New PC with AMD 3700+ o/c - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-05-2006, 07:36 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 274
Send a message via ICQ to smartech
Default New PC with AMD 3700+ o/c

Hi, a friend of mine is just bying a new PC, he wants to overclock it a bit. So the question is that if the following config is fine to overclock?

CPU: AMD Athlon 64 3700+
MOBO: Gigabyte GA-K8NF-9 (nForce 4)
Memory: Samsung 2x512 Mb DDR 400 Mhz
HD: 200 GB SATA 2
Graphic Card: PCI-X GeForce 6600GT 256MB DDR3

The stock clock of the CPU seems to be 2.4 GHz, so if anyone familliar with this motherboard or CPU, tell how far it can be overclocked, and also, tell if there may be any conflicts doing so with mentioned above parts.

(The PC is still in the store, so it is the time to made some changes in the deal if neccesary)
__________________

__________________
smartech is offline  
Old 02-05-2006, 08:58 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

the processor should hit about 2.6ghz-2.7ghz easy on the stock cooling. sorry i don't have enough time to check out the motherboard but if it has some decent voltage settings and memory dividers it shouldn't be a problem. i don't think that memory will overclock very well.
__________________

Nitestick is offline  
Old 02-05-2006, 11:46 AM   #3 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

you're probably good to go. just take it slow and make small increases. have fun!
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 02-05-2006, 03:14 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default

If he has the option to, try to get a DFI lanparty board. Much better for overclocking. The 3700 runs at 2.2GHz stock, not 2.4. But anyway, the 3700 is a great overclocking chip. He can probably get around FX57 (2.8GHz) speeds easily if the motherboard isnt limiting him.
Vybuni is offline  
Old 02-05-2006, 03:35 PM   #5 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

he probably has the socket 754 3700+ which runs at 2.4
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 02-05-2006, 04:00 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 274
Send a message via ICQ to smartech
Default

It's 939 socket, 2.2 GHz clock, my mistake.
But anyway. I just checked the BIOS of the same board on other PC and it's capable to change FSB (200 stock to 400), HT, and PCI-X clocks (I think memory as well), and also some wierd multiplier selector it has also customizable voltage controller.

And if the 400 Mhz memory will limit the overclocking the CPU? Is it limits the FSB, if so, it isn't problem, cause I don't think there is a reason to double the CPU speed ( I guess it won't be possible as well. Am I right?
__________________
smartech is offline  
Old 02-05-2006, 04:12 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default

From that, it seems like that should be a decent overclockable board.
Vybuni is offline  
Old 02-06-2006, 12:19 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 274
Send a message via ICQ to smartech
Default

Thanks for asistance. I'll inform latar about the O/C results.
__________________

__________________
smartech is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.