Core i7 Overclock questions - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-16-2008, 10:33 PM   #1 (permalink)
WWS
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 270
Default Core i7 Overclock questions

Is it better to overclock using the bios or the utilites that run in windows? Also for those that have overclocked what steps did you take?
__________________

__________________
12 Gb GSkill DDR3 Tripple Channel
2 500 Gb SATA II HD
2 BluRay Burners
2 9800GTX+ in SLI
ASUS Rampage II Extreme
Intel Core i7 920 @3.8 GHz
WWS is offline  
Old 12-17-2008, 12:52 AM   #2 (permalink)
Electical Engineer
 
BongWizard's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: OZ
Posts: 916
Send a message via AIM to BongWizard Send a message via Yahoo to BongWizard
Default Re: Core i7 Overclock questions

its definitely best to OC through the BIOS

basically, with i7, you've got to increase the base clock (bclk) and the core voltage... you'll also want to put some more voltage on the NB and RAM... you'll have to play with the uncore settings as well
__________________

__________________

NZXT Lexa BlackLine w/ Red LEDs | Corsair TX-750 | Gigabyte EP45-DS3P | Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.6GHz
2x 2GB Kingston HyperX PC2-6400 @ 960MHz (5-4-4-13) | 3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
2x HIS Radeon HD 4850 @ 761/1129 in CrossFireX w/ Thermaltake DuOrbs | Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro



Got a problem?? Click Here before posting!

BongWizard is offline  
Old 12-18-2008, 12:28 AM   #3 (permalink)
WWS
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 270
Default Re: Core i7 Overclock questions

Well I must be missing something because I cant get this thing to overclock. Did anyone get the i7 920 to overclock well?
__________________
12 Gb GSkill DDR3 Tripple Channel
2 500 Gb SATA II HD
2 BluRay Burners
2 9800GTX+ in SLI
ASUS Rampage II Extreme
Intel Core i7 920 @3.8 GHz
WWS is offline  
Old 12-18-2008, 10:14 PM   #4 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: Core i7 Overclock questions

you have to add voltage to these here

vcore
qpi vtt
iohcore (i think that was the uncore)
and your system memory if need be

i've had mine run 3dmark @ 3.96ghz

up ur base clock (bclk) to 165 change ur vcore to 1.33v, qpi multi to 34x, qpi voltage to 1.35v maybe even 1.4 ifthat don't work.. uncore set to auto (max uncore will be 4000mhz.. so keep it less than that)
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 12-19-2008, 09:39 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
spigen's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 168
Default Re: Core i7 Overclock questions

the core i7 920 will run at 3.8ghz with 1.35v setting (20x190). actually with turbo mode it makes your multiplier 21x190 which makes it run a 3.99 on the same volts.
__________________
Core i7 920
Vigor Monsoon III
Asus R2E x58
3x2gb Corsair Dominator DDR3-1600 @8-8-8-24
ATI Radeon HD4870X2
Ultra X3 1000W
WD VRaptor 300gb
(2)WD black ITB
Cosmos S
spigen is offline  
Old 12-19-2008, 10:29 PM   #6 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: Core i7 Overclock questions

turbo mode doesnt work understress so it don't matter..
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 12-19-2008, 10:59 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Core i7 Overclock questions

Turbo mode works prefectly fine under stress. It only works if it is running cool enough. Im running 21x200(turbo) right now at 1.475v in bios, and 1.54v in windows. Not sure how voltage is higher than bios settings but meh, temps are fine.
read this, you too nos
EVGA X58 and Tri-SLi - [H]ard|Forum

Using those settings i'm currently running at 4.2ghz.
This assumes you have a GOOD cooler.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 12-19-2008, 11:06 PM   #8 (permalink)
Hard Gay Nahalem! Fooo!
 
NosBoost300's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Bellflower, CA
Posts: 10,154
Send a message via AIM to NosBoost300
Default Re: Core i7 Overclock questions

i'm on a gigabyte ud5?

and i sold both gtx260's now... gonna sit on a POS until gtx285 and sli them bad boys
__________________
Current Build:
Intel 3770k @ 4.4 GHZ | Galaxy GTX 770 SLi | 16 GB G.Skill Sniper | ASrock z77 Extreme4
2xSamung 840pro 128GB in Raid | 2x1TB Seagate | Antec 750 Watt GamerSeries
Media Build:
Intel Core i3 3220 | Galaxy GTX 650 | 8 GB Corsair Vengeance | ASrock B75M | Samsung 840 120GB
NosBoost300 is offline  
Old 12-19-2008, 11:42 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: Core i7 Overclock questions

See i told you to wait for the evga board ><
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 12-20-2008, 06:23 AM   #10 (permalink)
Electical Engineer
 
BongWizard's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: OZ
Posts: 916
Send a message via AIM to BongWizard Send a message via Yahoo to BongWizard
Default Re: Core i7 Overclock questions

the Gibabyte boards should carve up for bus OCing... we all know its just cuz nos sucks! lol he should be able to run with turbo mode and OCed, but im not really sure how precisely to enable it (i didnt dig around too much when i got to test one of those beasts)
__________________

__________________

NZXT Lexa BlackLine w/ Red LEDs | Corsair TX-750 | Gigabyte EP45-DS3P | Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.6GHz
2x 2GB Kingston HyperX PC2-6400 @ 960MHz (5-4-4-13) | 3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
2x HIS Radeon HD 4850 @ 761/1129 in CrossFireX w/ Thermaltake DuOrbs | Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro



Got a problem?? Click Here before posting!

BongWizard is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Q6600 @ 3.0 GHz, no voltage added, core temps high. Disillusion Overclocking and Modding 19 03-03-2008 01:13 PM
Can you overclock on an ASUS P5B SE? Wease Overclocking and Modding 8 02-13-2008 07:37 AM
Processor confusion Intel Core 2's zwh02 New Systems | Building and Buying 16 01-22-2008 02:29 AM
Core Temp 0.96 mattchew13 Overclocking and Modding 4 01-06-2008 10:55 PM
Been reading up on Quad Core, few questions Akumajin New Systems | Building and Buying 20 10-14-2007 05:40 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.