OC safe or unsafe? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-27-2006, 02:06 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
snypercore's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 738
Default OC safe or unsafe?

hi i jsut OCed my GF's

intel (R) pentium 4 2.66ghz

to 3.20 GHz and temps are around 47-48-50 whiel running opera browser only and seem to be no LAG but is this safe for this CPU? FSB was changed from

133MHz to 164MHz i did not change the core voltage

any way to test if the CPU will hold out if say she plays a game or has multiple tasks running at once (often does) and as above is this safe for this CPU didint really understand the STICKY (TEMP GUIDE)


*UPDATE
p.s temps before OC were about 46 celcuis ...celcius being all temps
__________________

snypercore is offline  
Old 02-27-2006, 02:21 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

The temperatures do not change much when not changing the voltage. Run a really CPU demanding game or 3dmark, futuremark or super Pi or other benchtest program.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 02-27-2006, 02:27 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
snypercore's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 738
Default

ok wil do ...lowered the FSB down to 150MHz as the comp randomly turned off when i opened los of programmes to test got to about 51 degrees celcius ...

ps anychance you could pst a link to a CPU test programme
__________________
snypercore is offline  
Old 02-27-2006, 02:50 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

http://www.majorgeeks.com/Prime95_d4363.html

Prime95

Ryan
__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Old 02-27-2006, 03:01 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Hapx4.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Michigan
Posts: 246
Send a message via AIM to Hapx4.0
Default

^ Great Cpu Tester ^
__________________
[SIGPIC]http://www.techist.com/pc/image.php?type=sigpic&userid=33903&dateline=129725 0895[/SIGPIC]
Hapx4.0 is offline  
Old 02-27-2006, 03:25 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
snypercore's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 738
Default

ok i got prime95 ro wotever and now i thikn its starting im not sure how to tell just a white feild with sme black text and it had to connect to a server for wotever reason updates or ..not sure but how long will i need to keep this on for?
snypercore is offline  
Old 02-27-2006, 04:16 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Hapx4.0's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Michigan
Posts: 246
Send a message via AIM to Hapx4.0
Default

Its best to run it all night, or 8 hours, just look under options and click " Torture Test " and let that run for a while, 5-8 hours.
__________________
[SIGPIC]http://www.techist.com/pc/image.php?type=sigpic&userid=33903&dateline=129725 0895[/SIGPIC]
Hapx4.0 is offline  
Old 02-27-2006, 06:44 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 19
Default

wow it shut off at 51 degrees? my 1.7 ghz pentium 4 gets up past 60 degrees celsius sometimes. is there somethin worng with my comp? that seem really hot to me.

edit: thats 66 degrees(just checked a conbeversion cus i got mine set on ferenhight)
mothergoose is offline  
Old 02-28-2006, 02:38 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
snypercore's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 738
Default

yes but i OCed hers to from 2.66GHz to liek 3.30GHz without chnaging the voltage at all...it shut off when i started openin lots of "system hogging" programmes e.g

limewire pro
itunes
msn messenger
opera
and some crappy little free game she has
snypercore is offline  
Old 02-28-2006, 03:23 PM   #10 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3,453
Send a message via AIM to FghtinIrshNvrDi Send a message via Yahoo to FghtinIrshNvrDi
Default

That sounds like instability, not temperatures. The thing shouldn't get hotter unless you change the voltage.

Ryan
__________________

__________________

<b>I'm an unhyphenated American.</b>
System Specs:
Intel Q6600 @ 3200 1.4v
Abit IP35 Pro "The Snake"
2x2gb A-Data @ 800
Diamond HD 3870 512mb


Great FORD TRUCK resource: http://www.fordtruckfanatics.com
FghtinIrshNvrDi is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.