Help with E6700 on 680i board, please! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-07-2008, 08:52 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
rave_tech's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: somwhere out there.....
Posts: 162
Default Help with E6700 on 680i board, please!

i have an e6700 conroe, with 680i evga board. it has phoneix bios...

this cpu got 2305 in 3dmark06.....stock..

well when i set the FSB to 400(minimum) the 10x multiplyer should make it 4.0 ghz, well it doesnt....its like 1066 mhz!

so i tried leaving everything stock, except, the FSB which i pulled to 1333 mhz which rose the clock to 3.4 ghz....

ran intel burn and it was stable.....ran 3dmark06 and got 1650!!

its benching slower! i need help pleaaassseeee!!!!


EDIT: i have flashed the bios with the newest one which is the the september 2008 one.....
__________________

__________________

Corei7 920 OC'd 3.4 ghz @ 1.375 v (6409 3dmarks)
Gigabyte UD5 x58 MB
G.Skill 3x1 GB DDR3 1333 OC'd 1550 @ 1.575 v
2 x GeForce 8800GT 16x16 2.0 SLI OC'd 650 mhz
Western Digital Black HD 32MB Cache 640GB

rave_tech is offline  
Old 12-07-2008, 10:22 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 1,009
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

I don't think 4.0GHz is a regular achievement on a E6700, 1066mhz is the stock bus spedd that it comes with. Your OC isn't stable if it scored lower.
__________________

AP4LIFETN is offline  
Old 12-07-2008, 10:29 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
rave_tech's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: somwhere out there.....
Posts: 162
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

Quote:
Originally Posted by AP4LIFETN View Post
I don't think 4.0GHz is a regular achievement on a E6700, 1066mhz is the stock bus spedd that it comes with. Your OC isn't stable if it scored lower.
even with 1333 fsb and stock 667 mhz memory, i was at 3.3 ghz and then lowered it to 2.9 and it still slower

EDIT: this is the customers computer i am building.....i have a core i7 i will need help with in a few days :drool:
__________________

Corei7 920 OC'd 3.4 ghz @ 1.375 v (6409 3dmarks)
Gigabyte UD5 x58 MB
G.Skill 3x1 GB DDR3 1333 OC'd 1550 @ 1.575 v
2 x GeForce 8800GT 16x16 2.0 SLI OC'd 650 mhz
Western Digital Black HD 32MB Cache 640GB

rave_tech is offline  
Old 12-07-2008, 11:14 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

Its unstable if it dropped.. try more voltage
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 12-07-2008, 12:48 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
rave_tech's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: somwhere out there.....
Posts: 162
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

ok, well the processor in vista index experince was a 5.4 and it jumped to a 5.8, i was at 3.45 ghz, and voltage on auto, it was a little sluggish so i turned it down to 3.25 ghz, which the FSB is now 1320 mhz.....

but the ram timing keeps going to 5-5-5-15, i tried lowering it to 5-5-5-9 it the memory performance increased slightly, its 667 mhz overclocked to 800 mhz......

what else can i do?
__________________

Corei7 920 OC'd 3.4 ghz @ 1.375 v (6409 3dmarks)
Gigabyte UD5 x58 MB
G.Skill 3x1 GB DDR3 1333 OC'd 1550 @ 1.575 v
2 x GeForce 8800GT 16x16 2.0 SLI OC'd 650 mhz
Western Digital Black HD 32MB Cache 640GB

rave_tech is offline  
Old 12-07-2008, 06:02 PM   #6 (permalink)
Electical Engineer
 
BongWizard's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: OZ
Posts: 916
Send a message via AIM to BongWizard Send a message via Yahoo to BongWizard
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

vista index means nothing... ignore it completely!!

at 800MHz, a tRAS of 9 is gonna get you lots of data corruption (because you've got 5-5-5 as well)... try changing your basic timings to 4-4-4-12 (pretty standard for PC2-6400)...

also, it sounds like your sub timings are whacking out on you... boot at the point where you got the best memory performance and check the timings with Memset (Tweakers.fr)... then you can set these in the BIOS (tWR, tWTR and tRTP tend to increase from their BIOS values by 7, 5, and 2 respectively, so check them again when you startup)
__________________

NZXT Lexa BlackLine w/ Red LEDs | Corsair TX-750 | Gigabyte EP45-DS3P | Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.6GHz
2x 2GB Kingston HyperX PC2-6400 @ 960MHz (5-4-4-13) | 3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
2x HIS Radeon HD 4850 @ 761/1129 in CrossFireX w/ Thermaltake DuOrbs | Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro



Got a problem?? Click Here before posting!

BongWizard is offline  
Old 12-07-2008, 08:20 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
rave_tech's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: somwhere out there.....
Posts: 162
Default

NEW EDIT 3 AM: well i guess good news, i switched the ram from where it was in the dimm slot to the other matching color, and ram performance jumped like crazy.....cpu was at 23-2500 from 2.66 ghz - 3.2 ghz..

as soon as i set memory timing to 4-4-4-12 and set linked and sync to 1440 FSB it left the memory at 706 mhz and i got 2870 in cpu in 3dmark06 so thats 400 points


how trustworth is "hot cpu tester"? it wanted to run for 8 hours, i let it run for 20 minutes and each test ran 4 times and no problems......

cpu is sitting around 58-61 degrees at a good load, and the voltage is 1.39 v.....ram is 1.9 v ....... the intel burn says it fails before it even does anything but the other programs say pass......so i dont know....

i am at 3.599 ghz right now, pretty much 3.6 and i think thats far enough with it, maybe back it down to 3.45 or something....what do you guys think?

also at any cpu usage i can hear the hiss coming from the cpu itself like ssssss ssssss everytime its workin.....is this normal?
__________________

Corei7 920 OC'd 3.4 ghz @ 1.375 v (6409 3dmarks)
Gigabyte UD5 x58 MB
G.Skill 3x1 GB DDR3 1333 OC'd 1550 @ 1.575 v
2 x GeForce 8800GT 16x16 2.0 SLI OC'd 650 mhz
Western Digital Black HD 32MB Cache 640GB

rave_tech is offline  
Old 12-08-2008, 11:38 AM   #8 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

If Intel doesn't start, its not stable. I had this too, and a V increase worked.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-08-2008, 05:46 PM   #9 (permalink)
Electical Engineer
 
BongWizard's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: OZ
Posts: 916
Send a message via AIM to BongWizard Send a message via Yahoo to BongWizard
Default Re: Help with E6700 on 680i board, please!

you can increase the voltage of your RAM to get a bit more stability at tighter timings/higher clocks

a hiss from the die itself, or is it the fan spinning up or something... it could be that you haven't got the paste applied properly and it has a low vapour pressure which causes gas to escape from the foot of the HSF... if it is, just get some MX-2 or AS5 and reseat the sink
__________________

__________________

NZXT Lexa BlackLine w/ Red LEDs | Corsair TX-750 | Gigabyte EP45-DS3P | Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.6GHz
2x 2GB Kingston HyperX PC2-6400 @ 960MHz (5-4-4-13) | 3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
2x HIS Radeon HD 4850 @ 761/1129 in CrossFireX w/ Thermaltake DuOrbs | Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro



Got a problem?? Click Here before posting!

BongWizard is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I need a new Mother Board... smashedpumpkins New Systems | Building and Buying 19 08-09-2008 05:18 PM
Feeler: 680i A1 evga veedubfreak Buy/Sell/Trade and Hot Deals 3 01-28-2008 01:40 PM
evga 680i board. Error code 7F veedubfreak Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-19-2007 02:40 PM
A few 680i questions for those who have one. veedubfreak New Systems | Building and Buying 12 10-30-2007 05:55 PM
New 680i board Jumping_Bean514 New Systems | Building and Buying 1 04-25-2007 05:29 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.