Memory bus still tracking HT bus - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-15-2005, 01:13 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 53
Question Memory bus still tracking HT bus

The problem is I cannot change my memory bus speed without changing the HyperTransport bus speed with nTune. I tried changing my speed in the BIOS to 201mhz because I read that should unlock the HT and mem bus, it did not.

My memory bus is currently 333mhz and my HT at 804mhz, with 2x512 PC3200 Corsair ValueSelect, which should run at 400, I believe. Can I change the memory bus to 400 with the HT bus locked, or will it crash? If it will crash, is there any other way to unlock them?



Stock HSF. CPU temp runs low 30s. Memory timings changed to 2.5-2-3-6. The 6600 defaults to 500mhz memory clock, recommended is 550. So I change these with an nTune profile.


Any help is appreciated.
__________________

kcrknp is offline  
Old 09-15-2005, 02:38 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Their should be a memory divider, set it to 1:1 (And if 1:1 isnt available , use 2:1)

These settings will be found in the BIOS
__________________

DJ-CHRIS is offline  
Old 09-15-2005, 04:04 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 53
Default

I searched through the BIOS for 10 minutes and couldn't find that option

It's an nForce4 chipset, and I haven't updated the BIOS because I'm not sure how.
kcrknp is offline  
Old 09-15-2005, 04:38 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

It has to be in their, maybee under memory options?>
DJ-CHRIS is offline  
Old 09-15-2005, 05:46 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 53
Default

The only memory options I have are:
Advanced Chipset Features->DRAM Configuration
Memory clock index value (says 200mhz)
CAS Latency
RAS
RAS to CAS
Precharge

1T/2T
Read preamble value
Async Latency value


Man I wish I could find that option.
kcrknp is offline  
Old 09-15-2005, 06:04 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
idiotec's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,748
Default

Post the CPU and Memory tabs of CPU-z. It might help give us an idea of what your talking about...
__________________

BE HEARD - Techonvent
DS3 | E6400 - 3.2GHz 24/7 | 2GB OCZ PLat. PC6400 | 6800GT | Zippy 460W
What the world needs is more geniuses with humility, there are so few of us left.
idiotec is offline  
Old 09-15-2005, 06:18 PM   #7 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

like idiotec said I also want to see those CPU-Z screens, however don't use Ntune to change things...that's like the worst program there is.

however

Quote:
Memory clock index value (says 200mhz)
if it says 200MHz then you're running at PC3200 speeds already....and theres no point in locking the HTT to raise the memory beyond the HTT...it's fine to raise the HTT beyond the memory but not vice versa
Nubius is offline  
Old 09-15-2005, 06:44 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 2,327
Send a message via AIM to Flanker
Default

Not necessarily. If it says 333Mhz in CPUz, then I'd believe that.

In your DRAM Configurations, is it on auto? If its not, there there should be something like DRAM Speed or something. It should say DDR400 or DDR333 and you should be able to change it. Thats where you set the memory dividers. DDR400 is on a 1:1 ratio, DDR333 is a 6:5 ratio, DDR266 is a 3:2 ratio and so on.

All that SHOULD be in your BIOS.
Flanker is offline  
Old 09-15-2005, 06:49 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 53
Default

CPUz Screens
kcrknp is offline  
Old 09-15-2005, 06:50 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 53
Default

I guess freewebs doesnt allow remote viewing of the images, so I made a quick html doc and added the link
__________________

kcrknp is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.