Need basic overclocking help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-12-2010, 08:19 PM   #1 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Need basic overclocking help

hey guys, yes i know i should know all of this by now but its been a long time since i've over clocked and i wanna start getting into it again.
I wanna just basic oc by cpu and ram...not sure if its worth oc the ram but when i play games the usage gets to about 90-95%...i've disables superfetch and indexing...

Here are my specs...running Win 7 Ult 64bit

q6600 @ stock
2gb corsair (CM2X1024-6400C4)
Gigabye p35ds3r (latest bios)
8800gts 512mb stock
320 hdd, 500hdd (both seagate)

i got enough cooling, have a tuniq cooler and plenty of fans all in my CM- 690 case.

Now i wanna know which softwares to use again for stress testing and wat i shud disable on my bios ...i wanna get to a stable 3.2ghz...or even 3s fine plus is it worth oc ram or not and shud i get another 2gb since im almost getting maxed out during gaming..

thanks
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 05-12-2010, 08:33 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Need basic overclocking help

Your q6600 is old g0 stepping right?

You can hit 3.2 with no, or very little, Vcore change.
Best to keep your ram at stock speed first.

You need to turn off speedstepping to stop the downclocking, there might be a secondary one too in your bios.

As you have the older g0 chip, turn it to 3.0Ghz and booter!

Use prime95, Intel burntest, or linX to test.
If unstable, bump the Vcore, Then rerun the tests.

You can use SuperPI of something to test your speed vs other q6600s.

Ram, i never really oc it, as i didn't find a problem.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 05-12-2010, 11:24 PM   #3 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Need basic overclocking help

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
Your q6600 is old g0 stepping right?

You can hit 3.2 with no, or very little, Vcore change.
Best to keep your ram at stock speed first.

You need to turn off speedstepping to stop the downclocking, there might be a secondary one too in your bios.

As you have the older g0 chip, turn it to 3.0Ghz and booter!

Use prime95, Intel burntest, or linX to test.
If unstable, bump the Vcore, Then rerun the tests.

You can use SuperPI of something to test your speed vs other q6600s.

Ram, i never really oc it, as i didn't find a problem.
i thought at the time i had the newer go stepping, how do i check?
plus i dont mind not over clocking...i wanna run it in stock...but what do i set my multi on?
i can set my cpu multi 334*9...but then the ram speed gets lowered if i set my ram multi on 2...should i set it on auto....plus my bios settings have
virualization, eist and cie...i think im suppose to disable those, right?
and pci options are peg or pci ...
is there anyone who has my board? or should i post a pic of my bios options...
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 05-13-2010, 12:11 AM   #4 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: Need basic overclocking help

If you have a G0 you should be able to do 2.9-3.0 on stock voltage. Use CPUZ to check it. Disable C1E, EIST. If I remember the Q6600 has a 9 multi?
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 05-13-2010, 12:28 AM   #5 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Need basic overclocking help

Quote:
Originally Posted by thirdshiftdj View Post
If you have a G0 you should be able to do 2.9-3.0 on stock voltage. Use CPUZ to check it. Disable C1E, EIST. If I remember the Q6600 has a 9 multi?
yup mines a gO plus it does have a 9xmulti
im running it at 333X9 right now.
but what about the ram multi...i put it on 2 but its running my ram at 667, if i put it on auto it goes to 1000.
plus i disabled EIST and C1E, but wat about virtualization, leave it enabled?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 05-13-2010, 12:50 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,659
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: Need basic overclocking help

Leave virtualization enabled, and I'd go for a 400x8 config with a x2 multi for hte ram. That'll get your ram to 800Mhz, which is what it's meant to run at, and get you to 3.2Ghz

You will need to bump up the vcore slightly, but hopefully not too much.

edit: zomg, I think I fail. 400 might be just a *little* high for your system lol
What memory ratios do you have to work with?
__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 05-13-2010, 01:13 AM   #7 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Need basic overclocking help

Quote:
Originally Posted by S0ULphIRE View Post
Leave virtualization enabled, and I'd go for a 400x8 config with a x2 multi for hte ram. That'll get your ram to 800Mhz, which is what it's meant to run at, and get you to 3.2Ghz

You will need to bump up the vcore slightly, but hopefully not too much.
alright so i bumped it up to 1.3, default was 1.2875 and i got a bsod right on startup, so i now put it up to 1.325 and its working alright but havnt run stress test yet
my ram can run voltage up to 2.1 so shud i bump ddr2 voltage to +.03 since defaults at 1.8?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 05-13-2010, 06:34 PM   #8 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: Need basic overclocking help

Quote:
Originally Posted by krazyq View Post
my ram can run voltage up to 2.1 so shud i bump ddr2 voltage to +.03 since defaults at 1.8?
only if its unstable @ 1.8v
Fat.Clown is offline  
Old 05-13-2010, 07:10 PM   #9 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Need basic overclocking help

Quote:
Originally Posted by Fat.Clown View Post
only if its unstable @ 1.8v
had to go over 1.325 cos it crashed
gonna bump the ram to test it now.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 05-13-2010, 07:57 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Need basic overclocking help

Virtualization is only needed if your running programs like Virtual PC or the "XP Mode" in Windows 7. If your not using it, Disable it.

When it crashes are you blue screening? What error codes are shown?
When you start Stress Testing use LinX

Using the picture below, select the "ALL" button, then set it to run 20 Times, then Hit the "Start" button.



When you can finally past the Test 20 Times you should be good. Double check it by changing the "Times" to "Minutes" and select 75 or 100. If you can pass LinX for 100 minutes you should be good to go.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
i7 Overclocking Guide Slaymate Overclocking and Modding 24 03-07-2010 09:01 AM
UnBiased Intel Core 2 Duo Overclocking with Overclocking Test Systems veg1992 Overclocking and Modding 7 11-21-2007 07:24 PM
basic Overclocking qustion White_Wolf Overclocking and Modding 0 11-19-2007 04:45 PM
I found this article that may help noobs with basic overclocking.... veg1992 Overclocking and Modding 33 09-28-2007 07:48 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.