e8400 safe voltages... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-20-2008, 11:44 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
LeftEyeBlind's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: America
Posts: 482
Send a message via MSN to LeftEyeBlind
Default e8400 safe voltages...

Is 1.36 Vcore safe for everyday use if the temps are reasonable? I hear the new 45nm chips don't like high voltages.

My Bios says 1.39 but CPUZ says 1.36? What exactly is a droop and what does it mean? What source do I trust?
__________________

__________________
PROJECT WOLFDALE<br><br>GIGABTE GA-P35-DS3L (Rev. 2)<br><br>Intel Core 2 Duo e8400 "Wolfdale" 3.66Ghz<br><br>2X512MB Patriot Extreme - 1X1GB Mushkin<br><br>BFG 8800GT OC<br><br>Antec Nine Hundred
LeftEyeBlind is offline  
Old 05-20-2008, 11:49 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: e8400 safe voltages...

as long as your max load temp doesnt go above 70 your in the clear
__________________

__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Old 05-21-2008, 12:01 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
LeftEyeBlind's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: America
Posts: 482
Send a message via MSN to LeftEyeBlind
Default Re: e8400 safe voltages...

Any programs that will show me the correct temps of this chip? I hear Real Temp is the only one, but it always shows temps in the 40s on idle, while Bios shows low 30s while idle? Is that correct?
__________________
PROJECT WOLFDALE<br><br>GIGABTE GA-P35-DS3L (Rev. 2)<br><br>Intel Core 2 Duo e8400 "Wolfdale" 3.66Ghz<br><br>2X512MB Patriot Extreme - 1X1GB Mushkin<br><br>BFG 8800GT OC<br><br>Antec Nine Hundred
LeftEyeBlind is offline  
Old 05-21-2008, 12:23 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 134
Default Re: e8400 safe voltages...

Quote:
Originally Posted by LeftEyeBlind View Post
Any programs that will show me the correct temps of this chip? I hear Real Temp is the only one, but it always shows temps in the 40s on idle, while Bios shows low 30s while idle? Is that correct?
I'm in the same situation. Realtemp reads about at least 10 higher than Bios and Coretemp reads 10 higher than that. Today my Bios read 18C and Realtemp read 38C

About the voltages though, I have already put 1.8v into my E7200
It's still tick'n. And I had 1.8 going into it for over an hour. I wouldn't leave it on there 24/7, but if you feel the need to push it now and then, I think you can.
XDRoX is offline  
Old 05-21-2008, 12:33 AM   #5 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: e8400 safe voltages...

hrmm 1.8... wtf, that would fry it!!! thats insane voltage even for a q6600!!!!!!

and what are your room temperatures??? if its anywhere near your room temperature.. its wrong... unless your on some sort of water cooling
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 05-21-2008, 12:36 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
LeftEyeBlind's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: America
Posts: 482
Send a message via MSN to LeftEyeBlind
Default Re: e8400 safe voltages...

Holy crap, 1.8V? I heard that the 4nm would obliterate with voltage too high, it would kill the chip.. But you reassured me there.

This temp problem is driving me crazy, Its hard to work on a nice stable overclock when you don't know if your at a cool 40C or as hot as the fricken sun.
__________________
PROJECT WOLFDALE<br><br>GIGABTE GA-P35-DS3L (Rev. 2)<br><br>Intel Core 2 Duo e8400 "Wolfdale" 3.66Ghz<br><br>2X512MB Patriot Extreme - 1X1GB Mushkin<br><br>BFG 8800GT OC<br><br>Antec Nine Hundred
LeftEyeBlind is offline  
Old 05-21-2008, 01:14 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 134
Default Re: e8400 safe voltages...

Quote:
Originally Posted by NosBoost300 View Post
hrmm 1.8... wtf, that would fry it!!! thats insane voltage even for a q6600!!!!!!

and what are your room temperatures??? if its anywhere near your room temperature.. its wrong... unless your on some sort of water cooling
I know, huh? I keep reading that these new chips can't take as much voltage, but something inside my head tells me to push it further, so I do...
So I guess it won't fry it, unless you leave it for a long period of time, cause I keep upping the volts, but yet, no smoke.
I once put 2.00v into my E2200 and didn't burn it up.
Here's an image. CPUz reads 1.776v because of the voltage drop, but I set it to 1.8 in the Bios.
XDRoX is offline  
Old 05-21-2008, 02:57 AM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
stalin90's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas
Posts: 1,371
Default Re: e8400 safe voltages...

i personally think your cpu or mb is reporting wrong, u should get a temp node and put it on ur cpu heat spreder. or how bout touch the heatsink and if it burns you... but either way its so ****ing awesome!!!


edit: better yet see if u can cook some smores inside your pc
__________________

- INTEL Q6700 @ 3.2 - ASUS P5Q Pro - EVGA 9800GTX - 4GB Patriot Viper @ 1066 -
stalin90 is offline  
Old 05-21-2008, 12:42 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
LeftEyeBlind's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: America
Posts: 482
Send a message via MSN to LeftEyeBlind
Default Re: e8400 safe voltages...

Pic

What are the odds of my Gigabyte software being correct? It shows the same temps as bios. Nice and low... I really doubt it's 47C-70C like real temp says, its nice and cool in my room and it doesn't move far crom 47C even on stock voltages, way to high.

I did a search on how correct EasyTune 5 pro Vs RealTemp is with the e8400, the best response I got was "why believe either of em.. they could both be lying.. but welcome to the 45nm who the f-ck knows club.."
__________________
PROJECT WOLFDALE<br><br>GIGABTE GA-P35-DS3L (Rev. 2)<br><br>Intel Core 2 Duo e8400 "Wolfdale" 3.66Ghz<br><br>2X512MB Patriot Extreme - 1X1GB Mushkin<br><br>BFG 8800GT OC<br><br>Antec Nine Hundred
LeftEyeBlind is offline  
Old 05-22-2008, 10:27 AM   #10 (permalink)
Techalicious
 
Redmo0n's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Perth, Australia
Posts: 1,566
Send a message via MSN to Redmo0n
Default Re: e8400 safe voltages...

Wow thats a mad overclock.

Is 1.375 safe voltage for a e6550 @3.0ghz
__________________

__________________
Back to stay?
Redmo0n is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows XP home - SAFE mode crash Macabre4 Microsoft Windows and Software 3 04-19-2008 08:47 AM
e8400 vs e4300 andrewsvalesen New Systems | Building and Buying 23 03-28-2008 01:56 AM
Is there anyway to disable Safe mode? Plus need help with something else Oh noes Microsoft Windows and Software 12 11-27-2007 08:38 PM
My Safe (Protector Suite) won't work anymore Shade 20x6 Laptops and Notebooks 2 08-24-2007 09:44 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.