Core 2 Duo Overclocking Thread - Page 5 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-28-2006, 02:17 PM   #41 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

I'm at 1.5v, but how far should I loosen the timings? There are so many other settings that I don't know about... :-S

Right now at 3.4 it's (well, CPU-Z says) 3-5-5-12
__________________

The General is offline  
Old 08-28-2006, 02:29 PM   #42 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

3-5-5-12..

Ok well its all a matter of guess and check.

You could give 5-5-5-15 A shot or even 5-6-6-15 but Im not sure if that will help. Becuase loosting timings gives more stability wich im sure you know


Do you know the max speed of your ram? Try going to XS and searching for your ram and the OC database and you can get an idea of how fast it can run.

Becuase if you cant even boot into windows then somthing is obviously doing somthing wrong.



Also Id try too find the max of your CPU.


Your obviously going to be held back in terms of cooling becuase your dont have LN2 or watercooling, but Im sure your CPU can do 4 GHz with a aftermarket cooler. Just watch the tempetures.
__________________

__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 08-28-2006, 09:02 PM   #43 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,992
Default

What else have you tried.
__________________



May the wind always be at your back and the sun upon your face, and may the winds of destiny carry you aloft to dance with the stars
Lord AnthraX is offline  
Old 08-28-2006, 10:31 PM   #44 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

I need to figure out wtf I'm doing before I start messing with ram timings again. So I'll post back in a day or so with the results.

I ordered some new cooling stuff, so I'll probably wait until then to mess with it. I think it will show up tomorrow or the day after.
The General is offline  
Old 08-29-2006, 12:39 AM   #45 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 647
Default

man that makes me happy. i'm currently putting together a C2D build for a friend nearly identical to my current one (in sig) so i might just ask him if he wants mine because he won't OC and i would.

I'm almost positive he'd go for it too cuz he's not as nerdy as me lol. he's just starting to realize how much better PC gaming is so he doesn't really care about having something really highend.
__________________
Antec NeoPower 650W
Gigabyte EP45-DS3R
Intel Core 2 Duo E8400 (w/ Arctic Freezer 7)
4GB DDR2-1000 G.Skill
Sapphire x1950 Pro 512mb (w/ V700)
250GB, 500GB and 1.5TB Seagate Barracudas (2.25TB total)
Fatal1ty XtremeGamer sound card *** generic TV tuner
Xclio 3060 case *** HannsG 22" monitor
XP Pro / Ubuntu 7.10 *** Razer Copperhead and Tarantula
jordo_99 is offline  
Old 08-29-2006, 04:17 AM   #46 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 325
Default

sorry for being sarcastic
i was in a bad mood last night (excuses excuses i no)
anyways thats still apretty good OC and i'd be very very very very very (did i mention very) happy with that
im hopeless
at the moment my best OC is 100MHz (ROFL)
__________________
Athlon 64 3200+
GigaByte GA K8N-SLI
1GB Corsair Select Value
GigaByte 7300GS
80GB maxtor Hard Disk
Samsung Writemaster DVD-RWDL 16x
Thermaltake mambo case w/ 430 PSU
Windows XP Pro
17\" Proview LCD
mophead740 is offline  
Old 08-29-2006, 08:04 PM   #47 (permalink)
Monster Techie
 
idiotec's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,748
Default

Quote:
Originally posted by The General
I need to figure out wtf I'm doing before I start messing with ram timings again. So I'll post back in a day or so with the results.

I ordered some new cooling stuff, so I'll probably wait until then to mess with it. I think it will show up tomorrow or the day after.
A few tips:

What BIOS are you using? Early BIOS (F1/F2) reported/set cas 3 even though it shouldn't be. If you haven't already, flash to F4.

If cas 3 is actually set, change it to 4 or 5 depending on your sticks, cas 3 is too low for any decent OC and DDR2.

See what you can get with an 8x multi. If you running in the 3.2 -3.4 range, it would be beneficial running 400-425 x 8 1:1 over 350 to 375 FSB if your board/RAM can do it.

When you manually set the timings, I recommend just setting the first 4, leave the last 3 set to Auto. From top down they order from left to right in the context of : 4-4-4-12 for example. You might want to start with something like 5-5-5-15 until you get the clock you want and then try bringing them back down a bit and see if its still stable.
__________________

BE HEARD - Techonvent
DS3 | E6400 - 3.2GHz 24/7 | 2GB OCZ PLat. PC6400 | 6800GT | Zippy 460W
What the world needs is more geniuses with humility, there are so few of us left.
idiotec is offline  
Old 08-29-2006, 10:12 PM   #48 (permalink)
Ultra Techie
 
RockyZ's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 893
Send a message via AIM to RockyZ
Default

alright, here we go, 400x7 on my e6300, thats 2.8GHZ.

Everything is stock voltage too!

20 seconds super pi!



priming right now for stability, but here I am posting on the forums and running super pi on the very computer. I love this computer!
__________________

e6300@2.8GHZ
G. Skill 4GB(2x2GB) DDR800
eVGA 8800GTS 320MB
super pi: 1m=20s
RockyZ is offline  
Old 08-30-2006, 11:38 AM   #49 (permalink)
Monster Techie
 
idiotec's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,748
Default

Quote:
Originally posted by RockyZ
alright, here we go, 400x7 on my e6300, thats 2.8GHZ.

Everything is stock voltage too!

20 seconds super pi!



priming right now for stability, but here I am posting on the forums and running super pi on the very computer. I love this computer!
Right on, nice OC
__________________

BE HEARD - Techonvent
DS3 | E6400 - 3.2GHz 24/7 | 2GB OCZ PLat. PC6400 | 6800GT | Zippy 460W
What the world needs is more geniuses with humility, there are so few of us left.
idiotec is offline  
Old 08-30-2006, 12:02 PM   #50 (permalink)
Banned
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 5,191
Default

Idiotec, check you PMs...

It's old now, but you never even saw it.
__________________

The General is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.