i cant over clock, its to hard - Page 4 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-17-2010, 05:29 AM   #31 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: i cant over clock, its to hard

No problem man, thanks for the offer but I just downed an entire large BBQ chicken pizza a few hours ago lol.
__________________

__________________


Hussein19891 is offline  
Old 05-17-2010, 05:31 AM   #32 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: i cant over clock, its to hard

so, what kind of performance incress am i going to see? is it going to be minimal or is going to be a big difference?
__________________

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 05-17-2010, 05:36 AM   #33 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: i cant over clock, its to hard

Any increase after 3.8ghz~ you really won't see much of an improvement in gaming and probably minimal change in performance from bumping to 4.00ghz. It's not really for "extra performance" as much as it would be testing your limits.

You raised the multiplier to overclock so your memory remained intact. You can overclock your ram too from increasing the CPU bus speed if you wanted to. But the performance gain in my opinion is not worth it.

Your ram just like your chip has it's limits. Often times you have to downclock you ram in order to continue raising the CPU bus speed. So you'd go to your bios and set the ram to like 666 MHz and due to the overclock from the bus speed the ram is still operating at like 800mhz or something.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 05-17-2010, 05:50 AM   #34 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: i cant over clock, its to hard

so i should just leave the Ram alone?

in 3Dmark, my CPU score increased by over 1000 points!
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 05-17-2010, 05:54 AM   #35 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: i cant over clock, its to hard

Yeah just leave the ram alone. Sweet.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 05-17-2010, 06:35 AM   #36 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: i cant over clock, its to hard

What about when i get 4 more gigs of ram? what will happen then?
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 05-17-2010, 06:44 AM   #37 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: i cant over clock, its to hard

Anymore then 4Gb of ram won't really benefit you.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 05-17-2010, 06:46 AM   #38 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: i cant over clock, its to hard

what makes you say that? i thought the more ram the better?

Also, i went to 20 and it wouldnt boot. so i spose im going to stay at 19. i was going to try 19.5 but couldnt be bother for the extra .01ghz
__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Old 05-17-2010, 06:54 AM   #39 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: i cant over clock, its to hard

Oh well, 3.8ghz is still pretty sweet.

Extra ram/unused ram is really just a waste of money. Unless your creating 3d models or something memory intensive, then you don't require much more then 4Gb.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 05-17-2010, 06:58 AM   #40 (permalink)
Master Techie
 
Sean W.'s Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Claremont CA.
Posts: 2,095
Default Re: i cant over clock, its to hard

yea man, and its cooler (temp) than when i had it at 3.7ghz! and i learned something new, i got my feet wet in Bios and i overclocked my CPU properly

good times all around, thanks alot for your help, literally couldnt have done it with out you!
__________________

__________________
Modded Raidmax Hyperion Case
MSI Z97M Gaming
4770K
16gigs Corsair Vengeance 1866mhz
SLI GTX 980s
Samsung 830 Series 128gig SSD
EVGA G2 850W power supply
2x Alphacool ST30 240mm, 1x Alphacool ST30 120mm, swiftech Micro res, Enzotech Rev A. CPU water block, Full Coverage EKWB GPU blocks, modded Vari MCP655 pump
LG 34UM95 21:9 Ultrawide 3440x1440 monitor
Sean W. is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Disk Manager 2009 Special Edition Review Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 02-03-2010 08:22 AM
A few basic questions about external docking stations for hard drives True Colors System Upgrades 1 12-10-2009 10:54 PM
Internal Hard Drives vs External, Pros and Cons? 706 System Upgrades 9 11-25-2009 11:50 AM
Hard Drive Cloning Problem Armand1880 Hardware Repairs and Troubleshooting 7 11-05-2009 09:51 AM
Hard drive recovery help (windows 98 hard drive jmxtx Hardware Repairs and Troubleshooting 5 12-13-2008 03:33 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.