Gigabyte 965P-DS3 automatic overclock? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-26-2006, 10:35 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 168
Default Gigabyte 965P-DS3 automatic overclock?

I was getting ready to overclock my CPU when I noticed something in the BIOS. My Gigabyte has a feature called CIA2 or CPU Intelligent Accelerator 2. In the manual it says there are 5 different levels. It also says what each level does. IT says:

Level 1: Automatically increase CPU frequency 5%,7% by CPU loading.

as you move up to each level the frequency increases untill you get to level 5 where it say "Automatically increase CPU frequency 17%,19% by CPU loading".


Well what is this feature? Is it an automatic overclock? If so does it adjust the vcore and all that to keep your system stable? Does it overclock the RAM and GPU too? Anyone know?
__________________

SPL Tech is offline  
Old 11-26-2006, 11:09 PM   #2 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default

I wouldn't use any of that crap. I would just overclock like overclocking was meant to be done. Do it yourself in BIOS! You will get your best results that way, and if your system is stable you wont get those blue screens like a lot fo those automatic overclockers will.
__________________

__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 11-26-2006, 11:41 PM   #3 (permalink)
Console Gamer
 
Ronnie's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: N. Carolina
Posts: 2,716
Default

^true dat
__________________
Ryzen 7 1700 / Gigabyte AB35
Deepcool Captain 240EX
32GB HyperX DDR4 / Corsair 750watt
Red Devil 480 / Corsair R270
Sandisk 960GB SSD / 2x Seagate 8tb, 2x WD 4TB
Ronnie is offline  
Old 11-27-2006, 12:26 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 869
Default

Quote:
Originally posted by lancec2c30
I wouldn't use any of that crap. I would just overclock like overclocking was meant to be done. Do it yourself in BIOS! You will get your best results that way, and if your system is stable you wont get those blue screens like a lot fo those automatic overclockers will.
QFT x 1,000,000,000,000.
__________________
TriEclipse is offline  
Old 11-27-2006, 04:34 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

Isn't this the feature that changes the CPU load according to how much it has to do?

such as if you open CPU-Z and watch your GHz it`ll go from 1.6 to 2.4 etc when its under load or on full load, Its just a power saving utility I think.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 11-27-2006, 09:54 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

please listen guys, we have sub forums for a reason. i don't know if this was an honest mistake or just because you want more responses but we have an overclocking section. the idea is almost any thread with the word overclocking should go there and this is the second of your threads i've moved today
Nitestick is offline  
Old 11-27-2006, 01:45 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 647
Default

well i didn't go with it cuz it only OC's like 20% and i've got my E6400 @3.4Ghz so that's A LOT bigger of an OC.

also i didn't find the auto-oc to be very reliable. sure it's easier but there's almost no way it'll be as stable as a manual overclock.
__________________

__________________
Antec NeoPower 650W
Gigabyte EP45-DS3R
Intel Core 2 Duo E8400 (w/ Arctic Freezer 7)
4GB DDR2-1000 G.Skill
Sapphire x1950 Pro 512mb (w/ V700)
250GB, 500GB and 1.5TB Seagate Barracudas (2.25TB total)
Fatal1ty XtremeGamer sound card *** generic TV tuner
Xclio 3060 case *** HannsG 22" monitor
XP Pro / Ubuntu 7.10 *** Razer Copperhead and Tarantula
jordo_99 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.