Fan Controller Help. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-18-2006, 01:20 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 273
Send a message via AIM to Von Theron
Default Fan Controller Help.

I recently bought the vantec tornado. http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16811999613

It creates awesome airflow but its crazy loud, i dont mind the noise but i want to control the speed on this thing. The fan comes with a rpm monitoring plug and power thats it. How would i go about hooking it up to this rheobus. http://www.frozencpu.com/bus-54.html i read on one of the reviews that something has to be done to the fan to use it with a fan controller. Thanks, Von
__________________

__________________
Von Theron is offline  
Old 08-18-2006, 11:30 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 273
Send a message via AIM to Von Theron
Default

Halppp mee plexor
__________________

__________________
Von Theron is offline  
Old 08-18-2006, 03:59 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

I have that fan controller and it comes with pigtails to use ether the standard 3pin or the 4pin molex stye connectors. I don't think you will have to do anything special to get it to work.
__________________
FlashDude is offline  
Old 08-18-2006, 09:47 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,243
Send a message via AIM to CrAzY_GaMeR_07
Default

yes^

you can always get an adapter also
you dont want to start cuting and soldering do you? lol
__________________
CrAzY_GaMeR_07 is offline  
Old 08-18-2006, 10:30 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

Why would you have to cut and soldier? It comes with both connectors/adaptors,, ( I shouldn't have said pigtails should I!! sorry)

Crap what was I smoking that is a sunbeam I thought it was a vantec it looks almost the same, I don't know if that one comes with the connectors or not,,, my bad!
__________________
FlashDude is offline  
Old 08-19-2006, 12:08 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 273
Send a message via AIM to Von Theron
Default

Can someone point out what kinda connectors will i need. Heres the pics again of the fan and fan controller. Remember that 3 pin plug in the fan is for rpm monitoring only but will it still work if i just plug it in to the rheobus?



__________________
Von Theron is offline  
Old 08-19-2006, 07:18 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
FlashDude's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude
Default

If you havn't bought it yet why not have a look at the one I have
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813999504

It's for a 3.5" bay and comes with the connectors
Quote:
Great for Vantec Tornado or Other High CFM Fan
__________________
FlashDude is offline  
Old 08-19-2006, 12:45 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 273
Send a message via AIM to Von Theron
Default

I dont want the vantec fan controller. I need to know how to connect the tornado to the sunbeam please.
__________________
Von Theron is offline  
Old 08-19-2006, 03:58 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 273
Send a message via AIM to Von Theron
Default

What if i just use one of these 4-3 pin conector and plug the 4 pin molex side into the fan and the other 3 pin into the rheobus will that work? http://www.xoxide.com/4to3.html
__________________
Von Theron is offline  
Old 08-19-2006, 04:14 PM   #10 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: May 2005
Location: West Babylon, New York
Posts: 2,021
Send a message via AIM to Pepsiboy700 Send a message via MSN to Pepsiboy700
Default

Yeah, and if it doesnt you can shoot me.
__________________

__________________
i3 540 @ 3066 MHZ
4GB DDR3 1600 1T 9-9-9-28
2x 750GB
HD 5750 @ 850/2400
Thermaltake 630W
Antec Lanboy Air
Pepsiboy700 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.