Dual Xeons, anyone? - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-21-2005, 11:42 PM   #21 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,276
Default

I would try and put 4 Athlon FX-55's in it if i could and load the shiznat w/ ram man! then i would try and make it my gaming machine if possible. Oh and what kind of video can you put on PCI-X? I wonder cause ive never heard of that lol but i just saw 4 opteron cpus on the same board w/ 32gig of loadable ram. Oh and that ram is allocated to each cpu so like thast 32 divided by 4 and also shared w/ the video. but still thast insaen and i wih i had it!!!! druell druell:drool:
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline  
Old 02-21-2005, 11:51 PM   #22 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Quote:
I would try and put 4 Athlon FX-55's in it if i could and load the shiznat w/ ram man! then i would try and make it my gaming machine if possible. Oh and what kind of video can you put on PCI-X? I wonder cause ive never heard of that lol but i just saw 4 opteron cpus on the same board w/ 32gig of loadable ram. Oh and that ram is allocated to each cpu so like thast 32 divided by 4 and also shared w/ the video. but still thast insaen and i wih i had it!!!!
That's just one big dream dude.

You can't put FX's in there, there's no way to 'try' and put FX's in there, it's server applications, FX's aren't for servers.

It would be impossible to make it a gaming machine, you have to have an OS that supports 2 CPU's muchless 4 of them, so you're talking purely a Server OS, beyond that, the game itself would have to be able to utilize them.

You can't put any worth while vid card in PCI-X and infact I don't know if they even make a PCI-X vid card.
__________________

Nubius is offline  
Old 02-22-2005, 12:42 AM   #23 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

You will not have a problem finding an OS that supports 4 CPU's(windows XP pro/win2000) . Its just you will have a problem finding a program that supports SMP. (Symetrical Multi Processor) If the program does not support SMP then it will only put a 25% load on each cpu. If you have a SMP program it will put the maximum load on each. Or you can set the affinity to each cpu and have 1 cpu dedicated to the windows backround services and have the rest for other things.

Just for FYI Adobe Premiere Pro 1.5 supports SMP and your rendering times should be super quick.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 02-22-2005, 02:05 AM   #24 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Are you sure WinXP PRO utilizes 4 CPU's?

Not doubting, just seriously asking.

I would think WinXP Server or Win2003 would have no problem
Nubius is offline  
Old 02-22-2005, 02:30 AM   #25 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

it does not put a more then 25% load on each. But it does support quad cpu's.
You need a SMP program to to put a 100% load on each.

I looked at the affinity assignments and it has checkmarks for up to 32 CPU's.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 02-22-2005, 02:31 AM   #26 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

Attached Images
File Type: jpg affinity.jpg (29.0 KB, 21 views)
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 02-22-2005, 03:02 AM   #27 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

Crazy, but yeah 25% on each is worthless, it's no better than having 1 to some extent and completely wasting the ability of all 4

SMP program is what I meant by completely utilizing them
Nubius is offline  
Old 02-22-2005, 04:23 AM   #28 (permalink)
Master Techie
 
uzi9mm's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Horseheads, NY
Posts: 2,553
Default

25% max for each CPU is great, the temps should be low and it would run more efficent. But like you said having 4 cpus is NO better than 1. But in certain programs having 4 cpus is better than 1.
Having a multi cpu machine is really only for the professional base consumer. the consumers that do "complex" things, for example : CAD, CAM, servers, and heavy video/audio editing.
__________________
INTEL i7 930
ASUS P6X58D
3x2gb Corsair Dominators
EVGA GTX 480
CORSAIR 850-HX
uzi9mm is offline  
Old 02-22-2005, 10:49 AM   #29 (permalink)
Monster Techie
 
aj2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,094
Default

could u imagine the size of the motherboard if u had 4 cpus on it each with a xp120 on it lol.
__________________
AMD x2 5000+ black edition at 3.3GHZ zalman cnps 9700-NT
Gigabyte GA-M57SLI-S4 motherboard
3072mb: OCZ ddr800 gold
2x 7800GTX in SLI for 20" viewsonic
OCZ 600watt power supply
www.angelic-accessories.co.uk - plug for my gfs site
aj2003 is offline  
Old 02-22-2005, 05:38 PM   #30 (permalink)
Monster Techie
 
CntdwnToExtn's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Parents Basement...Still
Posts: 1,746
Send a message via MSN to CntdwnToExtn
Default

megadeth server is duel 2.4ghz xeons \m/.....nooooooowhere near as much ram though...don't know any other specs either....
__________________

__________________
[110.7896] Getting up from chair
[112.8798] Walking to fridge
[118.5234] Opening Fridge
[119.1439] CntdwnToExtn panic - no beer: Fridge empty!


CntdwnToExtn is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.