e6400 OC - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-07-2006, 06:53 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Texas
Posts: 1,164
Send a message via AIM to ThirdLeft152
Default e6400 OC

Im not new to OC, but im not an expert either. Im thinking my cpu is running a little to hot for what it should be. Idle it was around 38 C, right now i got it at 2.6ghz, but its idle'n around 46 C. Could it be my paste? does it go bad? becasue it is farely old.
__________________

__________________

My gaming rig:
ASUS P6T | i7-920 D0 @ 4.0GHZ - 1.25v w/ H50
GTX 460/768MB (750/1500/2000) | 12GB Corsair DDR3-1600 @ (8-8-8-24)
2 x PS-100 32GB SSD Raid 0 | 4 x WD 750GB Raid 5 | Corsair 620HX
Asus 21.6" LCD (1080p) | LG 32" TV (1080p)
Logitech G15 | Logitech MX518 | Logitech MX1100 | Razer Mamba
Heatware | http://www.heatware.com/eval.php?id=59417
ThirdLeft152 is offline  
Old 10-08-2006, 12:46 AM   #2 (permalink)
Future ex-member
 
lancec2c30's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Chehalis, WA
Posts: 4,012
Send a message via MSN to lancec2c30
Default

well that does seem a little hot. just buy a new stick of paste and reapply it.
__________________

__________________

XP Pro | Vista Home Premium | Linux Ubuntu 7.10
s939 X2 3800 Toledo @ 2.6ghz | evga 7900gs | 320gig + 80gig wd | 1gb Ram | Abit KN8 SLI
3.1ghz achieved. :cool:
70K F@H member..............still waiting for the "iRACK"

Norcent will not be forgotten.

lancec2c30 is offline  
Old 10-08-2006, 12:37 PM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 223
Default

You know what, I was thinking the exact same thing. My temps are the exact same almost. I think were fine. I even have a Zalman 9500 on mine and I overclocked to 3 ghz.
__________________
i5 3570k (OC to 4.2 mhz)
Geforce 650 Ti Boost 2gb
16 MB RAM
Windows 7
Da11en47 is offline  
Old 10-08-2006, 10:06 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Texas
Posts: 1,164
Send a message via AIM to ThirdLeft152
Default

Yeah we probably are. Im just a little weary becasue i've been seeing what everyone elses is running at like 20s and so on.

I think i'll just buy some new as5 and see if that helps, if not invest in a new new cooler, and maybe a new case. My case use to run my 3200+ and 6800gt fairly hot at 45-48/60-70 C respectively.
__________________

My gaming rig:
ASUS P6T | i7-920 D0 @ 4.0GHZ - 1.25v w/ H50
GTX 460/768MB (750/1500/2000) | 12GB Corsair DDR3-1600 @ (8-8-8-24)
2 x PS-100 32GB SSD Raid 0 | 4 x WD 750GB Raid 5 | Corsair 620HX
Asus 21.6" LCD (1080p) | LG 32" TV (1080p)
Logitech G15 | Logitech MX518 | Logitech MX1100 | Razer Mamba
Heatware | http://www.heatware.com/eval.php?id=59417
ThirdLeft152 is offline  
Old 10-08-2006, 10:32 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 714
Send a message via AIM to Meithan Send a message via Yahoo to Meithan
Default

Well, I have an AthlonXP 1800+, and my temps are 41ºC idle, 48ºC load. So unless, the E6600 has a worse manufacturing process, I think it can survive with those temps, even in the long run. What's your load temp, tho?
__________________


SuperPi 1M: 29.6s - 3DMark06: 8616
The Geek Test v3.1 Score: 36.3% - Major Geek
Meithan is offline  
Old 10-09-2006, 07:25 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Texas
Posts: 1,164
Send a message via AIM to ThirdLeft152
Default

load is somewhere around 40-42 C with no oc
load with oc is around 48-51 C
__________________

My gaming rig:
ASUS P6T | i7-920 D0 @ 4.0GHZ - 1.25v w/ H50
GTX 460/768MB (750/1500/2000) | 12GB Corsair DDR3-1600 @ (8-8-8-24)
2 x PS-100 32GB SSD Raid 0 | 4 x WD 750GB Raid 5 | Corsair 620HX
Asus 21.6" LCD (1080p) | LG 32" TV (1080p)
Logitech G15 | Logitech MX518 | Logitech MX1100 | Razer Mamba
Heatware | http://www.heatware.com/eval.php?id=59417
ThirdLeft152 is offline  
Old 10-09-2006, 07:52 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 223
Default

Load for me is nearing 60 C, idle around 50 C. I still need to get 3 more fans for my case though, maybe that will help.
__________________
i5 3570k (OC to 4.2 mhz)
Geforce 650 Ti Boost 2gb
16 MB RAM
Windows 7
Da11en47 is offline  
Old 10-10-2006, 12:31 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 714
Send a message via AIM to Meithan Send a message via Yahoo to Meithan
Default

Quote:
Originally posted by ThirdLeft152
load is somewhere around 40-42 C with no oc
load with oc is around 48-51 C
That sounds fairly good, I don't think you should worry (even with OC). It never hurts to get better ventilation.

To show you this, I made an experiment. I launched SpeedFan, and let the CPU temperature graph run for 5 mins. I then removed my side panel, and let it run for another 5 mins. This is what I got:



I have a back fan but not a side fan, so as you can see, removing the side panel improves airflow by a large margin.

EDIT: I'm not saying to remove your side panel! I'm saying to get more case fans, try to improve ventilation. It does make a large difference.
__________________


SuperPi 1M: 29.6s - 3DMark06: 8616
The Geek Test v3.1 Score: 36.3% - Major Geek
Meithan is offline  
Old 10-10-2006, 11:05 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Location: Texas
Posts: 1,164
Send a message via AIM to ThirdLeft152
Default

i have 1 top fan, 1 back fan, and 1 side fan, im not sure how many more i could get lol?

im pretty sure my case isn't the best for venting either though.
__________________

My gaming rig:
ASUS P6T | i7-920 D0 @ 4.0GHZ - 1.25v w/ H50
GTX 460/768MB (750/1500/2000) | 12GB Corsair DDR3-1600 @ (8-8-8-24)
2 x PS-100 32GB SSD Raid 0 | 4 x WD 750GB Raid 5 | Corsair 620HX
Asus 21.6" LCD (1080p) | LG 32" TV (1080p)
Logitech G15 | Logitech MX518 | Logitech MX1100 | Razer Mamba
Heatware | http://www.heatware.com/eval.php?id=59417
ThirdLeft152 is offline  
Old 10-17-2006, 04:30 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2006
Location: Finland
Posts: 180
Default

well yea sounds odd, my old fellow the sempron which i OCed from 1.8 to 2.16 only got up to 37 when idling.... and when loaded around 45... at the begining it was 24 with no overclock and AMDs fan ect,.... but maybe its ur cpu fan... i had a AMD boxed fan and it ran my cpu at 27c and as soon as i changed that to a Alpine ac cooler with a huge 80mm fan and big metalic thingys... the temperature went form 27 to 30ish... which actually odded me out... so yea seems like u got something with the cooler it hink???
__________________

__________________
Furby:
2500k @ 4.5Ghz max: 81C idle 33C
8 gigs ddr 3 Kingston Hyper x T1 @ 1600mhz
Asus P8P67Pro b3.1
Evga GeForce gtx 560 at 940mhz 1gbddr5
western digital black 1tb sata3
Viewsonic 22"
Windows 7 home premium 64bit
beluga is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.