high core temps - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-17-2008, 10:18 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: "Live Music Capitol of the World"
Posts: 202
Question high core temps

overclocked my cpu E7200@3.16ghz 1.4v(auto) and my core temps in BIOS where in the 70's. Is this normal?
__________________

__________________
Intel Core i7-3770k
Asrock Z77E-ITX
EVGA GTX 780 SC ACX
Plextor M5P 128 GB
Seagate ST1000DM003 1TB
Corsair H80i
G.SKILL Sniper Series 8GB 1866Mhz
SILVERSTONE ST55F-G 550W
BitFenix Prodigy Artic White
Samsung SyncMaster 2233
Windows 7
mahiv87 is offline  
Old 10-17-2008, 10:38 PM   #2 (permalink)
rustle rustle
 
35g700's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Maine
Posts: 1,580
Default Re: high core temps

Turn the voltage down, I got mine (e7300 basically the same thing) at 3.0GHz 1.088-1.1

check to see if your heatsink is on tight, i have the xigmatek rifle 120mm and i get idle temps of 25C-28C, and under load it gets to about 38C.
__________________

__________________
Core i7 8700K @ 4.8GHz - Asus Z370-E - Gigabyte GTX 970 - 16GB DDR4 3000MHz - 500GB Samsung 960 EVO - Windows 10 Pro x64
Mid 2014 Retina MacBook Pro 13.3" - 2.6GHz core i5 - 16GB DDR3 1600MHz - 128GB - macOS High Sierra
Sony PS3 & PS4 500GB || iPhone 6s 64GB iOS 11 || Sony a6000
35g700 is offline  
Old 10-17-2008, 10:50 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Shumway's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: London - Ontario - Canada
Posts: 2,729
Default Re: high core temps

Download CoreTemp and see what that say's.

I never trust the bios readings for temps.
Shumway is offline  
Old 10-17-2008, 10:58 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: "Live Music Capitol of the World"
Posts: 202
Post Re: high core temps

ok so i dropped the volts 3.16@1.112v(CPU-Z) and Core Temp reads 43c under a 0%-03% load. is 43c still too high?
__________________
Intel Core i7-3770k
Asrock Z77E-ITX
EVGA GTX 780 SC ACX
Plextor M5P 128 GB
Seagate ST1000DM003 1TB
Corsair H80i
G.SKILL Sniper Series 8GB 1866Mhz
SILVERSTONE ST55F-G 550W
BitFenix Prodigy Artic White
Samsung SyncMaster 2233
Windows 7
mahiv87 is offline  
Old 10-17-2008, 11:47 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: high core temps

u need to get prime 95 and stress test it, it will put ur cpu at 100% then tell us how hot it is, also to get the correct voltage u need to stress test it, if it can get 10 hours on prime w/out any errors then u know its stable at that voltage, then try lowing ur voltage if its stable and stress agin or if its unstable and gets errors raise ur corevoltage and stress agin till u get it stable.
__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Old 10-18-2008, 01:08 AM   #6 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: high core temps

coretemp reads 45nm temps high, unless they have released a newer version.
realtemp reads the wolfdale/yorkfield temps correctly. you are probably 10* under what coretemp says.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 10-18-2008, 04:02 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: high core temps

yea but realtemp doesnt tell u your vid, so get both XD
__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Old 10-18-2008, 04:39 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2008
Location: In My Own Reality...Quite Comfy Really...
Posts: 128
Default Re: high core temps

or just edit the core temp config file and change the T.J. max offset to -10? i think it is...google the T.J max for ur chip and input an offset that changes 105 to the desired T.J...thats what i did and works a charm, reports correct temps, im pretty sure, real temp shows the same temps.

Edit:: you can change the offset in the options of version 0.99.1. dunno about later versions
__________________
Intel Q9450 @2.6 + TRUE
Asus Maximus Formula...ugg...
4 Gig Corsair Domiator
Inno3D 9800 GTX OC edition
Coolermaster 700W
Seagate 500 x 3
Coolermaster RC 690
Samsung 2233BW 22"
PhikMan is offline  
Old 10-18-2008, 07:38 AM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2008
Location: "Live Music Capitol of the World"
Posts: 202
Post Re: high core temps

i ran prime95 last night for 8hrs and got no errors. Core Temp read 55C-57C till i went to bed(1am). i'll download real temp when i get home from work and run prime95 again.
__________________
Intel Core i7-3770k
Asrock Z77E-ITX
EVGA GTX 780 SC ACX
Plextor M5P 128 GB
Seagate ST1000DM003 1TB
Corsair H80i
G.SKILL Sniper Series 8GB 1866Mhz
SILVERSTONE ST55F-G 550W
BitFenix Prodigy Artic White
Samsung SyncMaster 2233
Windows 7
mahiv87 is offline  
Old 10-18-2008, 03:30 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: high core temps

Quote:
Originally Posted by greenday77 View Post
you should run stress test for at least 48 HOURs because on the 46th hour of mine it failed a test because i over voltaged it.
... no, also u dont get unstable by overvolting...
__________________

__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Duel/Quad core processor support. NanoWarrior System Upgrades 4 10-11-2008 03:44 PM
Processor confusion Intel Core 2's zwh02 New Systems | Building and Buying 16 01-22-2008 02:29 AM
Core Temp or Easytune 5? for temps advancedgeek Overclocking and Modding 2 07-27-2007 11:53 PM
AMD Athlonô 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.