need help OCing - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-08-2007, 01:34 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default need help OCing

this is the build in the signature

Core Speed=2998.2MHz
Multiplier=x9.0
Bus Speed=333.1MHz
HT Link=999.3MHz
Voltage=1.52v

RAM Speed=228.1MHz
CAS=3.0
Trp=3.0
TrcD=3.0
Tras=8
Trc=11
Command Rate=2T

SuperPi=28s


i want a higher corespeed but i can't get any higher. my core temp at full load is at 47C with the artic freezer 64 Pro.i want to push it until i hit 55C full load but i can't... any suggestions?
__________________

__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 05-08-2007, 06:22 AM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: need help OCing

That's a pretty good load temp. I would say up the VCore, but I don't know whats the safe voltage for AMDs. You've taken the Opteron pretty far though.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 05-08-2007, 08:04 PM   #3 (permalink)
Inquiry - The Dark Cheese
 
darksideleader's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 953
Default Re: need help OCing

yea, isn't 3ghz enough :P you got a A64 x2 6000+
darksideleader is offline  
Old 05-08-2007, 08:08 PM   #4 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: need help OCing

can anyone explain whats the point of overclocking?
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 05-08-2007, 08:10 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: need help OCing

i think the highest opteron vcore should go is 1.6v.

hmmmm. maybe i should get better ram and stop my opteron at 3ghz.
can anyone recommend me some good ocing ram? i need DDR400.
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 05-08-2007, 11:43 PM   #6 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: need help OCing

1.6 is the highest you want to go...EVER. really, i think that 1.5 is pretty friggin hot. IMO, after 1.45ish you are trading A LOT of heat for not that much difference in performance.
really my own personal experience (which is not all encompassing) is that amd's run best (ie most efficiently heat/performance wise) at about 2.85.
anything over that, and you are taxing your cpu for really no good reason. but, it is good to see how far it can go. do superpi 1M, report back.
nice clock, by the way.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 05-09-2007, 01:40 AM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default Re: need help OCing

that's not a bad guess nagasama, i would agree that 2.85GHz is roughly where you start to trade performance and heat. you can "safely" take revision E's up to about 1.7v (depending on cooling). i really would not like to take it any higher than that for anything other than a real "suicide" overclock.
Nitestick is offline  
Old 05-09-2007, 01:54 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: need help OCing

i can run my opteron at 2700MHz without any vcore change. should i just leave it at 2.7GHz than?

superpi times:
ram@225MHz
opteron@2.7Ghz = 32s

ram@230MHz
opteron @3ghz=29s


btw. i took out 2x512mb becuz it was too hard to oc 4x512.
currently i am running 2x512mb in dual channel but the stock speed for them is 160MHz instead of 200Mhz. the 2x512 are same modules. y arent they running at 200Mhz?
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 05-09-2007, 02:33 AM   #9 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: need help OCing

personal choice i suppose. i only run my 3600 at about 2.8ish for everyday use. vcore @ 1.35.

heh nitestick..."safely"...heheh. i say go to 1.6, never higher...but cant say that i never have myself.

krazieaznboi i dont understand your question about your ram.? but its late(here). can you rephrase that please?
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 05-09-2007, 02:37 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: need help OCing

sorry nagasama, let me reprhase it.

DDR400 are supposed to run at 200MHz real clock but mines run at 160MHz real clock in dual channel. how come mines doesn't run at 200MHz?
__________________

__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
8800 GTX OC'ing help Pinscher New Systems | Building and Buying 1 04-26-2007 05:15 AM
Computer completely froze (OC'ing) Nechen Overclocking and Modding 0 04-14-2007 07:54 PM
question related to RAM and CPU OCing. krazieaznboi Overclocking and Modding 7 04-11-2007 02:56 AM
Vista / GTS OC'ing? BennyV04988 Overclocking and Modding 1 03-30-2007 11:52 AM
e6400 OCing problems Higach Overclocking and Modding 7 03-27-2007 07:30 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.