dont know how to overclock - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-07-2008, 03:16 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default dont know how to overclock

im a noob wanting to overclock a e6550 but dont know how. I need a step by step guide in overclocking. i want an easy overclock to 2.8.

ds3l
e6550
g.skill 5-5-5-15
7900gs
stock cooler
__________________

FLAMINFIRE is offline  
Old 01-07-2008, 03:05 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: dont know how to overclock

its multiplier is x7 so the FSB is 340 (340x7=2.380ghz or 2.33ghz which is its stock speed) so to get to your goal of 2.8ghz you'd need to increase the FSB to 400, then save and reboot, check if it stable (with Prime95 or something)
__________________

__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 01-07-2008, 04:46 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: dont know how to overclock

is that all i need to do? increase fsb and check with prime95?
FLAMINFIRE is offline  
Old 01-07-2008, 05:02 PM   #4 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: dont know how to overclock

Quote:
Originally Posted by FLAMINFIRE View Post
is that all i need to do? increase fsb and check with prime95?
And adjust voltages and memory timmigs dependant on stability..
Ste is offline  
Old 01-07-2008, 05:07 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 605
Default Re: dont know how to overclock

Ste i would suggest you explain those two concepts for him ( ram timing etc) and tell him how it is done. I can't since i have no idea... But if he's anything like me he will not know anything.
Joeyboy is offline  
Old 01-07-2008, 05:49 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
veg1992's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,993
Default Re: dont know how to overclock

Quote:
Originally Posted by Ste View Post
And adjust voltages and memory timmigs dependant on stability..
ya... but he's not going past 2.8ghz, and he's probably not gonna need a Voltage increase for that that little of an overclock
__________________
I do not accept help requests and/or deleted threads/complaints by PM, Profile or IM/Email. Just ask on the forums! Also, I do have Lockerz invites if you want them, feel free to PM me your email if you want one :0

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the
or under my avatar; it helps me know that my advice actually helped you.


.. But things don't go according to plan! My Actual Rig, 2009:
veg1992 is offline  
Old 01-07-2008, 07:00 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: dont know how to overclock

when i start overclocking, what am i supposed to do in the bio settings. Enable disable anything? change what to what?
FLAMINFIRE is offline  
Old 01-07-2008, 07:09 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2007
Location: Yorkshire, UK
Posts: 1,693
Send a message via MSN to Vaanish
Default Re: dont know how to overclock

Quote:
Originally Posted by FLAMINFIRE View Post
when i start overclocking, what am i supposed to do in the bio settings. Enable disable anything? change what to what?
Just go in to the bois, and type in '400' in the FSB part, and then save settings. You shouldnt need to mess with volts, as i got my lower clocked e6300 to 2.8 on stock volts.
__________________
MSI P35 Plat // 4GB DDR2 1033 // HD 4870 // Conroe C2D e6300 @ 2.5Ghz
Vaanish is offline  
Old 01-07-2008, 07:24 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: dont know how to overclock

Thank you
FLAMINFIRE is offline  
Old 01-07-2008, 11:58 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 19
Default Re: dont know how to overclock

how come my ram timing changed to 5-7-7-18 after i overclocked to 2.8. is that good or bad?
__________________

FLAMINFIRE is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why I Overclock QuaziBee Overclocking and Modding 10 08-22-2007 11:15 PM
Safe overclock speed? Haoming Overclocking and Modding 6 08-01-2007 12:20 AM
wanting to overclock my E6420 Snake64_009 Overclocking and Modding 12 07-16-2007 03:43 AM
ATi x1950xt overclock....? OnlyCurious New Systems | Building and Buying 11 07-14-2007 03:13 PM
First TIme Overclock, PC not working now. HELP!!!! mvpo.geo Overclocking and Modding 10 04-13-2007 08:29 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.