GPU overclocking - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-14-2009, 08:18 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default GPU overclocking

hey guys i am trying to overclock my gpu using rivatuner but everest ultimate (assuming it is accurate) shows the same frequency until i change like 20 or 25mhz for core, shader and memory clocks. is it supposed to be like this or is this a bug? if it is supposed to be like this can someone explain why it is like this?

another question: why when a computer hangs dude to the gpu you can move the mouse but clicking won't work for like 10 seconds? when a computer hangs due to the cpu you can't move your mouse nor get any response from the keyboard (not even the num lock button like the gpu hanging)
__________________

__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 08-14-2009, 01:18 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: GPU overclocking

The overclocking numbers are suppose to e like that. The actual values are as you seen 20mhz.. It's how its made. If you used rivatuner monitor graphs, i believe you'd see the same thing.

So no, it's not sa bug.

Your other question is an "I don't know" answer.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 08-14-2009, 05:57 PM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: GPU overclocking

When the system hangs due to the gpu the "wait period" is usually the driver trying to reset itself (so to speak).

Try using EVGA Precision to overclock your card. It's the new favorite

EVGA Precision 1.7.1 download from Guru3D.com
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 08-15-2009, 01:16 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default Re: GPU overclocking

Quote:
Originally Posted by Slaymate View Post
When the system hangs due to the gpu the "wait period" is usually the driver trying to reset itself (so to speak).

Try using EVGA Precision to overclock your card. It's the new favorite

EVGA Precision 1.7.1 download from Guru3D.com
does my motherboard/graphics card have to be from evga or can it be any brand? and what is that "wait period" for the gpu hanging? and why it doesn't occur when the cpu hangs? and cpu hangs are deadly as it won't respond until you reset.
__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 08-15-2009, 01:52 PM   #5 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: GPU overclocking

No, any brand nvidia card works
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird GPU Artifacting yzmxer608 Hardware Repairs and Troubleshooting 15 07-11-2009 12:11 AM
Overclocking Phenom x3 8750BE and two 4850s james.wired Overclocking and Modding 13 04-25-2009 10:30 PM
EVGA Makes GPU Voltage Tuner Software Official thirdshiftdj New Technology and Products 16 02-11-2009 08:19 PM
linux GPU and other kmote Folding @ Home 5 12-26-2008 10:24 PM
An Extensive Guide: Maximizing Performance, Minimizing Budget Sora New Systems | Building and Buying 42 08-23-2008 06:35 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.