Overclocking my 7950GT - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-04-2007, 05:23 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 503
Default Overclocking my 7950GT

Righteo guys,
Well Im overclocking my new Leadtek 7950GT. I am using Rivatuner at the moment as I find it easy to use etc.
I have changed to the following...

Core Clock - 590Mhz

Memory Clock - 795Mhz

However when I look at the Rivatuner hardware monitoring menu, the settings for the Core Clock still sit at 570Mhz and don't change, where as the ones for the memory Clock change almost as soon as I change the actual settings. So what's up with this?

Just wondering, what's the most anyone has got one of these things up to, it seems pretty stable at 55C idle temp (it's 50C at stock settings).
__________________

__________________
Intel Core 2 Duo E6400 *Cooled with Thermaltake Mini-Typhoon* || Intel Quad Core Q6600
Gigabyte GA-965P-DS3
2gb Kingston 667 DDR2 RAM || 4gb Kingston 667Mhz DDR2 RAM
Gigabyte 512mb 8800GTS (683/2150)
250gb Seagate HDD (ATA133) 7200rpm/16mb cache || 750gb SATA2 Seagate HDD
ASUS MW221U 22" Widescreen 2ms.
Logitech Z-5500D 5.1 Speakers
Creative X-fi Xtreme Gamer Fatal1ty edition

3DMark06 Score = 8524 (1280x1024)
Syphanx is offline  
Old 01-04-2007, 06:37 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

use ATI Tool. I find it to be very easy to use, and very stable compared to other overclocking programs
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-04-2007, 08:35 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 503
Default

ok I'll give that one a go, thanks.
__________________
Intel Core 2 Duo E6400 *Cooled with Thermaltake Mini-Typhoon* || Intel Quad Core Q6600
Gigabyte GA-965P-DS3
2gb Kingston 667 DDR2 RAM || 4gb Kingston 667Mhz DDR2 RAM
Gigabyte 512mb 8800GTS (683/2150)
250gb Seagate HDD (ATA133) 7200rpm/16mb cache || 750gb SATA2 Seagate HDD
ASUS MW221U 22" Widescreen 2ms.
Logitech Z-5500D 5.1 Speakers
Creative X-fi Xtreme Gamer Fatal1ty edition

3DMark06 Score = 8524 (1280x1024)
Syphanx is offline  
Old 01-04-2007, 08:58 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: May 2005
Location: West Babylon, New York
Posts: 2,021
Send a message via AIM to Pepsiboy700 Send a message via MSN to Pepsiboy700
Default

Its a little faster than my overclocked 7900 GS which is at 700/1700.
__________________
i3 540 @ 3066 MHZ
4GB DDR3 1600 1T 9-9-9-28
2x 750GB
HD 5750 @ 850/2400
Thermaltake 630W
Antec Lanboy Air
Pepsiboy700 is offline  
Old 01-04-2007, 09:42 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 421
Default

Does ATI Tool work with all Nvidia cards? I used to use it with this ATi x300 that I'm currently running in this temp pc, any overclock would result in a crash within 30 minutes, it would never pick up artifacts until it would just crash my entire pc. Could be the software, could be my card.
Phrantic is offline  
Old 01-04-2007, 11:50 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 503
Default

Quote:
Originally posted by Pepsiboy700
Its a little faster than my overclocked 7900 GS which is at 700/1700.
Is that with stock cooling?
Mine is now at 585/1630. It is about 53-55C idle and about 75C under full load from the ati tool artifact test for 5mins.
I know the slowdown threshold on the cards is 130C, but what is a safe temperature to operate them at?
__________________
Intel Core 2 Duo E6400 *Cooled with Thermaltake Mini-Typhoon* || Intel Quad Core Q6600
Gigabyte GA-965P-DS3
2gb Kingston 667 DDR2 RAM || 4gb Kingston 667Mhz DDR2 RAM
Gigabyte 512mb 8800GTS (683/2150)
250gb Seagate HDD (ATA133) 7200rpm/16mb cache || 750gb SATA2 Seagate HDD
ASUS MW221U 22" Widescreen 2ms.
Logitech Z-5500D 5.1 Speakers
Creative X-fi Xtreme Gamer Fatal1ty edition

3DMark06 Score = 8524 (1280x1024)
Syphanx is offline  
Old 01-05-2007, 12:53 AM   #7 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default

No I think pepsiboy is running a zalman and he did a voltmod.
__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 01-05-2007, 01:14 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,946
Default

In Rivatuner you have to select "performance 3d" not "standard 2d"...a common mistake why it isnt showing up...
__________________
LIAN LI PC-7B PLUS II
OCZ MODSTREAM 520W
P4 3.2
2GB KINGSTON
EVGA 6800GS PCI-E
ASUS P5GD1
WD CAVIAR X2
LG DVD BURNER X2
vaderpro is offline  
Old 01-05-2007, 02:13 AM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
CrazeD's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maine
Posts: 3,736
Send a message via AIM to CrazeD Send a message via MSN to CrazeD
Default

Quote:
Originally posted by Phrantic
Does ATI Tool work with all Nvidia cards? I used to use it with this ATi x300 that I'm currently running in this temp pc, any overclock would result in a crash within 30 minutes, it would never pick up artifacts until it would just crash my entire pc. Could be the software, could be my card.
I have a friend with an X300 SE and the same thing happens to him. :amazed:
__________________

Intel Q9400 | Gigabyte EP45-UD3P | G.Skill 2x2GB DDR2 1000 | XFX HD5870

Need website help? PM me!
CrazeD is offline  
Old 01-05-2007, 02:14 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 503
Default

Oh ok thanks vaderpro.

I can't get my gfx card over 600mhz core speed, will I need to volt mod it? And if so how do i do that?

I can get it to about 570/820 (memory could probs go up to 850), but any higher than that and artifacts start showing.

So... What next? Temps under full load are about 78C.
__________________

__________________
Intel Core 2 Duo E6400 *Cooled with Thermaltake Mini-Typhoon* || Intel Quad Core Q6600
Gigabyte GA-965P-DS3
2gb Kingston 667 DDR2 RAM || 4gb Kingston 667Mhz DDR2 RAM
Gigabyte 512mb 8800GTS (683/2150)
250gb Seagate HDD (ATA133) 7200rpm/16mb cache || 750gb SATA2 Seagate HDD
ASUS MW221U 22" Widescreen 2ms.
Logitech Z-5500D 5.1 Speakers
Creative X-fi Xtreme Gamer Fatal1ty edition

3DMark06 Score = 8524 (1280x1024)
Syphanx is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.