Overclocking help...I'm totally lost - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-05-2007, 10:50 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 134
Default Overclocking help...I'm totally lost

Hey everyone. well I've been trying for the past 2 days to overclock my rig, which is a Gigabyte 965P-S3, and an E6300, with a gig of memory running at 667mhz.

It seems no matter what I do I can't change the Bus speed past 276, which really frustrates me. I'm not on stock cooling either. I don't know what I"m doing wrong. Also how much and when should you increase the voltage? every 10mhz or so? I know this all sounds really stupid to be asking, and I have read the stickies, but I still can't figure it out. I'm hoping someone with a gigabyte board can kind of tell me what settings I'm not changing or what I'm doing wrong.

The other question I had was that I know you guys are changing your memory timings and all that and their voltages, but how do I know what my maximum voltage the my memory can handle is? and where in the gigabyte BIOS can I find my timings and all that.

Any help is extremely appreciated, and I'm sorry for sounding so noobish.

EDIT: THe other thing I forgot to mention is my CPU voltage was running at 1.2 I believe, that was stock, I now have managed to keep it at 276mhz and running at 1.3v, says the BIOS and CPU-Z
__________________

jared17 is offline  
Old 01-05-2007, 12:01 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default

I think the thing, thats keeping you down is your memory speed. With C2Ds, I usually see higher overclocks with DDR2 800.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 01-05-2007, 12:12 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2005
Location: Delaware
Posts: 3,475
Default

Either change the memory divider or get better memory.
turtile is offline  
Old 01-05-2007, 08:29 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 134
Default

Should I increase the divider so it is running at a higher frequency, while leaving the cpu frequency the same?
__________________
NZXT Apollo
Gigabyte 965P-S3
Intel Core 2 Duo E6300
Corsair DDR2 667 Value Ram-1 GB
SilverStone NT06
2x300GB Maxtor Hard drives
Sony DVD Burner
19\" Dell LCD Monitor
jared17 is offline  
Old 01-05-2007, 09:50 PM   #5 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

what kind of ram is it?
actually, if you raise the divider your ram will run at a lower speed.
you should raise the divider so that you can overclock your cpu farther without overclocking your ram so much, if at all.
i.e. keep your ram speed at or below stock speed (667?), especially if it is not made for overclocking (xms, g. skill, etc )

okay, you want to go to the maker of your ram's website(?) and find out what the required voltage is. maximum will be over that, and you will know when you reach it lol. careful with that ddr2 voltage...some like it, some dont.
you shouldn't have to up the voltage too much, from what i know. but ask a c2d person about that.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 01-05-2007, 10:09 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 134
Default

Thanks nagasama, I'm going to try overclocking tomorrow, its almost bed time haha. I will also be upgrading to DDR2 800 down the road as well. But not for a little while, because this is more than enough, maybe in a month or so I may.

If I can't get anymore than a .15ghz increase then I'm not even going to bother overclocking it, because it seems pretty much pointless because that is going to make little to no difference I would think.
__________________
NZXT Apollo
Gigabyte 965P-S3
Intel Core 2 Duo E6300
Corsair DDR2 667 Value Ram-1 GB
SilverStone NT06
2x300GB Maxtor Hard drives
Sony DVD Burner
19\" Dell LCD Monitor
jared17 is offline  
Old 01-05-2007, 10:31 PM   #7 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

but you can get more, even with ram that isnt the best.
if your ram runs at 667mhz, set the divider so it runs at 533.
that way you have the extra 134 mhz to overclock your ram and still be at stock speed = no problem. but your cpu is running way faster.
good luck!
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 01-06-2007, 05:43 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 134
Default

Thanks nagasama, I still wish I knew what the deal with my video card is though.
__________________
NZXT Apollo
Gigabyte 965P-S3
Intel Core 2 Duo E6300
Corsair DDR2 667 Value Ram-1 GB
SilverStone NT06
2x300GB Maxtor Hard drives
Sony DVD Burner
19\" Dell LCD Monitor
jared17 is offline  
Old 01-06-2007, 06:29 PM   #9 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

Quote:
Originally posted by jared17
Thanks nagasama, I still wish I knew what the deal with my video card is though.
do you have another post about a video card?
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 01-06-2007, 06:57 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 134
Default

Yeah, about my BFG 7900GS, it was in another thread, I didn't start it. I just mentioned about how I can barely get it overclocked as well.
__________________

__________________
NZXT Apollo
Gigabyte 965P-S3
Intel Core 2 Duo E6300
Corsair DDR2 667 Value Ram-1 GB
SilverStone NT06
2x300GB Maxtor Hard drives
Sony DVD Burner
19\" Dell LCD Monitor
jared17 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.