Cooling/Memory problems... WTF? - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-30-2006, 02:56 AM   #11 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 65
Default

I must have misread your psot a bit. So you're saying after changing the timings, your pc worked perfectly until just recently?


Hmmm... are you changing the DRAM voltage? Make sure it's getting enough power for the timings/frequency you're pushing into it. Anddon't forget a 1:1 FSBRAM ratio, or close to it can help If you OCed the CPU to 2.6Ghz, but didnt increase the RAM speed, then your RAM is transferring stuff too slowly to take 100% advantage of your CPU's speed. Make sure the CPU is getting enough voltage too.

I'm trying to think of other settings that could change things... Do you still have the RAM packaging? I'd like to know the "default stock" speed, timings, CAS Latency, etc.
__________________

__________________
Windows XP Pro SP2 | Thermaltake Armor Series | VA8000BWS Black Aluminum/Steel ATX Full Tower | Intel Core 2 Duo E6600 Conroe@2.4Ghz(OCed to 3.6Ghz) | Asus P5B-E | OCZ GameXStream 600W | Corsair 2x1GB PC2-6400 RAM running 4-4-4-12@800Mhz | WD Caviar 250GB 300MB/s SATA | eVGA 7600 GT 256MB@580Mhz(OCed to 675Mhz)

http://www.speedtest.net/result/181375065.png
Zilveari is offline  
Old 11-30-2006, 05:03 AM   #12 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Default

Nope, no RAM packaging. I havn't tried increasing the voltage.. but last time I did it I never changed the voltage if my memory serves me well. I just left it on auto.

My CPU is not overclocked atm.. I won't be OC'ing it until I get the memory sorted out.
As you can see.. its a real b**ch to run with ****ty memory. I can't even run the worldbuilder well without lag

Need to fix it pretty soon, as i've got a map I am going to enter in a contest that needs a lot of fine tuning. My BETA testers are getting impatient too!
__________________

hawk_eyeBF2 is offline  
Old 12-02-2006, 01:31 AM   #13 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Default

Hmm.. well after swapping the RAM around I have now got 73% efficiency and around 3900mb/s bandwidth.. but I still need about 4500mb/s?
hawk_eyeBF2 is offline  
Old 12-02-2006, 11:35 AM   #14 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 55
Default

Run memtest on all sticks individually. RMA the bad one.
krazefinn is offline  
Old 12-04-2006, 05:00 PM   #15 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 59
Default

PEBKAC
__________________
i traded my computer for a paintball gun :D
epikz is offline  
Old 12-04-2006, 05:57 PM   #16 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 38
Default

What?

I've found out what the beeping was... it wasn't my CPU at all.. it was my GPU (n00b) - the reason it was overheating - my PCI Blower was directly under it and was sucking all the cold air away from it, so it couldn't breathe. I moved that to the bottom slot (to help my soundcard) and I left a open slot under my GPU to let it get air.

I monitored the temperatures after doing this and it stayed nice and stable, and it never beeped again.

On the other note, i've managed to get my 2GB up to around 4500mb/s bandwidth (from 3500) and 74% efficiency (from 63%).
This seems to work fine in games, as I experience no lag on any of my games at full settings.
BUT I would still like to somehow tweak the memory to get it higher still. I don't think its possible to get it to 80% without changing the timing to 1T... but of course THAT is impossible, as I have more than 1GB of RAM.
I've tried bumping up the speed to 200mhz... but that doesn't work.. just freezes my PC.
Everything is at the lowest values, like read-to-write time, CAS latency etc.

Any suggestions?
__________________

hawk_eyeBF2 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.