Need PC3200 RAM to Overclock good? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-03-2004, 04:57 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 69
Default Need PC3200 RAM to Overclock good?

Do you need PC3200 Ram to overclock good.. as i was going to buy a PC2100 Ram.. but have been told since i am going to overclock i am better off to get PC3200.. Is this true?
__________________

Flying_Vortex is offline  
Old 09-03-2004, 08:08 PM   #2 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Default

You'll get much higher frequencies out the PC3200. Just make sure your memory has heatsinks or some kind of cooling device.
__________________

ag3 is offline  
Old 09-03-2004, 08:17 PM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Yeah you definitely don't want to be trying to overclock with PC2100 RAM. Once your FSB of your computer starts running past 133MHz, you're overclocking that PC2100 ram. Where as PC3200 RAM isn't at its normal rate until your FSB is at 200 so then you'd have a 1:1 ratio as far as speed went. In otherwords both the CPU and memory would be talking to each other at the same speeds.
Nubius is offline  
Old 09-03-2004, 10:01 PM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 69
Default

OKay, say i dont overclock is pc2100 Ram good enough for now for just gaming?
__________________
AMD Athlon XP 2500+ ( May Overclock to ) 3200+

MSI-KT6V Motherboard

512mb PC3200 RAM

GeForce 4 MX440 ( Uprgading to ) -- I dont know!

40GB Hard Drive
Flying_Vortex is offline  
Old 09-03-2004, 10:55 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,847
Send a message via AIM to OIDanTheManIO Send a message via Yahoo to OIDanTheManIO
Default

it should be good ejnough for gaming, yea, i would think so at least.
__________________
<a href=\"http://oi-forums.com/index.php?topic=187.0\"><img src=\"http://img171.echo.cx/img171/2096/getopera9zg6jw.png\"></a>
OIDanTheManIO is offline  
Old 09-04-2004, 12:01 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

well what kind of processor do you have? It has 266FSB then you'd be better with PC2700
Nubius is offline  
Old 09-04-2004, 02:17 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 69
Default

I have a AMD Athlon XP 2500+... So if i get a another PC2100 256mb RAM so then i would have 512mb RAM PC2100.... So that would be good enough for gaming?
__________________
AMD Athlon XP 2500+ ( May Overclock to ) 3200+

MSI-KT6V Motherboard

512mb PC3200 RAM

GeForce 4 MX440 ( Uprgading to ) -- I dont know!

40GB Hard Drive
Flying_Vortex is offline  
Old 09-04-2004, 02:36 AM   #8 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Default

If you are planning on doing some intense gaming, then no. PC3200 is even getting slow.

But PC2100 will do you fine as long as you have a decent amount, and a good video card.
ag3 is offline  
Old 09-04-2004, 03:50 AM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 69
Default

Ok, so if im into gaming... then PC2100 is a no.. Is that right
__________________
AMD Athlon XP 2500+ ( May Overclock to ) 3200+

MSI-KT6V Motherboard

512mb PC3200 RAM

GeForce 4 MX440 ( Uprgading to ) -- I dont know!

40GB Hard Drive
Flying_Vortex is offline  
Old 09-04-2004, 05:12 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 134
Default

I see everyones just confusing u so basically look at it this way.

RAM is the same as CPU's, graphics cards etc in the sence that the better one will perform better. It's as simple as that.

PC2100 is FINE for gaming but PC2700 is better and PC3200 is better again.
In the same way ur XP2500 is FINE for gaming but a XP3000 is better and a 643200 is better still.

Do u see what i mean?

Now i assume ur going to overclock ur CPU? If so, and as mentioned in a previous post above, u'll want some PC3200 ram BUT (and it's a big BUT) I wouldnt bother!

Yep u heard me right! Ur system is being let down NOT by ur CPU or RAM but by ur Graphics card so instead of messing round overclocking/buying more RAM i would just buy a new graphics card!
__________________

chadley is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.