CPU Damaged? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-17-2005, 03:02 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Default CPU Damaged?

ok so last friday i reformatted and the next day im installing FFXI (online game) and my comp freezes, i hear this almost inaudible high pitch noise and then start to smell something burning. i go to hold down the power button for 5 seconds and nothing happened so i just pull the cable out in the back. so i tried turning it on again and it wouldn't even turn on anymore. then i opened up the case to feel around for something really hot and oh boy i found it. the chipset burned my finger pretty bad. so i buy another motherboard, and so i installed counter-strike source, well i noticed it was running slowly and i got in a server only to see i was getting 5-30 fps which is obviously a error for a Radeon x850xtpe. also i cant mess with the cpu at ALL in the bios without it being unstable but it shows it running at 3.4ghz. so today i installed sandra to benchmark my cpu, and its running to about the power of a p4. 2.0ghz processor. now i dont really get this but maybe whatever happened to my motherboard, it also damaged my cpu? not to mention how slowly my computer starts up. please give me some help before i buy another processor or blow my computer up. thanks!
__________________

__________________
P4. 3.4ghz
Ultra heatsink&fan
ASUS P4P-800 Deluxe
74 gig Raptor HD
1GB Corsair Dual Channel XMS TWINX 2-2-2-5
Radeon X850XTPE AGP OCed to 579/600
Creative Sound Blaster Live 5.1 CH
ASPIRE X-Superalien Series Case
ASPIRE 500 Watt PSU
Sony Internal 16X DVD+/-R / Double Layer/DVD+/-RW Drive
Logitech X-530 5.1 Surround Sound
Planar PX191 19\" LCD Monitor

3DMARK05 Score: 6296
-[ZoU]-Kronos is offline  
Old 09-17-2005, 08:34 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

something must have got damage too. why dont you look at your processor.
__________________

__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-17-2005, 11:31 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Default

lol well when i replaced my motherboard, it looked fine. but is this possible to happen?
__________________
P4. 3.4ghz
Ultra heatsink&fan
ASUS P4P-800 Deluxe
74 gig Raptor HD
1GB Corsair Dual Channel XMS TWINX 2-2-2-5
Radeon X850XTPE AGP OCed to 579/600
Creative Sound Blaster Live 5.1 CH
ASPIRE X-Superalien Series Case
ASPIRE 500 Watt PSU
Sony Internal 16X DVD+/-R / Double Layer/DVD+/-RW Drive
Logitech X-530 5.1 Surround Sound
Planar PX191 19\" LCD Monitor

3DMARK05 Score: 6296
-[ZoU]-Kronos is offline  
Old 09-17-2005, 11:34 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

are you sure it isnt the psu? the psu might have blown the mobo with it. it could happen youknow
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-17-2005, 11:46 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Default

but then it wouldn't be working could it? my computer is running but my processor just got REALLY slow. by the way, there is no longer a OC and it wasn't OCed when my motherboard fried.
__________________
P4. 3.4ghz
Ultra heatsink&fan
ASUS P4P-800 Deluxe
74 gig Raptor HD
1GB Corsair Dual Channel XMS TWINX 2-2-2-5
Radeon X850XTPE AGP OCed to 579/600
Creative Sound Blaster Live 5.1 CH
ASPIRE X-Superalien Series Case
ASPIRE 500 Watt PSU
Sony Internal 16X DVD+/-R / Double Layer/DVD+/-RW Drive
Logitech X-530 5.1 Surround Sound
Planar PX191 19\" LCD Monitor

3DMARK05 Score: 6296
-[ZoU]-Kronos is offline  
Old 09-17-2005, 12:04 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 398
Send a message via AIM to Eagleboy
Default

Look at your Bios settings, and just make sure you have all your software settings correct.


Did you try playing a game hosted on your own computer with bots? Could have been your connection lagging?


But yes, The problem COULD very well lead back to your PSU. If something happened to it, it could be supplying less power to the CPU or the mobo than it needs. If it gets less power it'll still run, just not as well as it should.


If your processor is at fault, however, I'll take it off your hands---try my luck with it
__________________
-Tom
Eagleboy is offline  
Old 09-17-2005, 12:05 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,885
Default

My bet is that everything got some damage and the noise could have been the PSU *****ing at you to turn it off ASAP
c0rr0sive is offline  
Old 09-18-2005, 12:00 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Default

yeah sometimes when i start up my computer, it will come up with a "overclock failed" even though i dont have it OCed. so this could be my psu not putting out enough power? if you guys have the slightest idea on what this could be, please post and save me a extra 300 i might not have to spend becuase i know returning processors isn't easy.
__________________
P4. 3.4ghz
Ultra heatsink&fan
ASUS P4P-800 Deluxe
74 gig Raptor HD
1GB Corsair Dual Channel XMS TWINX 2-2-2-5
Radeon X850XTPE AGP OCed to 579/600
Creative Sound Blaster Live 5.1 CH
ASPIRE X-Superalien Series Case
ASPIRE 500 Watt PSU
Sony Internal 16X DVD+/-R / Double Layer/DVD+/-RW Drive
Logitech X-530 5.1 Surround Sound
Planar PX191 19\" LCD Monitor

3DMARK05 Score: 6296
-[ZoU]-Kronos is offline  
Old 09-18-2005, 08:48 AM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
PZEROFGH's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,553
Send a message via AIM to PZEROFGH
Default

dude, try a new psu
__________________
Hmmm?
AIM/Xfire - pzerofgh
PZEROFGH is offline  
Old 09-18-2005, 05:36 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 40
Default

ok i just ordered another aspire 500 watt PSU, this better work...
__________________

__________________
P4. 3.4ghz
Ultra heatsink&fan
ASUS P4P-800 Deluxe
74 gig Raptor HD
1GB Corsair Dual Channel XMS TWINX 2-2-2-5
Radeon X850XTPE AGP OCed to 579/600
Creative Sound Blaster Live 5.1 CH
ASPIRE X-Superalien Series Case
ASPIRE 500 Watt PSU
Sony Internal 16X DVD+/-R / Double Layer/DVD+/-RW Drive
Logitech X-530 5.1 Surround Sound
Planar PX191 19\" LCD Monitor

3DMARK05 Score: 6296
-[ZoU]-Kronos is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.