First GPU over clock - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-19-2014, 06:45 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
fallenapples's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 376
Default First GPU over clock

I overclocked my ASUS GTS 250 1GB DDR3 for the first time. I over clocked its core from 740mhz to 800 mhz and it's memory clock from 1000mhz to 1020mhz and it ran fine. After I OCed everything to almost max. My screen flickered and lagged horribly I'm guessing this is an over, over clocking symptom. Anyway my question is is there a general rule when it comes to OCing a gnu? Can you max them out are do you just see what works best?
__________________

__________________
|ASUS M5A97 R2.0| AMD FX 6300 3.5 GHZ|16GB (4x4) 1600MHZ DDR3 RAM|ASUS Radeon HD 7770 1GB| Kingston HyperX RAM|Kingston Hyper X 120 GB SSD|WD Green 1TB HDD|


|ASRock N68C-GS FX|AMD Athlon II X3 450 3.2 GHZ|G.Skill 8GB (2x4) 1600MHZ DRR3 RAM |Geforce 9800 GT 1GB DDR5|Seagate 500 GB HDD|



|Macbook Pro- Intel Core i5 2.4 GHZ|8GB DDR3 RAM|Samsung Evo 840 240GB SSD|


fallenapples is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 08:01 PM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: First GPU over clock

Well first thing's first is you need to make sure the cooling is adequate enough. Make sure the heatsink is completely clean of dust and the paste is fresh.

Basics to OCing is raise one thing at a time in increments of 25MHz. Leave memory stock and raise GPU. Run MSI Kombustor to test your OC for artifacts and stability. If it becomes unstable you need to raise volts (can be unlocked in MSI Afterburner settings). Rinse and repeat. You'll need to run the fan at 100% manually too.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 06:13 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
fallenapples's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 376
Default Re: First GPU over clock

So I ran Kombustor and it ran well up to 780mhz with an max temp of 63 degrees, when I bumped it up to an even 800mhz, the MSI logo and doughnut shaped object started to flicker. How will I now when and how much to increase the voltage on my gpu and memory as well.
__________________
|ASUS M5A97 R2.0| AMD FX 6300 3.5 GHZ|16GB (4x4) 1600MHZ DDR3 RAM|ASUS Radeon HD 7770 1GB| Kingston HyperX RAM|Kingston Hyper X 120 GB SSD|WD Green 1TB HDD|


|ASRock N68C-GS FX|AMD Athlon II X3 450 3.2 GHZ|G.Skill 8GB (2x4) 1600MHZ DRR3 RAM |Geforce 9800 GT 1GB DDR5|Seagate 500 GB HDD|



|Macbook Pro- Intel Core i5 2.4 GHZ|8GB DDR3 RAM|Samsung Evo 840 240GB SSD|


fallenapples is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 08:20 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: First GPU over clock

Just up it a tad. Flickering would be considered artifacting. Any graphical anomalies will be artifacting from heat or needing more volts.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 09:09 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
fallenapples's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 376
Default Re: First GPU over clock

It will not let me increase the voltage. I checked the box in the settings. Could it be voltage locked?
__________________
|ASUS M5A97 R2.0| AMD FX 6300 3.5 GHZ|16GB (4x4) 1600MHZ DDR3 RAM|ASUS Radeon HD 7770 1GB| Kingston HyperX RAM|Kingston Hyper X 120 GB SSD|WD Green 1TB HDD|


|ASRock N68C-GS FX|AMD Athlon II X3 450 3.2 GHZ|G.Skill 8GB (2x4) 1600MHZ DRR3 RAM |Geforce 9800 GT 1GB DDR5|Seagate 500 GB HDD|



|Macbook Pro- Intel Core i5 2.4 GHZ|8GB DDR3 RAM|Samsung Evo 840 240GB SSD|


fallenapples is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2014, 09:44 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: First GPU over clock

Sounds like it.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 04:31 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
fallenapples's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 376
Default Re: First GPU over clock

Is there anyway to unlock voltage control? Can it be done through the BIOS? Or through another program?
__________________
|ASUS M5A97 R2.0| AMD FX 6300 3.5 GHZ|16GB (4x4) 1600MHZ DDR3 RAM|ASUS Radeon HD 7770 1GB| Kingston HyperX RAM|Kingston Hyper X 120 GB SSD|WD Green 1TB HDD|


|ASRock N68C-GS FX|AMD Athlon II X3 450 3.2 GHZ|G.Skill 8GB (2x4) 1600MHZ DRR3 RAM |Geforce 9800 GT 1GB DDR5|Seagate 500 GB HDD|



|Macbook Pro- Intel Core i5 2.4 GHZ|8GB DDR3 RAM|Samsung Evo 840 240GB SSD|


fallenapples is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 11:48 AM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: First GPU over clock

Quote:
Originally Posted by fallenapples View Post
Is there anyway to unlock voltage control? Can it be done through the BIOS? Or through another program?
You would need a modified bios and would need to use the DOS version of nvflash to flash the modified bios to your card. You take a risk at bricking it by doing this.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 07:34 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
fallenapples's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Toronto, Ontario
Posts: 376
Default Re: First GPU over clock

If I do "brick" it, can I just swap gpus?
__________________
|ASUS M5A97 R2.0| AMD FX 6300 3.5 GHZ|16GB (4x4) 1600MHZ DDR3 RAM|ASUS Radeon HD 7770 1GB| Kingston HyperX RAM|Kingston Hyper X 120 GB SSD|WD Green 1TB HDD|


|ASRock N68C-GS FX|AMD Athlon II X3 450 3.2 GHZ|G.Skill 8GB (2x4) 1600MHZ DRR3 RAM |Geforce 9800 GT 1GB DDR5|Seagate 500 GB HDD|



|Macbook Pro- Intel Core i5 2.4 GHZ|8GB DDR3 RAM|Samsung Evo 840 240GB SSD|


fallenapples is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2014, 08:18 PM   #10 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: First GPU over clock

Yea you can put another GPU in there. Think of a GPU bios flash like a motherboard bios flash. It's the same thing. If it goes wrong you have a nice paper weight.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
reboots over and over and over again bumpin_records Hardware Repairs and Troubleshooting 5 04-16-2006 11:24 AM
BIOS clock and windows clock rookie1010 Microsoft Windows and Software 9 10-06-2005 10:14 AM
video card choice: core clock or memory clock? megabyte800 System Upgrades 12 09-12-2005 08:21 PM
core clock better then mem clock? zeroordie Overclocking and Modding 6 05-12-2005 11:24 AM
diff. between core clock and memory clock natedogg42 Overclocking and Modding 3 07-17-2004 12:54 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.