OC questions - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-02-2007, 07:18 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 591
Default OC questions

hey guys ..
well today after calling OCZ to figure out the right timing for my memory ..it ended up with oc my cpu ...(long story... )...but iam actually not sure about the settings we ended up with ....
Now in BIOS i have the fallowing :
#Cpu Freq {2.4} ..... default {2.0}
#Pci express clock {101} .......default{100}............why did we change this to 101?
#Cpu multi {10x}...default {auto}
#HT {auto}.......now shouldn't we have changed this because we changed the cpu frequency so the HT stays within range??
......now as for my ram ...
#memory timing {333} ...default was set to 400 (not sure if it was right to begin with )
#command rate {1t}.....default{2t}

.....now as for voltage everything is on default except the DDR voltage which was changed to 1.7 and the cpu voltage to 1.457 ........
so what do you think so far ????
http://img486.imageshack.us/img486/4563/35553174mn0.jpg
__________________

zenyora is offline  
Old 04-02-2007, 08:43 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: May 2005
Location: West Babylon, New York
Posts: 2,021
Send a message via AIM to Pepsiboy700 Send a message via MSN to Pepsiboy700
Default Re: OC questions

Your cpu temperature on load is high. I know I have a different chip but my load temp is 43 celcius.
__________________

__________________
i3 540 @ 3066 MHZ
4GB DDR3 1600 1T 9-9-9-28
2x 750GB
HD 5750 @ 850/2400
Thermaltake 630W
Antec Lanboy Air
Pepsiboy700 is offline  
Old 04-02-2007, 09:57 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 591
Default Re: OC questions

yeah i noticed that 2 ....so i dropped my OC to 2.4 @default voltage because it actually froze after i posted ..lets see how its does now...but iam not sure about all of my settings ..any ideas?
zenyora is offline  
Old 04-02-2007, 10:18 PM   #4 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: OC questions

try 1.45 or 1.44 or something along those lines. You can get stable temps from anywhere around 2.4-3.0ghz with the stock cooler.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 04-02-2007, 10:37 PM   #5 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: OC questions

Quote:
Originally Posted by Pepsiboy700 View Post
Your cpu temperature on load is high. I know I have a different chip but my load temp is 43 celcius.
no, it is not.
it will likely get that high with that much voltage, if you use stock cooling. up to (at least) 60*C you are comfortable with an opty. you should probably be able to reach 2.5 or so with a .5v increase, though. so your voltage is quite high for a 400mhz overclock, and probably unnneccesary.

other things:
change the pci clock back to 100, you may have inadvertantly hit it up.
your cpu multi is fine.
your ht has changed, if it hadnt on the cpu screenie you took it would say "HT link: 1250" (250 x 5) it has lowered the HT multiplier for you. go ahead and put the HT multi to 3(which is what your mobo has done for you), or at the very least, 4. 4 only if you do not plan on clocking the bus speed much past 250. if you are freezing up, that is likely the reason (your HT is overclocked and it doesnt like it).
your memory timing is set to auto as well, so it is slowing it down as not to overclock it. leave it at 333, probably, unless you encounter further stability problems. in which case drop it to the next lower speed available.
command rate at 1T is fine unless you put a whoopin overclock on your RAM, in which case you will need to change it to 2T. if you encounter stability problems with you RAM (memtest), raise it to 2T or drop the RAM speed another notch.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 04-02-2007, 11:11 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 591
Default Re: OC questions

ok ..well i changed cpu voltage to 1.4 instead of auto and dropped my Ht frequency to 3x and raised the chip voltage just a bit to 1.6 from 1.5 ..and lastly set the pci back to 100 ...iam running prime now well see how that goes...by the way i have a Zalman CNPS9500 and i was wondering what should my temps be around for both Idl and load?
iam going to keep prime running for few hours and ill post the results when its done.....
thanks everyone...
***nagasama :thanks for the helpful info
zenyora is offline  
Old 04-02-2007, 11:50 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: May 2005
Location: West Babylon, New York
Posts: 2,021
Send a message via AIM to Pepsiboy700 Send a message via MSN to Pepsiboy700
Default Re: OC questions

Regardless if hes giving it too much extra voltage or not, yes his temperature on load is too high considering 70 degrees celcius is its max recommended operating temperature.
__________________
i3 540 @ 3066 MHZ
4GB DDR3 1600 1T 9-9-9-28
2x 750GB
HD 5750 @ 850/2400
Thermaltake 630W
Antec Lanboy Air
Pepsiboy700 is offline  
Old 04-03-2007, 12:10 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 591
Default Re: OC questions

Quote:
Originally Posted by Pepsiboy700 View Post
Regardless if hes giving it too much extra voltage or not, yes his temperature on load is too high considering 70 degrees celcius is its max recommended operating temperature.
true but after i set the cpu voltage to 1.4 with prime running in the background for the past 2 hours my temps now are at 48
zenyora is offline  
Old 04-03-2007, 12:13 AM   #9 (permalink)
Renowned Budgeting Master
 
Join Date: Nov 2006
Location: Uniontown, PA
Posts: 4,153
Send a message via AIM to Sora
Default Re: OC questions

Then up the voltage and FSB a little more and see if you cant push it further as 48 is quite cool. As nagasama stated you can go to up to at least 60 and he says 70 with optys. I don't know too much about Opty's so go with him on that one.
__________________
E6300 w/ Arctic Freezer Pro 7 @ 3.6ghz 1.4Vcore
Antec 900 Case
EVGA 750i FTW Mobo
4x1GB of G.skill DDR2-800
2 8800GT in SLI
22" Samsung Syncmaster
1 250GB WD and 1 Seagate 7200.10 in RAID 0
Corsair 520HX 3DMark06 Score: 13900
Sora is offline  
Old 04-03-2007, 01:17 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 591
Default Re: OC questions

well so far so good prime has been running for the past 4-5 hours all good and dandy ..max temp it got 2 is 49c.....
iam thinking about trying a full 2.6 or even 2.7 change from 2.5...i mean with a1.45 voltage that should hold fine....what do you think?
__________________

zenyora is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
formatting questions impguardman Microsoft Windows and Software 3 04-03-2007 11:39 AM
server questions uzi9mm Monitors, Printers and Peripherals 1 03-29-2007 06:00 AM
Ipod Questions? tbsk8er04 Apple and Mac 5 03-26-2007 09:07 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.