Just tried to overclock my cpu - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-01-2007, 01:09 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 172
Default Just tried to overclock my cpu

i got it to this


i did this all through bios, i also noticed when i uped the cpu clock, the memory clock went up as well. Its now at 800mhz 1200mhz.
The voltage is 1 notch below 1.5v

I think I'm going to overclock my video card next. Then after that run orthos overnight?

ps: the idle temp is around 38 now with 2550mhz x6
__________________

__________________
http://i243.photobucket.com/albums/f...g?t=1189246651
Core 2 Duo E6550 is OC @ 450mhz x7 1800 rated FSB
Memory timings @ 4-4-4-12 450mhz x2 1:1
GeForce 8600GT OC @ 680mhz 850mhz
CPonder14 is offline  
Old 09-01-2007, 02:20 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Pdawg's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: American in Hong Kong
Posts: 383
Default Re: Just tried to overclock my cpu

When you change your FSB then it affects everything, including the RAM. From what I'm told, Start Oc'ing your CPU first, get it stable, and then start messing with your RAM. If I'm wrong someone please correct/dispute. I'm pretty sure you don't need to OC your video card and then stress the cpu at the same time. READ ALOT.

BTW - What is your system specs including case, cooling methods, etc.
__________________

__________________

3dMark06 = 13,687
Futuremark - ORB - Project Comparison
Antec 900 (Modded)
Q6600 G0 @ 3.3GHz (8multi x 413FSB; 1.3375v)
Asus P5K Deluxe
Tuniq Tower 120 (Lapped)
XFX 8800GTS @ 703/1,008 (ATItool)
2G Corsair XMS2 DDR2-826 2T 4-4-4-12
Seagate 7200.10 320G
LiteOn 20x DL DVD-Rw
Acbel 607W
Windows XP Pro 32bit
Pdawg is offline  
Old 09-01-2007, 02:51 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 172
Default Re: Just tried to overclock my cpu

Case - XION Hydraulic XON-566TB Black with Blue LED Light Steel ATX Mid Tower Computer Case

Motherboard - GIGABYTE GA-P35-DS3R LGA 775 Intel P35 ATX Intel Motherboard

HDD - Western Digital Caviar SE WD2500JS 250GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Hard Drive

Video Card - EVGA 256-P2-N751-TR GeForce 8600GT 256MB 128-bit GDDR3 PCI Express x16 SLI Supported Video Card

CPU - Intel Core 2 Duo E6550 Conroe 2.33GHz LGA 775 Processor Model BX80557E6550

PSU - Powertek PowerTek770W ATX 12V 2.2 / EPS 12V 770W Power Supply

Optical Drive - Pioneer 18X DVD±R DVD Burner Black E-IDE/ATAPI Model DVR-112D

Memory - Crucial Ballistix 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Dual Channel Kit Desktop Memory

OS - Microsoft Windows XP Professional With SP2B 1 Pack



memory timings



video card mhz(i changed the core bus to 675mhz, and the memory bus to 839mhz)



video card temp on idle


thoughts?
__________________
http://i243.photobucket.com/albums/f...g?t=1189246651
Core 2 Duo E6550 is OC @ 450mhz x7 1800 rated FSB
Memory timings @ 4-4-4-12 450mhz x2 1:1
GeForce 8600GT OC @ 680mhz 850mhz
CPonder14 is offline  
Old 09-01-2007, 04:08 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: Just tried to overclock my cpu

Pdawg has explained some information about overclocking. Anyways, are you running a stock HSF? That's fine if you are, but you might want to invest into an aftermarket HSF, preferably the Arctic Cooling Freezer 7 Pro for your E6550. Right now, run your Orthos overnight. The longer you run Orthos the better it is. Orthos is only for stressing the CPU and RAM. For your GPU, that's a different story since you'll have to use ATi Tool, RivaTuner, or some other GPU overclocking program to overclock it.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 09-01-2007, 09:55 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 94
Default Re: Just tried to overclock my cpu

I thought the multiplier for the e6550 was 7?
jakebrick is offline  
Old 09-01-2007, 11:05 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 576
Default Re: Just tried to overclock my cpu

Yeah that multiplier seems low to me. I know nothing about what multipliers they are using for these newer C2D, but my e6600 is running 9.
__________________
Stacker 830 - e6600 @ 3.6ghz - Eva 9800GTX+
X-Fi Xtrememusic - 4GB OCZ SLI 1066
Sceptre 20.1" - Logitech Z5500 - Gigabyte DS3 965p
RalliArt882 is offline  
Old 09-02-2007, 04:58 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 172
Default Re: Just tried to overclock my cpu

update:
Just tried overclocking again.

my idle temp is around 30-32 degress

Multiplier x7
Bus Speed 400 mhz
Rated FSB 1600mhz
Vcore 1.41-1.43 volts

memory frequency 400mhz
FSBRAM 1:1
CAS Latency 5 clocks
RAS to CAS Delay 5 clocks
RAS Precharge 5 clocks
Cycle Time 18 clocks

does that sound alright?
__________________
http://i243.photobucket.com/albums/f...g?t=1189246651
Core 2 Duo E6550 is OC @ 450mhz x7 1800 rated FSB
Memory timings @ 4-4-4-12 450mhz x2 1:1
GeForce 8600GT OC @ 680mhz 850mhz
CPonder14 is offline  
Old 09-02-2007, 07:00 AM   #8 (permalink)
Benevolent Cake Despot
 
Merkwürdigeliebe's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Montreal, CANADA
Posts: 1,733
Default Re: Just tried to overclock my cpu

err, I'm no authority on overclocking, but it does kinda seem weird to me that your ram is at half the frequency with such loose timings, 2.8GHz is ok, 470MHz increase, but I've seen some people do some crazy things with that motherboard

ah wait, that frequency isn't effective, eh? Double-date-rate, so frequency x2 = 800MHz and thus explaining the timings, but still, doesn't that memory run 800MHz stable at CL4? Tighter timings = better, no? I'm certain it would help boost your overclock.

Again, don't take me as any authority, I'm pretty new to all of this. But experiment, see if I'm right.
__________________
|Intel Q6600 | 2GB Crucial Ballistix Tracers | XFX 8800GTS 512 | Gigabyte P35-DS3L | Antec 900 | Antec Neo 500 HE |
Merkwürdigeliebe is offline  
Old 09-02-2007, 07:01 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 172
Default Re: Just tried to overclock my cpu

Quote:
Originally Posted by teh_omar View Post
err, I'm no authority on overclocking, but it does kinda seem weird to me that your ram is at half the frequency with such loose timings, 2.8GHz is ok, 470MHz increase, but I've seen some people do some crazy things with that motherboard

ah wait, that frequency isn't effective, eh? Double-date-rate, so frequency x2 = 800MHz and thus explaining the timings, but still, doesn't that memory run 800MHz stable at CL4? Tighter timings = better, no? I'm certain it would help boost your overclock.

Again, don't take me as any authority, I'm pretty new to all of this. But experiment, see if I'm right.
Yeah i have the memory multiplier set at 2.0
Im trying to get the memory down to 4-4-4-12 but i dont see that option in my BIOS. Only it gives me the option of "OPTION1" or "OPTION2"
__________________

__________________
http://i243.photobucket.com/albums/f...g?t=1189246651
Core 2 Duo E6550 is OC @ 450mhz x7 1800 rated FSB
Memory timings @ 4-4-4-12 450mhz x2 1:1
GeForce 8600GT OC @ 680mhz 850mhz
CPonder14 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why I Overclock QuaziBee Overclocking and Modding 10 08-22-2007 11:15 PM
Safe overclock speed? Haoming Overclocking and Modding 6 08-01-2007 12:20 AM
wanting to overclock my E6420 Snake64_009 Overclocking and Modding 12 07-16-2007 03:43 AM
ATi x1950xt overclock....? OnlyCurious New Systems | Building and Buying 11 07-14-2007 03:13 PM
First TIme Overclock, PC not working now. HELP!!!! mvpo.geo Overclocking and Modding 10 04-13-2007 08:29 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.