Gpu help needed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-10-2005, 04:15 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 994
Send a message via AIM to PoisonPorkchop
Default Gpu help needed

i know this question is a little noobish but what makes a 500 dollar gpu better than a 200 dollar gpu. is there anything other than fps? and wouldent there be a limit to where you could notice a difference in fps? it seems like a card that has 350 fps wouldent be any worse than one with 500 because you wouldent notice the extra 150. ( i realise there are no cards with 500 fps)

Thanks!
__________________

PoisonPorkchop is offline  
Old 03-10-2005, 05:01 PM   #2 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Ya you make a good point. A card that gives you 150 fps is not going to look any different than 70 fps.

BUT, when you go to play a graphically intense game like Doom 3, a cheap card wont be able to break 60 fps (which is approximately where the human eye stops noticing anything different).

I think the point of getting a fancy vid card that surpasses the needs of any current games is for 1)Bragging rights. 2)Ability to play future games that will require higher graphics processing power.
__________________

__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 03-10-2005, 07:02 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
tajahem's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 410
Default

Quote:
Originally posted by Elbatrop1

I think the point of getting a fancy vid card that surpasses the needs of any current games is for 1)Bragging rights. 2)Ability to play future games that will require higher graphics processing power.
The problem is that number two won't be applicable as you will probably upgrade the card for reason number one well before any games need the capabilities of the current card. Ahh the vicious cycle continues.

And with that "clear as mud" statement the clock has struck five and I get to go home.
tajahem is offline  
Old 03-10-2005, 07:42 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default

$500 cards will be able to play games on higher settings without sacrificing framerate, that is what seperates them from $200 cards.

If you want to get really technical, core speed, memory speed, pipelines and overall architechture are what seperate the cards. Games and other high demanding graphics applications will always require the fastest (and generally the most expensive) cards availible for the best performance at the highest settings.
__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 03-10-2005, 10:20 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 943
Default

for some people it may be the case that the $500 card will make a differance but for me i can run doom3 on ultra settings with my 6600GT ($200 card)
__________________
AMD 64 939 3200+@2.7ghz
ASUS A8N-SLI DELUX htt@270X5
Segate 120gig SATA
1gig PC3200 Geil Value Ram Duel Channel@ddr480 3-3-3-8
Gigabyte 6600GT-PCI-E@580/1.3
Sh0r_ty is offline  
Old 03-10-2005, 11:03 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Quote:
$500 cards will be able to play games on higher settings without sacrificing framerate, that is what seperates them from $200 cards.
Exactly.

Quote:
run doom3 on ultra settings with my 6600GT
I have a real hard time believing that unless it's 800x600 resolution with no AA at all.
Nubius is offline  
Old 03-10-2005, 11:44 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 327
Default

just cuz you can run it on ultra settings doesnt mean u can play it at ultra esttings .... have fun with the 3fps
__________________

Echo_ is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.