E8500 Overclock - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-11-2008, 10:33 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 157
Default E8500 Overclock

Today I began to overclock the new rig equipped with the E8500. I've read a fair bit, and my results don't seem to go along with the going trend. Is it normal to hit 4000Mhz with your cpu voltage set at 1.225?

Currently im running

9.5 x 421Mhz FSB
Ram is at 528Mhz

I know the fsb and ram isn't at 1:1, I have my own reasons for not doing so. Everything else is pretty much set to auto. But right now im running prime stress tests, speedfan and real temp. Under load I'd be lucky to hit the 50 degree mark. What are your thoughts on this?

EDIT: my voltage readings in cpu-z and speedfan are 1.208 & 1.21 respectively.
__________________

__________________
The Rig: Specs
e8500 @ 4.1Ghz, 4Gb OCZ Reapers @ 1152Mhz, Gainward HD 4850 GPU, Asus P5Q-PRO, Corsair 60gb Force Series SSD, Seagate 7200.11 320Gb, Corsair 620W Modular PSU, Vista Home Premium 64
zildjianchris is offline  
Old 10-11-2008, 10:47 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: E8500 Overclock

every cpu is different so there isnt a exact normal for 4.0 on a e8500, but that does sound pretty darn low
__________________

__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Old 10-12-2008, 07:21 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2008
Location: Manchester, england
Posts: 651
Default Re: E8500 Overclock

you got a good chip, take advantage of it and try running like 4.4-4.6 daily
lukas is offline  
Old 10-12-2008, 10:41 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: E8500 Overclock

C0 steppings usually require a bit more voltage, but I've seen E0 steppings do 4ghz with 1.15V before
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 10-13-2008, 02:03 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 157
Default Re: E8500 Overclock

Hey, so I I've been doing a fair bit of overclocking last night and today to try and find an optimal level. At first I was trying for 4.3Ghz with a 453Mhz fsb and 544Mhz ram. I started the vcore from 1.225 all the way up to 1.3v. At 1.3v, I could run prime for 2 hours. Although I want to keep 100% load cores under 60 degrees; just personal preference. Depending on the room temp, i was getting between 56-64 at 100% load. So I've decided to drop 100mhz and the ram is at 532. I kept on testing vcores until I got a blue screen, that was at 1.24375. I decided to skip the 0.00625 increment of 1.25 and move on to 1.25625, I don't think 1.25 would pass. So now im currently running Orthos at the following specs:

FSB: 443 Mhz
Ram: 532 Mhz
Multi: 9.5X
Clock: 4208 Mhz

Bios vCore: 1.25625
CPU-Z vCore: 1.24
Speedfan vCore: 1.24

At the moment Orthos has been running for only 20 mins, and temps are 53 & 52.
I'll keep ya's posted to let you know what happens.

-Chris

EDIT: Orthos failed at 32 min. Increased vCore to 1.2625. Running Orthos again...
__________________
The Rig: Specs
e8500 @ 4.1Ghz, 4Gb OCZ Reapers @ 1152Mhz, Gainward HD 4850 GPU, Asus P5Q-PRO, Corsair 60gb Force Series SSD, Seagate 7200.11 320Gb, Corsair 620W Modular PSU, Vista Home Premium 64
zildjianchris is offline  
Old 10-13-2008, 11:28 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2008
Location: Manchester, england
Posts: 651
Default Re: E8500 Overclock

you shouldnt worry about 60-70C when stressing your CPU, if it gets that hot whilst gaming then you should worry and take the cpu down a bit.
lukas is offline  
Old 10-17-2008, 07:20 PM   #7 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: E8500 Overclock

did it fail or pass w/ 1.2625? If you want quick test use intel burn utility and run atleast 10 passes. It'll make sure you system is stable in mins. Dont be too scared of the temps when running it. It stresses alot more than prime
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 10-17-2008, 11:26 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 157
Default Re: E8500 Overclock

Sorry guys...k so it wasn't stable at 1.2625, I now have it on 1.275 and it appears to be stable. Although more testing is needed, I'll run that intel burn test when I get the chance. I've also upped the ram frequency. I've run prime and orthos for a few hours and played games, when I get more time I'll let it run for 24 hours.

At the moment:
CPU: 4.21Ghz, rated FSB 1772Mhz (9.5x Multiplier) [443Mhz]
Ram: 5,5,5,15 1108Mhz [554Mhz)
CPU:RAM Ratio = 4:5
Vcore voltage as recorded in the bios: 1.275
__________________
The Rig: Specs
e8500 @ 4.1Ghz, 4Gb OCZ Reapers @ 1152Mhz, Gainward HD 4850 GPU, Asus P5Q-PRO, Corsair 60gb Force Series SSD, Seagate 7200.11 320Gb, Corsair 620W Modular PSU, Vista Home Premium 64
zildjianchris is offline  
Old 10-19-2008, 02:55 PM   #9 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: E8500 Overclock

what motherboard are you using?

cpu gtl's should both be set to .63

and one other gtl setting should be at .59

well these are speaking if you have those options

what voltage settings do you have running for your northbridge and fsb?
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 10-19-2008, 03:37 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: E8500 Overclock

VTT at 1.63!!?

What are you talking about dude!?
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Q9300 or E8500? Performa New Systems | Building and Buying 11 08-06-2008 02:29 PM
OverClock Checking Tool Osiris Overclocking and Modding 10 03-30-2008 10:01 AM
Can you overclock on an ASUS P5B SE? Wease Overclocking and Modding 8 02-13-2008 07:37 AM
How do I overclock? Noak3 Overclocking and Modding 1 02-03-2008 06:19 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.