I'm at work tight now so I can't look at that program. But will it let me oc my gpu past the catalyst control center limit?



Edit... I found this site but I'm not sure if it's outdated or what www.overclock.net/amd-ati/633816-how-overclock-your-amd-ati-gpu.html
cp0020 is offline  
Old 07-07-2011, 03:51 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Location: South West Aus
Posts: 11
Default Re: Overclocking my 9500 GT

Well my Res is currently in the game 1400 x 900 59Mhz or whater, i'm sure it's 1400 x 900, just not sure what hrtz. I set all the settings in the game to LOW and I'm still lagging horribly. I know my computer isn't the best, but this is rediculous. I can run World of Warcraft on ultimate, and get about 20fps... BFBC2 feels like it's running about 15 or less frames, even on the lowest setting. There must be some underlying reason for this. I should be able to at least play BC2 on medium settings. I can't believe I quit the console for this **** lol. Scuse my french.

If no one can help me, or my computer is the problem... could someone send me a PM of a good build, so I can save up some cash and build myself a new rig? Thanks. Or, I might just resort to going back to the console.
xxxGangrelxxx is offline  
Old 07-07-2011, 06:10 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
GhOsT1321's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 804
Default Re: Overclocking my 9500 GT

Quote:
Originally Posted by xxxGangrelxxx View Post
Well my Res is currently in the game 1400 x 900 59Mhz or whater, i'm sure it's 1400 x 900, just not sure what hrtz. I set all the settings in the game to LOW and I'm still lagging horribly. I know my computer isn't the best, but this is rediculous. I can run World of Warcraft on ultimate, and get about 20fps... BFBC2 feels like it's running about 15 or less frames, even on the lowest setting. There must be some underlying reason for this. I should be able to at least play BC2 on medium settings. I can't believe I quit the console for this **** lol. Scuse my french.

If no one can help me, or my computer is the problem... could someone send me a PM of a good build, so I can save up some cash and build myself a new rig? Thanks. Or, I might just resort to going back to the console.
Your CPU is mostly bottle-necking your entire system regarding gaming.
A dual core 1.6Ghz processor with 512 KB of L2 caches is pretty wimpy by modern standards. Your CPU is a little more than 3 years old. I recommend building a new system if you have the funds.

If you are considering a new build, it would be best to post a new thread. You will likely get much more responses and the "best build" can be easily decided with some of us critiquing the suggested builds of others.
__________________
Build to be updated, a reminder to myself.
GhOsT1321 is offline  
Old 07-07-2011, 06:39 PM   #9 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Overclocking my 9500 GT

If killing the res and the detail doesn't help, youre probably getting screwed by the cpu.

You'll need bout $6-700 for a build, but as deals change every other day, specing a build won't help you.

You could cheaply buy a used c2d and bump up your performance. Your board is a g31 and can take wolfdales:
HP and Compaq Desktop PCs - Motherboard Specifications, MS-7525 (Boston) - c01386897 - HP Business Support Center
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-08-2011, 04:06 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2011
Location: South West Aus
Posts: 11
Default Re: Overclocking my 9500 GT

Thanks for all the help. Though to be honest, I'm a bit lost. Especially with what you said, Paton, sorry lol.

A new problem has arrived for me now. After turning the PC off for the night, I've woken to find that after booting it up, my overclocking settings seem to have been set back to default, and when I run a 3d program (IMVU in this case) the graphics seem very... rough. All the edges of textures are jagged and look horrible.
__________________

xxxGangrelxxx is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Zalman 9500 csaefong New Systems | Building and Buying 14 01-11-2008 07:50 AM
cpu cooler on 9500 pro burned-ati Overclocking and Modding 9 06-16-2005 11:22 PM
9500 pro burned-ati Overclocking and Modding 4 04-20-2005 09:53 PM
ati 9500 pro problem skater Monitors, Printers and Peripherals 7 05-18-2003 11:13 PM
radeon 9500 pro Seloce Monitors, Printers and Peripherals 1 04-07-2003 11:20 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.