hot hot hot!!!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-26-2004, 07:25 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 76
Default hot hot hot!!!!

Got computer together and working last night but it's running hot. I resat the hsf once already and it helps a small amount. Room temp. 21c, case temp. 33c, cpu temp. 50-52. That's with case shut. Obviously I had better results with case open.

Any ideas??
__________________

__________________
Powmax 0329-1 w/400w psu | Asus a7v8x-x mobo
Barton 2600 @ 2.1 | (SLK-800a w/Coolermaster)
Ultra 512mb PC2700 | Western Digital 120gig
Lite on 52x32x52 CD-RW | Lite On 4x DVD+-RW
Gigabyte Radeon 9200 | 5 Coolermasters

PICTURES

\"I do not regret the things I\'ve done...but those I did not do.\"
steven1110 is offline  
Old 01-26-2004, 09:01 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 2,470
Default

to be safe, reset the bios to default settings.
Make sure you can run at default without over heating.

IMO, something is causing it to run hot... What is it?
Trial and Error might be the only way to figure it out.

Once you got it running cool, then tweak the settings.

Oh.... Did you change the bios? If not, never mind this post
__________________

Larry is offline  
Old 01-26-2004, 10:28 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718
Default

that temp isnt that bad really according to amd websites 40-53c is ok temp for 2500+ 2600+ 2800+
__________________
My Box :D

- Antec P180 Xcloid 450watt PSU
- DFI LANPARTY nF4 SLI-DR
- Amd 64 Venice Core 939 3000+
- AOpen 6800GT PCI-e Stock
- 1Gig (512x2) Geil Ultra 2-3-3-4
- 250gigx2 Raid 0 Striping SATAII 16mb cache

Is Gangsta
BxSlipSk8718 is offline  
Old 01-26-2004, 11:35 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 297
Send a message via AIM to BlindApex
Default

what's the best way to check ur temps? do you need a controller with a built in thermometer?
BlindApex is offline  
Old 01-26-2004, 11:44 PM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

yes use a hardware thermal probe like hardcano series from thermaltake. asus BIOS straight lies about CPU temperatures by 10C cooler than it really is.
ekÆsine is offline  
Old 01-27-2004, 01:48 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 76
Default

Quote:
Originally posted by ekÆsine
yes use a hardware thermal probe like hardcano series from thermaltake. asus BIOS straight lies about CPU temperatures by 10C cooler than it really is.
Are you saying that it is actually 51 when it reads 41?
If so I would really like to know where to download an updated bios so those corrections can be made. I'd like an exact temp so I can be sure. I don't want to go at this blindly.
__________________
Powmax 0329-1 w/400w psu | Asus a7v8x-x mobo
Barton 2600 @ 2.1 | (SLK-800a w/Coolermaster)
Ultra 512mb PC2700 | Western Digital 120gig
Lite on 52x32x52 CD-RW | Lite On 4x DVD+-RW
Gigabyte Radeon 9200 | 5 Coolermasters

PICTURES

\"I do not regret the things I\'ve done...but those I did not do.\"
steven1110 is offline  
Old 01-27-2004, 01:56 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 76
Default

Quote:
Originally posted by MicroBell
50C-52C is fine for that board. Recheck it...while under load to make sure your not reaching the 60's. CPU's temps are useally about 10C off depending on what bios version your useing for the board.
My temps under load run from 60 to 64. Not good enough!!!!
__________________
Powmax 0329-1 w/400w psu | Asus a7v8x-x mobo
Barton 2600 @ 2.1 | (SLK-800a w/Coolermaster)
Ultra 512mb PC2700 | Western Digital 120gig
Lite on 52x32x52 CD-RW | Lite On 4x DVD+-RW
Gigabyte Radeon 9200 | 5 Coolermasters

PICTURES

\"I do not regret the things I\'ve done...but those I did not do.\"
steven1110 is offline  
Old 02-01-2004, 08:55 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

you have an Asus board go to Asus website for Flashbios utilities
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 02-01-2004, 11:45 AM   #9 (permalink)
Older But Wiser
 
kboy's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041
Default

Yeah, ASUS has a great flash Utility, Works Great!
__________________
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX


1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 02-03-2004, 04:17 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 15
Send a message via AIM to cdosrunbaby
Default

ive had problems with temperatures for some reason on extremely humid days go figure
__________________

cdosrunbaby is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.