Newbie to OCing - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-01-2006, 10:27 PM   #1 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Newbie to OCing

So I have my 3200 OCed from 2.0 to 2.4

240 fsb
5x HTT
1.5 vcore
2.7 ram
166 mem divider (ram at 200)
1.6 chipset

When I go above 240 it complains about not being able to read some file for booting windows....and sometimes it starts booting windows, then flashes a blue screen and reboots.

Does this mean this is the farthest I can take my CPU?

Temps are very reasonable....about 24C idle, never above 35 full load.

I've tried going to 2.5 with vcore at 1.55 and mem at 150 divider with no success....windows won't boot.

Suggestions? I don't think the ram is holding me back because it's always around 200mhz...and previously I had my system OC'd at 220 with 1.425 vcore, 1:1 divider (ram at 220mhz) no problems.
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 03-01-2006, 10:30 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default

1 more thing...people say that my 3d card (see sig) OCs very well....stock is 485/1100...I have it to what it says in my sig. If I go past that it doesn't complain in rivatuner..but locks up in games (no artifacts, just locks).

Temps never go above 59c (which to my understanding is well within the reasonable limit)

AND...1 other thing....when I had my PC at the stock 2.0 ghz but with the 3d card at 502/1245 I only scored a 5009 in 3dmark05.

wtf. why? This was under Win2k and I've noticed that all my games run more smoothly under winxp x64....just been too lazy to rerun it.

Any suggestions?
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 03-01-2006, 11:09 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
idiotec's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,748
Default

First things:

HTT multi (LDT) should be at x4. You want to keep HTT x multi to be close to, but not more than 1000. Right now you have 240x5 = 1200, too high.

Second, make sure you have locked PCI-e and PCI at 100/33 respectively.

After you have those things sorted out, go from there.
__________________

BE HEARD - Techonvent
DS3 | E6400 - 3.2GHz 24/7 | 2GB OCZ PLat. PC6400 | 6800GT | Zippy 460W
What the world needs is more geniuses with humility, there are so few of us left.
idiotec is offline  
Old 03-01-2006, 11:32 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default

oh my bad. HTT is at 4x! Sorry...stupid typo.

Anyway I looked around for locking PCI-E.....I couldn't find the option? I have a DFI Infinity NF4....not the ultra.
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 03-02-2006, 10:53 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

I think the PCI-E is automatically locked. You want to keep the HT frequency around 1000 but you can usually get away with a bit more. I've got mine at 1200 right now but that's the limit. You don't need to raise the chipset voltage, it doesn't really increase stability. First you want to find out how far your CPU can go. Put the ram down to 100MHz for now and just keep on bumping up the FSB. You'll find your CPU's max speed. Then it will put things into perspective.
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 03-02-2006, 10:56 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 406
Default

yeah either OC the ram or put a lower divider on it
__________________

__________________
AMD 3200
2x512 coasair valueselect
eVGA 6800gs
MSI Neo4-f
Anec true power 480 watts

-92% of teens have moved on to rap. If you are part of the 8% who still listen to real music, copy this.
SomeIranianKid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.