E6600 48c Shutdown Issue MB? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-08-2007, 07:45 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
nu2duo's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Neza
Posts: 423
Angry E6600 48c Shutdown Issue MB?

So I thought I was bad a$$ with my E6600 oc'd to 3.05.
Last night I did some video editing and put this bad boy through a minor test. My system idles between 25c to 33c and only once had it gone up to 39c. But last night during the video encoding process, temps suddenly jumped to 44c and half way through I noticed 48c. Then the screen just froze.
My question is....you guys think I need to buy a better hsf(i'm on stock cooling)? I previously believed that I didn't but after last night I may need a $60 hsf. BTW, I can't get this cpu to pass 3.05.
Anyway, I'm starting to also doubt my mb and memory. I went for a low budget system and now I'm kicking myself.
Any input is appreciated.
__________________

__________________
e6600@3.1 24/7 w/stock cooling. 2g Transcend Memory
3 hd's, 80-XP Pro, 500 and 320-Apps,Pics, Music, Videos
ATI Radeon HD 3450 512MB-I DON'T GAME!
Ultra PS, Ultra Mid Tower Case
Lite-on internal DVD-R, Samsung Lite-Scribe Ext. DVD-R
2 Acer 19" widescreen LCD's. For HTPC Olevia 32" LCD
nu2duo is offline  
Old 03-08-2007, 07:59 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
M733mhz's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 648
Send a message via AIM to M733mhz
Default

Just get a better heat sink and you should be fine. I don't really see a need to pass 3.0GHz, I'm sure it gets done everything you need done.
__________________

__________________


M733mhz is offline  
Old 03-08-2007, 08:13 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
nu2duo's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Neza
Posts: 423
Default

Quote:
Originally posted by M733mhz
Just get a better heat sink and you should be fine. I don't really see a need to pass 3.0GHz, I'm sure it gets done everything you need done.
I know. 3ghz is plenty enough. It's just that darn OC bug bit me and now....

Thanks
__________________
e6600@3.1 24/7 w/stock cooling. 2g Transcend Memory
3 hd's, 80-XP Pro, 500 and 320-Apps,Pics, Music, Videos
ATI Radeon HD 3450 512MB-I DON'T GAME!
Ultra PS, Ultra Mid Tower Case
Lite-on internal DVD-R, Samsung Lite-Scribe Ext. DVD-R
2 Acer 19" widescreen LCD's. For HTPC Olevia 32" LCD
nu2duo is offline  
Old 03-08-2007, 08:40 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
M733mhz's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 648
Send a message via AIM to M733mhz
Default

Yeah haha, I understand that. I hit 3.0GHz on my 4000+ then left it, It was plenty fast at 2.4 but you really can't help seeing what it can do.
__________________


M733mhz is offline  
Old 03-09-2007, 03:14 AM   #5 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

lol dude i am not clowning or anything but if you had used p95 you would have known it would freeze.
because video encoding is not as intense as a full on 100% cpu/ 90% memory usage stress test.
cmon.
woot overclocks dont count unless they are stable.
__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 03-09-2007, 08:00 AM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Apr 2006
Location: Work, Meh... I'd rather be fishing : )
Posts: 55
Default

have you checked the temps with different monitors?

if you are reading off the mobo or just one piece of software, it might be sitting higher than you thought, or is indicated

also, could you drop the volts a little to reduce temps...?

just a thought, al

p.s if you want to stick with air, check-out the link and review #9 as a possible option, shoud be able to get them much cheaper your side of the pond.

http://www.overclockers.co.uk/showpr...odid=HS-001-TI

@M733mhz... and it sits very happily on 3Ghz? im tempted to leave mine where it is, just a little worried about shelf-life :freak:

cheers, al
__________________
Termaltake Tsunami dream
Coolermaster aero3 fan controler
Acousti-fan's all round
2 Gig Corsair XL Pro 2.2.2.5
Asus A8N-32SLi Deluxe
AMD Opty 152 Venus (3.1Ghz, air)
Evo 120 Cpu Cooler
Pair of Raptors in RAID 0
XFX 7950 GX2 570mhz/1.5mhz (shweeet)
Saitek eclipse gaming k/board
Razer copperhead special edition s.k
Icemat
Del 20" widescreen 2005

life's good.
smiley73 is offline  
Old 03-09-2007, 12:02 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
M733mhz's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 648
Send a message via AIM to M733mhz
Default

Yeah, I've never had any problems with lock up or anything, I've tested it and it's stable at 3.0 and the temps are never above 40C. Shelf life, pfft, 939 processors are cheaper than dirt so it doesn't even really matter.
__________________


M733mhz is offline  
Old 03-09-2007, 01:25 PM   #8 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default

you guys heard about the x2 3600 brisbane 65nm?
1.9ghz supposedly clocks to 3.0 no problem.
it costs 95 bucks. woot.
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.