HELP, Can't get overclocked - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-16-2006, 01:35 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default HELP, Can't get overclocked

I keep adjusting the fsb and multiplier in the bios. Have hypertransport set at 5. I'm at 230*10, prime95 sais that the speed is 2000ghz????. I am very confused. It is stock at 2.2 so I don't understand how rasing these numbers lowers my speed. HELP!!!
__________________

__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 03-16-2006, 01:38 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

In my ai booster monitor, sais fsb is 1150, and 230*10 and all this equals out to 2009mhz.... ???
__________________

__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 03-16-2006, 01:50 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

In the bios it shows speed at 2300 ??? Seems windows is downclocking somehow. It says low even when I turn off the ai booster/monitor that came with the board. Any ideas???
__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 03-16-2006, 02:04 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
RockyZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 893
Send a message via AIM to RockyZ
Default

Try a different setting.
http://math.gogar.com/athlon64.cgi (for some tips)
__________________

e6300@2.8GHZ
G. Skill 4GB(2x2GB) DDR800
eVGA 8800GTS 320MB
super pi: 1m=20s
RockyZ is offline  
Old 03-16-2006, 04:20 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 943
Default

u might have cool and quite enables. but also the a8n is really buggy so rely on cpu-z mainly
__________________
AMD 64 939 3200+@2.7ghz
ASUS A8N-SLI DELUX htt@270X5
Segate 120gig SATA
1gig PC3200 Geil Value Ram Duel Channel@ddr480 3-3-3-8
Gigabyte 6600GT-PCI-E@580/1.3
Sh0r_ty is offline  
Old 03-16-2006, 10:43 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

Okay, the problem was my ram setting. Seems if I switched it to auto instead of ddr400, it will let the system overclock, but it then downclocks the ram to 100mhz. I am using cpu-z now, and switched things around. I'm now at:

240*10=2400
ddr333(166mhz)
ht=4(fsb=960)
cpuz sais my mem is @200mhz with 2-3-2-5.

When I had exact same settings but ht at 5, 3dmark06 would crash and system was not stable.

1)I am really new to overclocking but do I just keep trying to push up the cpu until it won't, then back down the mem(to ddr 266) and keep cranking the cpu?

2)The ddr (x) is my memory divider correct?

3)Even though my memory settting in bios is at ddr 333, the number in cpu-z is what the memory is actually running at, is it not? And shouldn't my memory be able to handle above 200mhz. And won't cpu-z show this number, or is it all just math? I have seen it listed as theoretical memory speed so I don't know if the value in cpu-z is valid.

4)Even when I clocked the cpu up to 2500, it did not score as well as on these settings but the mem was again clocking at 100.9 so I assume that is why.

ps. the cards are both at 538/831 via coolbits.


Thanks for answering any of these questions. I am basically trying different configurations then benching with 3dmark06, fear, and HL lost coast. Any suggestions or recommendations would be greatly appreciated....
__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 03-16-2006, 06:56 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default

Can anybody answer any of these questions?....
__________________

__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.