CPU VID and CPU Freq - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-02-2011, 11:05 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2011
Location: south florida
Posts: 49
Question CPU VID and CPU Freq

Im not much of a expert OCing computers, i just got my hand in a Athlon II x3 processor and unlocked it making it a Phenom II x4. my computer is now running stable and has been with no major problems or freezing for around 5 days now but i got Core Temp in a attempt to monitor a little and noticed my VID jumping from 1.1000v to 1.4500v multiple times per second?? my freq of all processors changing from 803.58MHz to 3314Mhz... so this is taking me to think my unlocking was not that good after all... any idea what that can be?

the temperature according to asus PC Probe 2 is 40C wile according to core temp is 78C, but i touch it and i dont get burn, feels more like 40...

I am using stock fan as well, i work with open case wile doing this so i can feel temperature as i know after unlocking its not acurate.

what do you guys think?? ohh my motherboard is a ASUS M5A78L-M lx
Attached Images
File Type: jpg SCREEN.jpg (20.3 KB, 337 views)
__________________

__________________
www.realcomputerrepairs.com -hey, got my site finally finished!-
Geff- is offline  
Old 12-02-2011, 11:53 AM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: CPU VID and CPU Freq

Thats quite normal. Its called "AMD Cool n'Quiet" It deown clocks the cpu to save power, and shoots back up when needed.

If you plan to oc, youre best to disable it in the bios.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-02-2011, 11:58 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2011
Location: south florida
Posts: 49
Default Re: CPU VID and CPU Freq

thats the problem.. my screen shot resolution was bad when put here but i have it on load at 100% and i still see 800 MHz, even when playing games. i did try disable all power friendly settings in bios but still same
__________________
www.realcomputerrepairs.com -hey, got my site finally finished!-
Geff- is offline  
Old 12-02-2011, 11:59 AM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: CPU VID and CPU Freq

You have like 3 different settings...... I don't know AMD well to get anymore specific. Sorry
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-02-2011, 01:07 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: CPU VID and CPU Freq

If you will please do another screenshot and save it in 1024x768 and upload to photobucket and copy the link in here.
Also leave on the cool and quite for the cpu settings that says (200) and up put that thing at 205 or 208.
Also check your multiplier in bios and becarefull not push it too hard, if you do the white words on the left will blink red as a warning shot that it cannot take that kind of setting..
If you have 3.0ghz by default let it automatically clock up to 3.7ghz meaning 17x, check your ram settings and put it at 1066mhz if your using ddr3 1066.
I am not at my computer right now so I can't be to specific but that should get you started, last make sure your cpu is automatically set to 60c temp.
-RockMan- is offline  
Old 12-02-2011, 03:46 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2011
Location: south florida
Posts: 49
Default Re: CPU VID and CPU Freq

first of all, thank you for your help!

I set it up with 208 and 16.5 for multiplyer (cant go over in multiplyer with my BIOS and flashed bios today for new version)
i re enabled cool n quiet as your sugestion, here are the screen shots, but i see no difference.
oh my processor is stock 3.3 and my ram is 1333

what i want at all times:
http://i702.photobucket.com/albums/w...87/normal1.png
this is what i get in no stress (most of the times)


what i stress processor i get this:
http://i702.photobucket.com/albums/w...f87/error1.png
note that one of the cores is good, it constantly jumps on and off 1 random core working or more, constantly changing.

here 1 more showing slow speed at no load at all.
http://i702.photobucket.com/albums/w...oloaderror.png


so the problem seems to be the multiplyer... for some reazon it goes down to 4 then 10 and few times reached my value of 16.5 but goes back down... ?
my only question is about power... i dont know how much my MB is suposed to take but can it take the power requirement from a unlocked Athlon II?? im not sure how that goes :/ or why would it change multiplier on its own.
__________________
www.realcomputerrepairs.com -hey, got my site finally finished!-
Geff- is offline  
Old 12-02-2011, 03:55 PM   #7 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: CPU VID and CPU Freq

What program is that?

It is only stresssing 1 core, try something like LinX
Download LinX 0.6.1 Free - A benchmarking tool for you to use. - Softpedia
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-02-2011, 04:09 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2011
Location: south florida
Posts: 49
Default Re: CPU VID and CPU Freq

its all random what goes up and what goes down in power, i tryed your sugestion for 1 more example but i did try already more than 1 software

http://i702.photobucket.com/albums/w...ff87/test2.png
__________________
www.realcomputerrepairs.com -hey, got my site finally finished!-
Geff- is offline  
Old 12-02-2011, 04:29 PM   #9 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: CPU VID and CPU Freq

Crap, you realize, your temp is REALLY high. I wonder if it is thermally throttling down.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-02-2011, 04:33 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2011
Location: south florida
Posts: 49
Default Re: CPU VID and CPU Freq

lol yes i know... its a error as asus probe 2 indicates temp in low 40's, i can even touch it with my hand and it feels warmish but far from hot, 80C and i would get burn if i touch it more than a few secconds. temperatures are stable and normal in low 40s.
__________________

__________________
www.realcomputerrepairs.com -hey, got my site finally finished!-
Geff- is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2 memory freq #'s?? bkolk Overclocking and Modding 0 06-28-2008 01:17 PM
Does my MB have a lock on the CPU freq.??? rickytan Overclocking and Modding 2 12-12-2007 01:16 AM
BIOS memory freq. for LESS?? -=B$=- Monitors, Printers and Peripherals 4 07-06-2004 01:09 AM
Monitor's max. synchro. Freq. Blink Linux and Open Source 1 02-02-2004 04:14 PM
ASUS AGP Freq... Demalii Overclocking and Modding 1 11-10-2003 04:55 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.