CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-20-2007, 09:47 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

Ok so as I started playing games I noticed my FPS has been down lately and I couldnt figure it out till yesturday. I even reinstalled my OS because I thaught I had a virus or something running in background and taking my CPU.

When I play a game my temp seems to climb up to mid 80s sometimes before my CPU fan actually starts to go "Hey this thing is overheating here, turn up the RPM." My RPM was low down to 1.7k and then when I started to play a game it doesen't climb up fast and it just makes my temp go up to 86. Then it slowly starts to climb and once it reaches 3.4k rpm then the temp is in 70-76 on load. I don't know what is causing my comp to do but I need something to help me either speed up my CPU fan to 4k+ or something else to keep my temp down. I have the side of the case opened and still the same. I know the sensors arn't reading it wrong because the FPS issue i'm having when it heats up to 80-86.

Here is a little picture of my SpeedFan

CPU = Fire lol
AUX = No clue
The rest look ok.

My computer:
Computer:
Computer Type ACPI Multiprocessor PC
Operating System Microsoft Windows XP Professional
OS Service Pack Service Pack 2
Internet Explorer 7.0.5730.11 (IE 7.0)
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Computer Name
User Name
Logon Domain
Date / Time 2007-05-20 / 18:44

Motherboard:
CPU Type DualCore Intel Pentium D 940, 3200 MHz (16 x 200)
Motherboard Name Asus P5LD2 (3 PCI, 3 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Motherboard Chipset Intel Lakeport i945P
System Memory 2048 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
BIOS Type AMI (01/09/07)
Communication Port Communications Port (COM1)
Communication Port ECP Printer Port (LPT1)

Display:
Video Adapter Sapphire RADEON X1600 PRO Secondary (256 MB)
Video Adapter Sapphire RADEON X1600 PRO (256 MB)
3D Accelerator ATI Radeon X1600 Pro (RV530)
Monitor Philips 107S (107S2) [17" CRT] (YA 66211132)

--------[ Sensor ]------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sensor Properties:
Sensor Type Winbond W83627EHF/EHG (ISA 290h)
GPU Sensor Type National LM63 (ATI-I2C 4Ch)
Motherboard Name Asus P5LD2 / P5WD2 / P5WDG2 Series
Chassis Intrusion Detected No

Temperatures:
Motherboard 43 C (109 F)
CPU 86 C (187 F)
GPU 63 C (145 F)
GPU Ambient 46 C (115 F)
Maxtor 6Y080L0 36 C (97 F)
Seagate ST3160023A 34 C (93 F)
Seagate ST3320620AS 42 C (108 F)

That temp up there was at 60% CPU load, I quickly alt tabbed out of game to get this report.

Any suggestions please feel free to post here.

Thanks
__________________

EliteScouter is offline  
Old 05-20-2007, 09:49 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

what cpu cooler r u using?
__________________

kobe24 is offline  
Old 05-20-2007, 09:54 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

I am using the intel fan that came with the processor.
EliteScouter is offline  
Old 05-20-2007, 09:55 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

u should get an aftermarket cooler!

how many fans do u have in ur case?
kobe24 is offline  
Old 05-20-2007, 09:56 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

I have a CPU fan, the Powersupply fan blowing inside of the case and 1 other in front of the case (small one). Ohh and had a fan on the side of the case but took the side off.
EliteScouter is offline  
Old 05-20-2007, 09:58 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

u should get a 120mm for front and u should have the same size on on the back off ur case, and put ur side on back on.

buy a aftermarket cooler for ur cpu
kobe24 is offline  
Old 05-20-2007, 09:59 PM   #7 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

temp sensors broken?
__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 05-20-2007, 10:01 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

Quote:
Originally Posted by peterhuang913 View Post
temp sensors broken?
Lol I can guarantee its not broken, trust me my finger confirmed it.
EliteScouter is offline  
Old 05-20-2007, 10:01 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
kobe24's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 1,508
Send a message via MSN to kobe24
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

yeah but he needs aftermarket cooler and a back fan he said he doesnt have one
kobe24 is offline  
Old 05-20-2007, 10:05 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: May 2007
Posts: 60
Default Re: CPU Temp low 80s on load and 50-68 on idle

I was thinking of getting the Antec Senota II case this week and puting 2 fans on back and one in front just to be safe. My case is ready for garbage, I put my new motherboard into my old 2.0ghz case that looked cool in the days with lights but now I need something that will keep the temp down + this case = really loud and hard to sleep when you have your comp running 24/7.
__________________

EliteScouter is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
windows wont load Nick Hardware Repairs and Troubleshooting 2 05-17-2007 01:54 PM
Video Card Overclocking Temp ? veg1992 Overclocking and Modding 10 05-08-2007 03:43 AM
PC Game won't load turboxchaz Hardware Repairs and Troubleshooting 2 04-12-2007 08:57 PM
Login screens won't load read300300 Internet Software and Browsers 0 04-09-2007 09:52 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.