Computer Shutdowns - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-24-2007, 06:21 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default Computer Shutdowns

This question applies to the comp in my sig. I have a weird problem that I wanted to run by everyone. When I run games like Supreme Commander or Warhammer: Mark of Chaos on the highest resolutions that my monitor will handle, my computer will eventually just shut off. I have narrowed it down to the graphics cards. They are not overheating and I have no problem in 3dMark. If I lower the resolution, it takes longer for the shutdown to occur. And now I am down to a resolution that seems to not have the problem. But does anyone know how I can resolve this. Is it drivers? Usually games just crash but this problem just shuts the whole computer off. Thanks for any advice.
__________________

__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Old 03-24-2007, 07:44 PM   #2 (permalink)
disgruntled ex-moderator
 
Nagasama's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: probably on the lake
Posts: 6,956
Default Re: Computer Shutdowns

how have you narrowed it to the card?
did you set everything back to stock speed (RAM and cpu) and it still happened?
i have had the same problem, it was when either my cpu was unstable or my RAM was clocked too high.
if you have your graphics overclocked, try setting them back to stock as well.
basically, what i am saying is, set EVERYTHING to stock and then start ocing one thing at a time until you see the problem.
so, oc cpu, everything else stock. no problems, set cpu to stock, oc graphics, etc.
otherwise, yes. it could be drivers as well. if you have the latest, try using a slightly older version.
__________________

__________________
"nagasama no longer drinks tecate, or streaks out of the night for anything, and he has a fine wife so he has no use for your girlfriend...she is safe..."
Nagasama is offline  
Old 03-25-2007, 12:58 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 321
Default Re: Computer Shutdowns

okay, i put the cards back to stock and it seems to have fixed the problem. What is weird is that it only happens in those 2 games, no Company of Heroes or Never Winter Nights 2. Odd. But that seems to have fixed it. Once new drivers come out I'll push the oc back up and see if it is more stable.
__________________
EVGA 680i
C2 Q6600 @3.6
2- 1GB Crucial Ballistix DDR2 1000(1100 @5-5-5-12 2.2v)
2 EVGA 280GTX in sli
2 WD Raptor 74GB(RAID0)
1 WD Raptor 150GB
X-FI Fatal1ty Edition (Beyerdynamic DT770/80 with PA2v2 amp)
PC P&C 1 Kilowatt PSU
Dell 3007 WFP 30" LCD
LG 18x DVD/CD RW
Silverstone TJ09 (5-120mm Sythe S-Flex fans)-Best case on the planet...
Watercooled. Iwaki MD20RLT>PA120.3(6 fan push/pull)>Apogee GT>2 MCW60's>T-line
waytoosmall is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.