Got New Ram HELP!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-04-2006, 01:43 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 482
Unhappy Got New Ram HELP!!

Hey all, my second gig of ram got here today so I am now at 2 gigs (4x512) of my cheap valueselect crap.

One serious problem.... when I plug either of the new sticks in my comp won't start it just beeps repeatedly at me. WTF?!?

I took out the new ones and it booted back up. I switched the new ones with the old ones and it also booted fine so I don't think any of them are duds.

I think I simply have something set wrong so that it doesn't like 4 sticks of ram but I really don't know. By the way I reset my settings back to default so ignore my OC numbers in my sig for right now.

Any ideas?!?! Please help me out. I am going to try setting a mem divider and see if that helps at all but considering I am at stock 200 htt that shouldn't be my problem but who knows.

Thanks pls help
__________________

__________________
Flying-Squirrel is offline  
Old 01-04-2006, 01:51 AM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 730
Send a message via AIM to burned-ati Send a message via Yahoo to burned-ati
Default

man that sucks. mine did the same it means its not picking any memory up. well do this and see if it works put in 3 sticks from left to right. going 1,2,3 and boot it up if it boots and reads 1.5gb then 4x512 double sided will not work in your system. but also try and flash your bios and boot take out the batt uplug main power mobo cable and then try all 4 sticks with default bios settings.
__________________

burned-ati is offline  
Old 01-04-2006, 02:07 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 482
Default

I had just recently flashed my BIOS to the latest version a couple days ago so it wouldn't be that.

Also having 3 in doesn't work either, it just beeps at me non stop till i turn it off.

Anyone else have any ideas?
__________________
Flying-Squirrel is offline  
Old 01-04-2006, 02:54 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 482
Default

Ok I tried with a 1:2 mem divider and it still does nothing but beep at me when i have 3 or 4 sticks in =( any thoughts?
__________________
Flying-Squirrel is offline  
Old 01-04-2006, 03:16 AM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 730
Send a message via AIM to burned-ati Send a message via Yahoo to burned-ati
Default

i didnt mean flash your bios to newest version, i meant flash your bios to reset every thing to factory settings in your motherboard bios. lol well 3 memory sticks should have worked, im not sure why its not. ok try this put 2 sticks only in the opposite dimm slots u never used when u had 1gig , and if it beeps it means its not picking up the memory, because its double sided and which this means dimm 3 and,4 dont support double sided memory. also read your manual it will tell you wat the slots support. i already knew this was going to happen, which it does with alot of people because these retarded mobo manufactures lol. if this doesnt work out in your plan i would rma that 1gb kit, and sell the previously bought one, and you will have to go with 2x1gb thats really what your motherboard wants, and mine also lol another unsatisfied customer.
burned-ati is offline  
Old 01-04-2006, 11:50 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 482
Default

I have been reading the manuals and everything else I can find and it seems like it all says that everything I have is compatible and the worst that should happen is that it would not be dual channel. Anyone have any other advice? Hopefully something that I can change in the BIOS that will make it work?
__________________
Flying-Squirrel is offline  
Old 01-04-2006, 01:07 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 730
Send a message via AIM to burned-ati Send a message via Yahoo to burned-ati
Default

well i i know your mobo supports 4gbs but its just that it doesnt like them all in double sided, my brother is running a msi neo 2 platnium. and he also had to sell his 4x512mb kit and get 2x1gb. because most motherboards are weird with the whole 4x512 thing, and yes like i was saying before same happen with me. lol ot really blows. but newegg has 2x1gb kit for 145!!$$ and its G-SKILL. thats my only suggestion.
burned-ati is offline  
Old 01-04-2006, 01:15 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 482
Default

Can you give me the link to the newegg 2x1 gb g-skill page?

I will probably sell my kit for like 65-70 bucks shipped down from the 76 on NewEgg not including their shipping so more like 81. If you know anyone or anything that would be interested let me know.

Here is the link for my selling thread:
http://techist.com/showthread.php?s=&threadid=85977
__________________
Flying-Squirrel is offline  
Old 01-04-2006, 02:33 PM   #9 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 730
Send a message via AIM to burned-ati Send a message via Yahoo to burned-ati
Default

well i found out how you can run 4x512mb im pretty sure anyways, make sure your running in 2T command rate there should be a setting in your bios near the memory timmings some where.. and thats it lol. this should make it work. and newegg just sold out of the g-skill memory, makes sense the deal was awesome! lol but heres 2 links there both sweet deals, the more expensive kit has tighter timmings, but its up to you. but remeber make sure the commande rate is 2t.

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820221133

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16820231047
burned-ati is offline  
Old 01-04-2006, 03:35 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 118
Default

you should beabel to run 4x512mb as i have the same mobo and i jsut upgraded from 2x512mb OCZ to 4x512mb OCZ and it runs fine
__________________

__________________
AMD athlon 64 3700
DFI lanparty ultra-d
Leadtek 7800gt
2gb ocz ram
antec gaming case
antec 450w PSU
stock cooling and more fans
XP home sp 2

<a href=http://profile.xfire.com/afteryou><img src=http://miniprofile.xfire.com/bg/co/type/2/afteryou.png width=450 height=34></a>
scottishbmxer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.